Події
Перегляди: 2386
6 листопада 2021

На Закарпатті ситуація краща у ставленні до нацменшин, ніж по Україні, – Андрій Сухарина

До практично усіх меншин, які проживають на Закарпатті, у регіоні позитивне ставлення, і воно набагато краще, ніж у мешканців інших регіонів країни. Такі дані дослідження Фонду «Демократичні ініціативи» оприлюднив  (з 3:40:18 год.) Андрій Сухарина, аналітик Фонду на панельній дискусії ІІ-го форуму ідей та рішень “Re:Open Zakarpattia”

«Коли у Києві мова заходить про Закарпаття, на жаль, говорять у негативній конотації. Про сепаратизм, який важко тут знайти. Часто кажуть також про контрабанду та інші проблеми каже Андрій Сухарина.  Ми говоримо про регіон, який дуже слабко розуміють. Ми свідомо чи ні поширюємо дезінформаційні месиджі Росії».

Як показує дослідження Фонду, основні проблеми, які турбують закарпатців, це переважно економічні: безробіття, закриття підприємств, (55,8%),  злочинність (44%), корупція у місцевих органах влади (41,2%). Реальні проблеми закарпатців, за словами експерта, відрізняються від порядку денного у Києві.  

Щодо міжетнічних конфліктів, то, як каже Андрій Сухарина, вони є і будуть існувати доти, доки люди розмовляють різними мовами. Але говорити про якийсь критичний рівень чи про те, що це несе великі загрози для демократії, не можна.

«До практично усіх меншин, які проживають на Закарпатті, у регіоні позитивне ставлення»,  каже Андрій Сухарина.  За даними дослідження, понад 50% закарпатців не проти тісно спілкуватися чи навіть породичатися з представниками інших національностей. Проте найменше це стосується ромів і невеликого відсотку росіян.

«У дослідженні ми виявили добре ставлення до росіян, і це на 8-му році війни, є проблема з ромами, тут висока частка несприйняття. Тут потрібно розуміти, що це не закарпатська історія, в інших регіонах показники щодо ромів вищі, навіть більші. Така ж ситуація в інших країнах.  На Закарпатті ситуація краща у ставленні до нацменшин, ніж по Україні, зокрема до євреїв, до ромів. Тому говорити що на Закарпатті бушує етнічний конфлікт – недоречно» зазначив Андрій Сухарина.

Експерт також розповів, що очікування людей щодо розвитку регіону погіршилися, у порівнянні з попереднім роком. Те, що ситуація суттєво поліпшить, вірять 1,6% закарпатців. Поступово покращиться – 33,9%.

«Перспективи в регіону очевидно великі, але працюючи з громадською думку ми також працюємо з очікуваннями людей і з тим, як люди готові думати, як регіон буде змінюватися пояснює Андрій Сухарина.  Найгірше, що люди не вірять у можливість позитивних змін. Впала частка тих, хто вірить у розвиток і збільшилась кількість песимістів».

 Джерело: Заголовок.com.ua

 

Останні новини з категорії Події

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024

Відбулася презентація результатів дослідження впровадження НУШ у 5–6-х класах

Експерти обговорили результати дослідження “Нова українська школа” в 5–6-х класах: виклики впровадження”
15 березня 2024

Посол Великої Британії Мартін Гарріс вручив професорові Олексієві Гараню Медаль Британської імперії

5 березня 2024 р.відбулася офіційна церемонія нагородження професора Олексія Гараня державною нагородою Великої Британії – Медаллю Британсь...
6 березня 2024

Інформаційні виклики та оборонні тренди: до чого варто бути готовими у 2024 році – експертне обговорення

Актуальні питання безпекової політики в Україні обговорили експерти
3 березня 2024