Книжки та посібники
Перегляди: 2959
27 травня 2013

Національний екзит-пол: парламентські вибори ΄2012

 

Книжка містить результати опитування електорату на виході з виборчих дільниць під час виборів парламенту України 28 жовтня 2012 року.

Вона розрахована на соціологів, політологів, політиків, журналістів — усіх тих, хто займається проблемами дослідження та проведення виборів як одного з головних механізмів демократичної системи.

 

 

Екзит-пол на парламентських виборах 2012 року – дванадцятий загальноукраїнський в історії «Демократичних ініціатив», Фонду, який із 2010 року став носити ім’я Ілька Кучеріва.

Під час проведення екзит-полу використовувалася методологія «секретного бюлетеня» –  респондент особисто відмічав, за кого він проголосував і був упевнений у цілковитій анонімності опитування.

Найголовніше, що завжди відрізняло Національний екзит-пол, організований Фондом «Демократичні ініціативи», – це його абсолютна прозорість. Про проведення екзит-полу ми оголошували заздалегідь, навіть до початку офіційної виборчої кампанії, та відкрито говорили і про методологію, і про фінанси. Спільне фінансування екзит-полу кількома міжнародними донорами було надзвичайно важливим, бо засвідчувало його незалежність від будь-яких партійних впливів і значно посилювало довіру до його результатів.


Велика подяка тим організаціям, які підтримали екзит-пол-2012, – Міжнародному Фонд «Відродження», програмі Matra Посольства Королівства Нідерландів в Україні, Національному Фонду підтримки демократії (США), PACT, проекту UNITER, Європейському Союзу.
Традиційно ми запрошуємо міжнародних спостерігачів та експертів до проведення екзит-полів, от і цього разу до нашого екзит-полу долучилися експерти з російського Левада-Центру – Єлизавета Дюк, Олексій Левінсон, із Інституту громадських справ (Польща) – Йоанна Конєчна–Саламатін та професор-дослідник Університету Ессекс (Велика Британія) Пітер Лінн.