Марія Золкіна

Голова напрямку "Регіональна безпека та дослідження конфліктів", дослідниця Лондонської школи економіки й політичних наук 

Коментарі
Перегляди: 417
7 лютого 2024

Ні українці, ні західні партнери не розуміють логіки президента – Марія Золкіна

Чому намір Президента Володимира  Зеленського звільнити Головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного шкідливий як для внутрішньої ситуації, так і для міжнародної підтримки України, в інтерв’ю Радіо NV пояснила Марія Золкіна, голова напряму «Регіональна безпека та дослідження конфліктів» Фонду «Демократичні ініціативи», дослідниця Лондонської школи економіки й політичних наук.

Вона зазначила, що з реакції західних медіа достатньо швидко стало зрозуміло, що якщо це звільнення відбудеться, то воно сприйматиметься насамперед  як політично вмотивоване і  оповите таємницями, оскільки офіційних пояснень щодо  ймовірної  відставки досі немає. Західні партнери повинні розуміти,  чому відбувається заміна керівництва, вважає Марія Золкіна.

«Якщо немає претензії саме до професійного виконання тих чи інших обов'язків тим, хто зараз керує Збройними силами України, то тоді незрозуміло, для чого входити в період  турбулентності і змінювати керівництво», – передає загальну тональність світових ЗМІ дослідниця. За її словами,  така реакція,   безперечно,  шкодитиме Україні.

Що стосується внутрішньої ситуації, то за результатами загальнонаціональних опитувань, проведених Фондом «Демократичні ініціативи», Збройні сили, разом із президентом України, мають досить високий рівень підтримки в українському суспільстві.

«З армією зараз ніхто не зрівняється, але, тим не менше, змагатися за рейтинги довіри, оскільки інших практично професійних претензій не прозвучало до генералів, які зараз керують Генштабом і загалом Збройними силами,  видається алогічним в час війни», – пояснила Марія Золкіна.

Вона також наголосила, що  сьогодні генерал Залужний має три компоненти  довіри, які дуже складно буде повторити його наступнику.

«Перший –  це загалом довіра в суспільстві, другий –  довіра безпосередньо  серед його підлеглих в армії, і третій –  довіра західних партнерів. Призначити людину, яка може мати значно менший рівень довіри як професіонал серед тих, ким він  буде керувати, – буде пострілом у ногу», – додала дослідниця.

Прокоментувала вона й висловлені в італійських ЗМІ наміри Зеленського  за рахунок перестановки кадрів  перезапустити історію, коли, з одного боку, немає серйозних просувань на лінії фронту, вигідних для України, а  з іншого –  Україні все складніше здобувати політичну підтримку на Заході. На думку Марії Золкіної,  перестановка персоналу в Генштабі чи зміна головнокомандувача жодну з цих проблем не вирішать.

«Результати контрнаступу виглядають інакше через цілу низку причин, і не останню з яких відіграє  не те, наскільки професійно була спланована операція, а те, коли ми були змушені  її розпочати, в яких умовах і якими засобами та ресурсами українські збройні сили тоді володіли для того, щоб досягти тих  результатів, про які йшлося під час планування», – висловила свою думку Марія Золкіна.

Вона  зауважила, що  зараз цих ресурсів  ще менше.

«Очікувати, що новий головнокомандувач, ким би він не був, змінить ситуацію завтра чи через місяць, якщо так само не буде артилерійських снарядів, достатньої кількості дронів, якщо не буде політичної волі погодитися на нові мобілізаційні заходи,  марно», – зазначила аналітикиня.

А от правильна комунікація з суспільством конче потрібна. Бо ні українці, ні західні партнери не розуміють логіки президента.

«Якщо в інституті президентсва  вважають, що  ухвалити рішення про відставку без пояснень краще, ніж щось пояснити, то треба бути свідомими і щодо наслідків. Звільнення Валерія Залужного чи Шаптали точно не додасть ні  довіри, ні тим паче ніяких рейтингів, ні Володимиру Зеленському, ні інституту президентства як такому, ні владі загалом. І навпаки, така позиція – дистанціюватися, замовчувати, не пояснювати – вона провокує недовіру і виглядає достатньо інфантильною», – підсумувала Марія Золкіна.

Останні новини з категорії Коментарі

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024