На які першочергові реформи чекають громадяни

Опитування
Перегляди: 10332
3 липня 2019

Загальнонаціональне опитування було проведене  Фондом «Демократичні ініціативи» спільно з  соціологічною службою Центру Разумкова  з 13 по 20 червня 2019 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2017 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Фінансування опитування здійснене в рамках проекту МАТРА Посольства Королівства  Нідерландів.

Публічна дискусія «Перші виборчі дебати: хто, про що, навіщо?» проводиться  Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст матеріалів заходу є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США .

  • На думку громадян, першочерговими є такі 5 реформ: Антикорупційна реформа (63%), охорони здоров’я (57%), пенсійна реформа та реформа системи соціального захисту (52%), реформа органів правопорядку – судів, прокуратури, поліції (37%),  люстрація чиновників  (33%). 
  • Ці п’ять реформ визнані першочерговими в усіх регіонах України, проте з певними регіональними відмінностями: у Західному  регіоні значно більшої ваги надають антикорупційній реформі (76,5%) та реформуванню армії (32%) і порівняно  менше – соціальним реформам. А у Східному  регіоні беззаперечну першість мають соціальні реформи – охорони здоров’я (62%) та пенсійна реформа (58%).
  • Є певні відмінності у визнанні першочерговості реформ  виборцями різних політичних сил.

Для виборців партії «Слуга народу» першочерговими реформами є: 

Антикорупційна реформа – 69%

Охорони здоров'я  – 59%

Пенсійна реформа та реформа системи соціального захисту  – 50%

Реформа органів правопорядку (судів, прокуратури, поліції) – 39%

Люстрація чиновників (перевірки та можливі звільнення) – 33%

  • Для виборців партії «Опозиційна платформа – За життя» першочерговими реформами є: 

Охорони здоров'я  – 66,5%

Пенсійна реформа та реформа системи соціального захисту  – 63%

Антикорупційна реформа – 47%

Реформа органів правопорядку (судів, прокуратури, поліції) – 36%

Відбудова економіки на територіях Донбасу, контрольованих Україною – 33,5%

  • Для виборців партії «Батьківщина»  першочерговими реформами є: 

Пенсійна реформа та реформа системи соціального захисту  – 63%

Антикорупційна реформа – 62%

Охорони здоров'я  – 61%

Реформа органів правопорядку (судів, прокуратури, поліції) – 40%

Люстрація чиновників (перевірки та можливі звільнення) – 34%

Реформування армії, зміцнення обороноздатності –  32%

  • Для виборців партії «Європейська солідарність»  першочерговими реформами є: 

Антикорупційна реформа – 69%

Охорони здоров'я – 58%

Пенсійна реформа та реформа системи соціального захисту – 55.5%

Реформа органів правопорядку (судів, прокуратури, поліції) – 49%

Реформування армії, зміцнення обороноздатності – 37%

  • Для виборців партії «Голос»  першочерговими реформами є: 

Антикорупційна реформа – 76%

Охорони здоров'я  – 50.5%

Пенсійна реформа та реформа системи соціального захисту – 42%

Люстрація чиновників (перевірки та можливі звільнення) – 41%

Реформа органів правопорядку (судів, прокуратури, поліції) – 40%

  • Виборці партій «Голос» (86%), «Європейська солідарність» (85%), «Слуга народу» (62%), «Батьківщина» (59%)  вважають, що Україна в перспективі повинна приєднатися до Європейського Союзу. Натомість виборці партії «Опозиційна платформа – За життя» віддають перевагу або приєднанню до Євразійського економічного союзу з Росією, Білоруссю та Казахстаном (39%) або неприєднанню  ані до Європейського, ані до Євразійського союзів (44%).   
  • Виборці партій «Європейська солідарність» (80%), «Голос» (75%), «Слуга народу» (47%), «Батьківщина» (47%)  вважають, що найкращим варіантом гарантування безпеки для України був би вступ до НАТО.  Натомість виборці партії «Опозиційна платформа – За життя» віддають перевагу або позаблоковому статусу (50%) або військовому союзу з Росією та іншими країнами СНД (25%). 
  • Виборці партій «Європейська солідарність» (58%) та «Голос» (48,5%) вважають неприйнятними проведення прямих переговорів із керівниками самопроголошених «ДНР» та «ЛНР». Думки  виборців партій  «Слуга народу» та  «Батьківщина» діляться: серед виборців партії «Слуга народу» 44%   вважають такі переговори прийнятними, а 39% – ні, відповідно, серед виборців «Батьківщини»  «за» такі переговори – 46%, проти – 38%. Однозначно підтримують пропозицію таких прямих переговорів виборці партії «Опозиційна платформа – За життя» – 75%.
  • Виборці партій «Голос» (72%), «Європейська солідарність» (71%), «Батьківщина» (59%),  «Слуга народу» (54%) підтримують пропозицію щодо введення  міжнародних миротворчих сил на території «ДНР» та «ЛНР». А от виборці партії «Опозиційна платформа – За життя»  проти  цієї пропозиції 50%.

З  попереднього загальнонаціонального опитування,    проведеного  Фондом «Демократичні   ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології з 20 по 26 березня 2019 року.

  • 73,5% українців вважали, що кандидати, які увійдуть до другого туру президентських виборів, повинні брати участь у публічних дебатах між собою: 44% – обов’язково і ще 30% – бажано. Лише 18% вважали, що такі дебати не потрібні.
  • Найбільш важливими 5-ма темами дебатів були визнані такі: «Як досягти  миру на Донбасі? Як домогтися звільнення окупованих територій Донбасу та їхньої інтеграції в Україну?» (42%); «Як подолати корупцію в Україні?»  (40%); «Як домогтися зростання економіки?» (40%); «Програма розвитку України на роки свого президентства та на більш далеку перспективу» (39%);  «Які проблеми країни кандидат в президенти буде вирішувати в першу чергу, якщо буде обраний президентом?» (31,5%).

Останні новини з категорії Опитування

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні – загальнонаціональне опитування

Загальнонаціональне опитування проведено з 21 по 27 березня 2024 року
25 квітня 2024

Джерела інформації про війну

Загальнонаціональне опитування проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разум...
18 квітня 2024

Повоєнне відновлення України та медіаспоживання: загальнонаціональне соціологічне опитування

Загальнонаціональне опитування проведене з 3 по 12 березня 2024 року на замовлення медіамережі «Вікно Відновлення»
28 березня 2024

"Нова українська школа" в 5–6-х класах: виклики впровадження

Результати опитування близько 600 педагогів/-инь, які працюють із 5–6-ми класами НУШ, і двох хвиль глибинних інтервʼю, проведених ГО “Смарт...
15 березня 2024