Події
Перегляди: 3045
28 березня 2019

Національний екзит-пол – незалежний від політиків та олігархів

Сьогодні без екзит-полу не можна уявити  жодні вибори в Україні. Такі опитування стали вже частиною політичної культури в країні. Якраз саме сьогодні,  29 березня, виповнюється 21 рік, як Фонд «Демократичні ініціативи»  провів перший в країні екзит-пол на парламентських виборах, започаткувавши не лише традицію вечірніх телешоу задля обговорення результатів виборів одразу по закритті виборчих дільниць, а й основну для молодих демократій  функцію екзит-полу – громадського контролю за чесністю підрахунку голосів та прозорістю проведення виборів.

Від самого початку екзит-полів в Україні головний їх ініціатор та організатор проведення, тодішній директор «Демініціатив»  Ілько Кучерів (1955–2010) наполягав на повній відкритості у проведенні цього опитування, насамперед — у цілковитому розкритті джерел фінансування. Для «Демократичних ініціатив»  було дуже важливим, щоб це опитування не фінансувалося партіями, було незалежне від різних політичних сил та олігархів і здійснювалося з різних джерел. 

«Це було непросто — узгоджувати бюджет від 10–12 спонсорів, посольств і міжнародних фондів, у кожного з яких свої правила, – пояснював тоді  Ілько Кучерів. – Але це було принципово, оскільки таке збірне фінансування усувало всілякі підозри в заангажованості  екзит-полу...  Ми свідомо схилялися саме до такої системи фінансування,  бо вважали її основним аргументом на користь об’єктивності наших досліджень. Адже нам неможливо було «замовити» результат, неможливо з тієї причини, що ми не шукали замовників, у нас були спонсори».

З 1998 року нараховується близько 30 міжнародних донорів, які в різний час долучалися до фінансування Національного екзит-полу. В основному це були посольства і міжнародні фонди.   Фактично — цей проект оплачували уряди держав, які були зацікавлені в тому, щоб Україна розвивалася як  демократична держава, і допомагали в тому, щоб вибори були чесними і справедливими.

«Кошти, які нам давали посольства, йшли із державних бюджетів цих країн, тобто це гроші громадян цих країн — платників податків. Існують детально розроблені механізми контролю за цими грішми. Вони надзвичайно жорсткі і прозорі. Тому наша звітність набагато складніша, ніж звітність навіть політичних партій. І тут прозорості набагато більше, ніж у політичному процесі України. Якщо ви запитаєте у  політиків, звідки вони беруть гроші на свою передвиборчу діяльність, то, я думаю, вони не готові будуть дати таку чітку відповідь, як ми — організатори екзит-полу», – писав свого часу  Ілько Кучерів у статті Екзит-пол як інструмент демократизації суспільства.

Національний екзит-пол під час  президентських виборів 2019 року так само  здійснюється за  фінансової підтримки міжнародних донорів: Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні, Представництва  Європейського  Союзу, Міжнародного фонду «Відродження».

«Дуже важливо, на мою думку, щоб екзит-пол  не фінансувався  політичними силами та олігархами,  – каже Ірина Бекешкіна, директорка Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва. – Під час підбиття підсумків голосування виборцям слід насамперед довіряти Національному екзит-полу, котрий, як і раніше, фінансуватиметься міжнародними організаціями й не залежатиме від інтересів груп впливу всередині України».

На прес-конференції під час презентації проекту «Національного екзит-полу 2019» голова Наглядової ради екзит-полу, виконавчий директор Міжнародного фонду «Відродження» у 1998-2017 Євген Бистрицький сказав:

«Міжнародний Фонд «Відродження» як громадська незалежна організація багато років підтримував Національний екзит-пол, і мені приємно,  що цього року він  знову долучився  до консорціуму донорів, який  убезпечує  фінансову незалежність екзит-полу,  і ніхто не може закинути  ні наглядовій раді, ні особливо тим, хто проводять екзит-пол, що вони  мають якусь залежність».

Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва висловлює щиру подяку усім  міжнародним організаціям і посольствам,  які впродовж 21 року фінансово підтримували  проведення незалежного Національного екзит-полу – одного із головних інструментів  громадського контролю за чесністю виборів.

 

Серед  донорів Національного екзит-полу у різні роки були:

Агентство з міжнародного розвитку США

Датська програма добросусідства Міністерства закордонних справ Королівства Данії

Інституту Кеннана 

Канадське агентство міжнародного розвитку

Канадський фонд підтримки місцевих ініціатив Посольства Канади в Україні

Конгрес українців Канади (КУК)

Міжнародний фонд «Відродження»

Національного фонду підтримки демократії (США)

PACT, проект UNITER

Посольство Великої Британії в Україні

Посольство Данії в Україні

Посольство Італії в Україні

Посольство Норвегії в Україні

Посольство Швеції в Україні

Посольство Канади в Україні

Посольство Королівства Нідерландів в Україні

Посольство США в Україні

Посольство Швеції в Україні

Представництво Європейського Союзу

Програма демократичних грантів Посольства США в Україні

Програма малих проектів за підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні

Програма Matra Посольства Королівства Нідерландів в Україні

Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні

Фонд «Євразія»

Фонд  Чарльза Стюарта Мотта (США)

Шведське агентство з питань міжнародної співпраці та розвитку (SIDA)

Швейцарська Дирекція з питань розвитку та співробітництва

_________________________________

Національний екзит-пол під час президентських виборів 2019 проводиться Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва в рамках проекту «Національний екзит-пол 2019», що здійснюється за фінансової підтримки Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні, Представництва Європейського Союзу в Україні, Міжнародного фонду «Відродження», Посольства Канади в Україні.

 

 

Останні новини з категорії Події

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024

Відбулася презентація результатів дослідження впровадження НУШ у 5–6-х класах

Експерти обговорили результати дослідження “Нова українська школа” в 5–6-х класах: виклики впровадження”
15 березня 2024

Посол Великої Британії Мартін Гарріс вручив професорові Олексієві Гараню Медаль Британської імперії

5 березня 2024 р.відбулася офіційна церемонія нагородження професора Олексія Гараня державною нагородою Великої Британії – Медаллю Британсь...
6 березня 2024

Інформаційні виклики та оборонні тренди: до чого варто бути готовими у 2024 році – експертне обговорення

Актуальні питання безпекової політики в Україні обговорили експерти
3 березня 2024