Марія Золкіна

Голова напрямку "Регіональна безпека та дослідження конфліктів", дослідниця Лондонської школи економіки й політичних наук 

Коментарі
Перегляди: 2067
27 вересня 2023

Нелогічно орієнтуватися на те, що Росія все ще може завдати ядерного удару, і робити допомогу Україні заручницею цих побоювань – Марія Золкіна

Наступальні дії української армії безпосередньо залежать від допомоги наших партнерів.  Зокрема, для успішного контрнаступу Україні потрібна зброя великої дальності. Американські ракети ATACMS значно підвищили б можливості української армії, але в Білому домі досі дискутують, чи варто їх передавати Україні. Про те, що заважає Вашингтону надати українській армії таку зброю, якою є нинішня стратегія Капітолію щодо допомоги Україні та чого очікувати в плані додаткової допомоги від європейських країн, в інтерв'ю 5 каналу розповіла Марія Золкіна, керівник відділу «Регіональна безпека та дослідження конфліктів»  Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, науковий співробітник Лондонської школи економіки та політичних наук.

Надання Україні винищувачів F-16 раніше, ніж планувалося,  а також надання  дальнобійних  ракет для використання  їх в  нинішній  контрнаступальній  кампанії, змінило би розстановку сил, і очікувані результати могли б бути зовсім іншими. Але ключовим є  те,  що наші партнери не мають чіткої стратегії щодо Росії, вважає Марія Золкіна.

«Будь-яка серйозна нищівна поразка російської армії на окупованих територіях України для наших партнерів, у тому числі і для США, одразу ставить питання про те, якою буде політична і військова реакція Російської Федерації. Якщо в Україні тема ядерного шантажу Росії практично зникла з інформаційного порядку денного, то на Заході – ні. Логіка дозованої підтримки українських сил оборони, яка дозволяє сподіватися лиш на тактичний успіх, на поступове просування, замість того, щоб максимально використовувати всі ресурси для реального прориву не за рахунок людей, а за рахунок технологічної переваги, досі переважає в адміністрації президента Байдена. Причина цього лиш одна – вони бояться реакції Кремля. Можливість застосування Російською Федерацією ядерної зброї або іншої забороненої зброї повністю не виключена. І Захід, зокрема США, не готовий до такого розвитку подій, а тому вважає, що поки що більш виправдано допомагати Україні обережніше, надаючи їй дозовану підтримку, ніж надавати щось таке, що могло б кардинально змінити ситуацію на полі бою».

Серед стратегій допомоги Україні, які озвучував Капітолій, а саме –  «допомагати Україні, щоби Україна  не програла»; «допомагати, щоб Україна перемогла» і «допомагати стільки,  скільки  буде треба»,  переважає та, що  «будемо з Україною стільки, скільки буде потрібно», каже Марія Золкіна.

Тривалі місяці  протистояння з російською армією показали, що для справжньої перемоги цього недостатньо. Тому зараз має відбутися  серйозний  поворот у дипломатичних переговорах, коли більшого значення має набути відверте спілкування  між лідерами Україна та їхніми західними колегами, зокрема з боку США.

«Зараз завдання у військового і політичного керівництва України  – змінити стратегію бути з Україною стільки, скільки буде потрібно (бо це якраз про дозовану підтримку і про обережність у наданні тих чи інших видів озброєння,) на ту, щоб допомогти Україні виграти. Тактика західних партнерів, зокрема для США,  була виправданою,  коли  в 2022 році вони ще не розуміли часових рамок цих сумнозвісних "червоних ліній"  РФ.  Але зараз Україна довела, що може порушувати більшість "червоних ліній" дипломатичним шляхом і навіть на полі бою, і це не призведе до непередбачуваної реакції з боку РФ.  Тому нелогічно орієнтуватися  на те, що Росія все ще може застосувати  ядерний удар проти України, і робити допомогу Україні заручницею цих побоювань. Наше завдання полягає в тому, щоб остаточно переконати Захід цю стратегію змінювати», – наголосила дослідниця.

Проте змінювати її буде непросто, додає Марія Золкіна. Наприклад, напередодні виборів у США навряд чи адміністрація нинішнього президента наважиться зробити ставку на безпрецедентне збільшення військової підтримки України для досягнення максимальних результатів на полі бою.

«Я думаю, що логіка адміністрації Байдена –  бути обережними ­–  збережеться. І в нашому випадку це позначиться на обсягах фінансової чи політичної підтримки на рівні більш жорстких дискусій в американському політикумі», – переконана Марія Золкіна.

Що стосується  європейських країн, то, на думку аналітикні,  кардинальних змін у їхній допомозі Україні не повинно відбутися.  Вона прогнозує, що діалог з Польщею також має повернутися на робочі рейки. Попри нинішню кризу в українсько-польських  відносинах, Польща не має планів чи мети  зменшити допомогу  Україні у сфері безпеки та оборони. Щодо країн Балтії, то тут взагалі не очікується жодних змін. Передбачуваною є також значна  політична й оборонна підтримка з боку Великої Британії, де між ключовими політичними партіями  немає жодних розбіжностей у питанні допомоги Україні. Серйозний  позитивний поворот щодо України відбувся і в політиці Франції, що стало неочікуваним навіть для багатьох представників французького  експертного та політичного істеблішменту. Настав певний етап відносин з Німеччиною, коли нам потрібно пробивати нові рубежі на дипломатичному рівні і  так само переконувати німецьких партнерів, що жоден варіант призупинення бойових дій без  деокупації та реінтеграції  наших територій не може вважатися кращим за спробу довести контрнаступальну кампанію до її логічного  завершення.

У США підтримка продовження допомоги Україні хоч і дещо нижча, ніж торік, але все одно залишається високою, наголошує дослідниця.

«Гучна меншість, здебільшого частина республіканського політичного спрямування, створює враження, що дискусія в США про підтримку України виглядає дуже жорстко і  песимістично.  Насправді ж більшість у Конгресі все ще готова голосувати за продовження підтримки України, хоч і  ставить питання про терміни, ефективність використання допомоги,  те, як вона реально допомагає на полі бою,  як  використовується чи  адаптована до реальних потреб українських Сил оборони», – підсумувала Марія Золкіна.

Останні новини з категорії Коментарі

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024