Події
Перегляди: 1472
22 жовтня 2013

Міжнародна конференція та Генеральна Асамблея PASOS: аналіз сьогодення та пріоритети на майбутнє

Директор Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» Ірина Бекешкіна  та аналітик Фонду Марія Золкіна 17–18 жовтня у Брюсселі взяли участь у міжнародних заходах, організованих PASOS –  мережею, яка об’єднує 56 аналітичних центрів Європи та Центральної Азії і  ставить за мету поширення  та захист демократичних стандартів, прав людини та  цінностей відкритого суспільства. Ірина Бекешкіна як керівник Фонду представляла дослідження «Демократичних ініціатив» і їхній вплив на формування політики. Марія Золкіна брала участь у конференції та Асамблеї як цьогорічний стипендіат Програми демократичного партнерства імені Ілька Кучеріва. В рамках програми Марія Золкіна   пройшла стажування в Інституті громадських справ у Братиславі, Словаччина та  підготувала дослідження на тему «Вплив європеїзації на демократичні трансформації: приклад Словаччини та України».

Цього року Генеральній Асамблеї  PASOS передувала міжнародна конференція під промовистою назвою «Ширше і ближче:  вплив на формування політики ЄС задля  сприяння  економічній інтеграції та  демократичному розвитку», яка  об’єднала представників як аналітичних центрів, так і політиків і урядовців рівня ЄС.

Учасники конференції активно обговорили процес євроінтеграції в Південно-Східній Європі, країнах Східного партнерства та Центральній Азії. Особливу увагу приділили  ролі неурядових організацій  цих країн та політиці донорів, аби  виявити основні проблеми розвитку громадянських суспільств держав-кандидатів на членство та сусідів ЄС і подальшої взаємодії міжнародних донорів та громадських організацій.

Жваву дискусію викликало питання загальної ефективності європейської політики  сприяння розвитку демократії в третіх країнах  та перспектив  діяльності нового механізму – Європейського агентства сприяння демократії (European Endowment for Democracy, EED). Єжи Помяновский,  виконавчий директор EED,  чітко сформулював мессидж для  європейських неурядових організацій із різних країн: демократія не може бути імпортована ззовні –  вона може бути розвинена тільки зсередини будь-якої країни, а  роль ЄС у даному разі полягає у  сприянні процесу внутрішніх демократичних трансформацій.  Роль громадського сектору в цьому контексті  тільки зростає, оскільки  він може виконувати роль внутрішнього рушія  реформ.

Міжнародне Партнерство «Відкритий уряд» також  стало предметом  активного обговорення. Досвід   впровадження цієї ініціативи в Південно-Східних країнах Європи викликав низку запитань щодо її загальної цінності, специфічних переваг, оскільки  представники громадянських суспільств  побачили аналогію між  змістом партнерства «Відкритий уряд» та Копенгагенськими критеріями, до виконання яких і без того мають  прагнути країни регіону.  Результатом обговорення стало визначення сильних та проблемних сторін  ініціативи, порівняння її успішності в різних країнах регіону та  її значущість для процесу розширення ЄС.

Економічна інтеграція була визначена учасниками конференції  невід’ємною складовою загальної демократизації країн Східного партнерства. Експерти обговорили   проблеми та перспективи   запровадження глибокої та всеосяжної зони вільної торгівлі  зі східними сусідами ЄС, та наголосили на важливості моніторингу  громадянським суспільством реалізації Східного партнерства в цілому.

Під час  Генеральної Асамблеї  PASOS, що відбулася 18 жовтня,  було презентовано кращі  ініціатив та  аналітичні розробки  членів PASOS. Найкращим аналітичним продуктом  за минулий рік було визнано дослідження   перспектив жінок у сільській місцевості  в Македонії, що його провів македонський Центр дослідження та вироблення політики.

Засідання Генеральної Асамблеї PASOS загалом було присвячено  пошуку нових шляхів підвищення ефективності діяльності аналітичних центрів,  адвокаційних кампаній та  більш широкого залучення  громадськості до вироблення політики на рівні ЄС.

Так, директор Фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна, яка під час роботи Генеральної Асамблеї  керувала робочою  групою «Опитування та соціологічні дослідження» й представила колегам з інших аналітичних центрів  презентацію на тему «Здатність  досліджень громадської думки впливати на вироблення політики» навела  представила приклади ефективного впливу Фонду на політичну ситуацію в країні, згадавши, зокрема, роль екзит-полів. 

Представники аналітичних центрів  дискутували з приводу пріоритетів діяльності PASOS протягом наступних п’яти років,  аби  збільшити його впливовість як асоціації.  Учасники дійшли консенсусу щодо необхідності більш тісної кооперації в рамках спільних регіональних проектів,  більш  інтенсивної комунікації між окремими членами мережі,  визначення найбільших досягнень асоціації, використання цих уроків для корегування загального підходу до діяльності PASOS.

Загалом черговий з’їзд членів PASOS  засвідчив, що організації різних країн Європи  та Центральної Азії, навіть працюючи в різних суспільно-політичних умовах,  продовжують сповідувати низку спільних для них цінностей – цінностей демократії  і прав людини, і готові до більш глибокої  співпраці одне з одним заради демократичних перетворень  та поглиблення інтеграційних процесів.

Останні новини з категорії Події

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні - екпертне обговорення результатів соцопитування

Презентації результатів загальнонаціонального опитування «Загрози нацбезпеці, оборонні тренди, соціально-політичні орієнтації та проблеми мо...
25 квітня 2024

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024