Події
Перегляди: 759
17 серпня 2023

Москва проти Варшави, і що треба врахувати Києву – думки експертів

15 жовтня польські виборці обиратимуть депутатів Сейму та Сенату – двох палат національного парламенту. Цю кампанію багато аналітиків розглядають як провідну європейську політичну подію другої половини року. З урахуванням тісного зв’язку між країнами, і підтримки України у боротьбі проти російських окупантів, Група з аналізу гібридних загроз Українського кризового медіа-центру взялася дослідити гібридний вплив московської пропаганди на польські парламентські вибори. Під час дискусії на тему «Аналіз російської пропаганди навколо парламентських виборів у Польщі» провідні українські аналітики поділилися своїми думками про те, який вплив російська пропаганда чинитиме  на парламентські вибори в Польщі.

У контексті втручання Росії у польські вибори слід очікувати збільшення  дезінформації, фейків і підігрування антизахідним сантиментам

Зі слів керівниці Групи Маріанни Присяжнюк, Польща є одним з найрішучіших союзників України на східному фланзі, і тому дуже важливо спостерігати за тими впливами, які чиняться на неї з боку Москви, особливо з огляду на те, що українське питання на польських політичних перегонах використовується досить активно.

З одного боку, треба відрізняти антиукраїнську риторику, задіяну винятково з передвиборчою метою, від заяв праворадикальних угруповань. З іншого, вивчати те, що відбувається у російському інформаційному просторі для нагнітання емоційної обстановки, радикалізації настроїв між Польщею і Білоруссю, а також між нею та Україною і Європейським Союзом.

«Ми говоримо про експлуатацію усіх таких сенситивних точок у суспільстві, які можуть породити нову динаміку на рівні групових конфліктів і виявити нові групи, які б між собою створювали конфронтацію з новими емоціями, закликами, заходами і все це лягло на дуже напружену передвиборчу обстановку у Польщі», – наголосила керівниця Групи з аналізу гібридних загроз УКМЦ.

Маріанна Присяжнюк представила Плейбук інформаційних впливів РФ у контексті польських виборів. Він містить короткий огляд того, як російська пропаганда вибудовує польський трек, та опис технік, яких варто очікувати в контексті втручання Росії у вибори.

«Збільшення дезінформації, фейків вже можна фіксувати. – пояснила вона. – Далі – створення емоційних реакцій і тригерів як у нових, так і в старих темах. Крім того, підігрування антизахідним сантиментам. На мою думку, це доволі небезпечно, тому що такі екстравагантні політичні формування як Конфедерація удвічі посилили підтримку серед виборців. Щось подібне відбувається і в Румунії, де контроверсійні сили співають ті ж самі пісні, і на тих самих програмах хочуть зайти в парламент. Не слід забувати і про молдовські вибори восени».

Ми бачимо складну динаміку в українсько-польських відносинах, і Росія  на цьому  активно гратиме

Політичний експерт Євген Магда попередив: треба бути готовим до того, що українське питання на цьогорічних виборах у Польщі звучатиме гостро як ніколи.

«Ми бачимо складну динаміку в українсько-польських відносинах, і зрозуміло, що на цьому будуть активно грати. Слід додати, що 14 жовтня – за день до виборів – відзначатиметься річниця створення УПА, і тема волинської трагедії так чи інакше зіграє на фінішній прямій парламентської кампанії. А ось тема робочих місць для українців через рекордно низький рівень безробіття в країні навряд чи буде використана, чого не скажеш про проблему надання соціальних послуг – місця у дитячих садочках і школах. За моїми спостереженнями, проблема буде не у великих містах, а в глибинці, де теж посіли наші біженці».

До потенційних драйверів антиукраїнських настроїв Євген Магда також відніс тему зерна з України.

Щодо взаємин України й Польщі, то, на думку аналітика, обидві країни мають більше говорити одна одній компліменти.

«Ми маємо більше говорити один одному компліментів. У нас величезний масив позитивних даних один про одного. Замість цього вишукуємо якесь лайно і несемо його в інформаційний простір, масштабуючи зовсім не те, що нам потрібно», –  каже експерт.

Згадавши нещодавній дипломатичний обмін ляпасами між країнами, він зазначив, що Україна не скористалася можливістю перегорнути цю сторінку у відносинах. Для цього було потрібно направити на святкування Дня Війська Польського знакових українських військових або військову делегацію, але, на жаль, час згаяний.

 «Я розумію, що рівень представництва країни на подібних заходах – це військовий аташе. Але якщо ми говоримо про особливе партнерство і його унікальний характер, то треба над цим підніматись. Ти більше, що це була зовсім не штучна нагода. Річниця Війська Польського тісно пов’язана з битвою за Варшаву, в якій Польща змогла зупинити наступ Червоної армії і домогтися перелому у війні», – акцентував Євген Магда.

Росія хоче посіяти серед поляків недовіру до влади

На думку, безпекового аналітика Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва Тараса Жовтенка,  російський гібридний вплив під час парламентських виборів у Польщі має на меті вбити клин між польським суспільством і владою та підіграти праворадикальним популістам, які мають певний деструктивний потенціал.

«Логіка російського гібридного впливу під час передвиборчого циклу в Польщі … зводиться, фактично, не стільки до досягнення якихось конкретних цілей під час передвиборчої кампанії, скільки, як ми це бачили в США, загалом до дискредитації системи виборів і спроби вбити клин між суспільством і владою, посіяти недовіру та певний скепсис щодо того, що влада може захищати країну і суспільство від актуальних загроз», — сказав Жовтенко.

Він додав, що друга мета російського гібридного впливу – підігрування праворадикальним силам і яскравим популістам, які самі по собі мають певний деструктивний потенціал.

«Але це, скоріше, бонус, якщо говорити про якийсь цілеспрямований російський вплив у контексті внутрішньої політики виборів», — зазначив експерт.

Водночас він зауважив, що гібридна стратегія росіян передбачає використання не лише інструментів внутрішньополітичного впливу, а й цілого комплексу інших способів впливати на ситуацію не лише всередині Польщі, а в принципі у регіоні.

У цьому контексті експерт зазначив, що експорт українського зерна є одночасно польською внутрішньополітичною проблемою, яку росіяни точно експлуатуватимуть на рівні дезінформаційних кампаній. «Але для Росії це також серйозний геополітичний інструмент, яким вони розраховують «зіскочити» принаймні з частини санкцій», — вважає Жовтенко.

Іншим гібридним інструментом Росії, який буде суперактуальним упродовж передвиборчого періоду, він назвав ПВК «Вагнер», яка перебуває на території Білорусі.

«Якщо ці бойовики, яких офіційно, умовно кажучи, видворили з території РФ, проти яких заводили кримінальні справи – там туманна історія, чи їх закривали, будуть використані як гібридний інструмент проти Польщі як країни-члена НАТО, Росія завжди може сказати: «Так це ж злочинці, вони у нас заколот хотіли зробити, ми їх зараз оголосимо у міжнародний розшук, якщо ви їх зловите, будь ласка, привезіть їх нам, бо ми їх теж шукаємо», — спрогнозував експерт.

За його словами, наприклад, ймовірна диверсії вагнерівців з використанням «ядерних ранців»  у Жешуві  є не лише  фактором впливу Росії на внутрішню політику Польщі, а водночас і тестом  для НАТО на те,  наскільки система колективної безпеки  спроможна застосувати  5-ту статтю в такій ситуації.

«І зрештою, навіть якщо це все провалиться для росіян,  їхня пропаганда все одно отримає картинку  – от дивіться,  не захистили, нема безпеки на території НАТО», – зазначив безпековий аналітик.  

Саме тому історія російського впливу на польський виборчий процес є максимально комплексною, повторює Тарас Жовтенко. Бо йдеться не так  про вибори, як про  безпеку Центрально-Східної Європи загалом.

Відповідаючи на запитання модератора дискусії про те,  що  Україна  може  протиставити російським наративам у Польщі, аналітик відповів:

 «Росіяни настільки глибоко влізли в ці процеси, що насправді стріляють собі в ногу. З одного боку вони ефективно відпрацювали сценарії гібридного впливу на внутрішні процеси, підігрування популістам. Раніше це в багатьох випадках їм вдавалось зробити. У випадку з Польщею ситуація інша. Поляки раз за разом викривають російські шпигунські мережі. Такі дії до певної міри можуть нівелювати зусилля гібридного впливу», – відповів експерт.

Тарас Жовтенко вважає, що Москва використовує проти Польщі ті ж самі інструменти гібридного впливу, що і проти України і країн Балтії. Тому моніторинг та розробка ефективних контрзасобів для нас вкрай важливі, і це мають бути спільні зусилля держави і громадського суспільства. Причому рух повинен йти в одному напрямку.

За матеріалами УКМЦ та Укрінформу

Останні новини з категорії Події

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні - екпертне обговорення результатів соцопитування

Презентації результатів загальнонаціонального опитування «Загрози нацбезпеці, оборонні тренди, соціально-політичні орієнтації та проблеми мо...
25 квітня 2024

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024