Місцеві вибори-2020: електоральні настрої громадян

Опитування
Перегляди: 9048
24 вересня 2020
Read this article in English

Загальноукраїнське дослідження проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно  з соціологічною службою Центру Разумкова з 14 по 19 серпня 2020 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2022  респондентів віком від 18 років методом інтерв’ю «обличчям до обличчя» за місцем проживання респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Фінансування дослідження здійснене в рамках проекту МАТРА Посольства Королівства Нідерландів.

Захід «ІСПИТ НА ДЕМОКРАТІЮ ТА ЗДОРОВИЙ ГЛУЗД. Стан громадської думки за місяць до місцевих виборів» проводиться Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст матеріалів заходу є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.

  • Переважна більшість громадян (82%) збирається брати участь у місцевих виборах, що відбудуться у жовтні. Показово, що політична мобілізація є високою в усіх регіонах України.

 

  • Найважливішою рисою кандитатів у міські чи селищні голови громадяни вважають доброчесність – для 55,5% респондентів важлива прозорість доходів та статків, відсутність у біографії темних плям, непричетність до порушень і корупції.  Майже половина виборців вважає також важливими якостями для кандидатів наявність успішного досвіду управління громадою (48%) та чітку програму дій (47%). Для 43% респондентів важливі відкритість і постійна комунікація кандидатів із громадянами. Більш ніж для третини громадян має значення, щоб кандидати постійно проживали в громадах, де обираються (39%), та мали команду однодумців та професіоналів, яка працюватиме у разі обрання (39%). Понад чверть респондентів зважатиме на те, чи має кандидат досвід управління (29%) та профільну (юридичну, управлінську) освіту (28%). А 19% виборців підтримуватимуть кандидатів, які поділяютимуть їхні політичні погляди.

 

  • Більшість українців (57%) вважає, що вибори в цілому будуть чесними: при цьому 16% респондентів упевнені в тому, що вибори пройдуть без порушень, ще 41% думають, що окремі порушення не вплинуть на кінцевий результат. Водночас майже чверть громадян (23%) припускають, що результати виборів можуь бути перекрученими, а 6% впевнені, що результати будуть повністю підтасовані. Майже 14% респондентів не змогли визначитися з відповіддю. Найбільш упевнені в чесності виборів мешканці західного макрорегіону: 26% вірять, що все буде чесно, ще 42% думають, що порушення не вплинуть на результат. Найбільша недовіра до чесності процесу місцевих виборів спостерігається серед респондентів, які проживають у східних областях: 31% припускають, що результати можуть бути підтасовані, ще 13,5% упевнені, що вибори будуть сфальсифіковані. Схожі настрої мають і прихильників партії «Опозиційна платформа – За життя»: 31% таких виборців припускають порушення, 8% – упевнені в цьому.

  • 31% опитаних по країні підтримали б на місцевих виборах ту саму партію, за яку вони проголосували на виборах у Верховну Раду. 28% схиляються до голосування за ту саму партію, проте не виключають, що вони можуть проголосувати за іншу політичну силу. 7,5% точно  голосуватимуть за іншу партію, а 7% підтримають кандидатів, які не належать до якоїсь партії. 27% не визначилися з відповіддю. Цікаво, що найвищий показник лояльності до обраних у 2019 році політичних партій демонструють мешканці південних регіонів (41%) та виборці «Європейської солідарності» (47%). Найбільше тих, хто не виключає голосування за іншу партію, – у центральних областях (31%) та серед прихильників «Батьківщини» (38%). А тих, хто хоче проголсувати за іншу партію, – у східному макрорегіоні (10%) та серед тих, хто голосував за «Опозиційна платформу – за Життя» (8%).
  • Дещо складним для громадян виявилось питання, чи підтримають вони свого кандидата у депутати місцевої ради у тому разі, якщо він балотуватиметься від політичної партії, яку вони не підтримали б. Готові проголосувати за такого кандидата 16% опитаних, а 18% не підтримуватимуть таких претендентів. 30% відповіли, що вони ще не визначилися з кандидатом, а 28% взагалі не відповіли.
 

  • Про наявність представництва партії у своєму населеному пункті, яку громадяни хотіли б підтримати на місцевих виборах, відомо 34% опитаних, 30% не знають про це, а 11% відповіли, що в населеному пункті, де вони проживають, такого представництва немає. 24% респондентів відповіли, що ще не змогли визначитися з кандидатом. Як виявилося, політичні партії більш активно працюють з мешканцями східних областей, де 40% респондентів знають про наявність таких осередків у своїх громадах.
  • Щодо поліпшення ситуації внаслідок місцевих  виборів як у містах та селах, так і в Україні загалом думки громадян різняться. 38% опитаних упевнені в тому, що місцеві вибори не змінять ситуації в громадах, проте 34% вважають, що вибори змінять стан справ у їхніх громадах на краще.  Відповідаючи на запитання про становище країни після виборів, 41% респондентів підтримав думку про те, що нічого не зміниться, тоді як 29% висловили упевненість у змінах на краще про ситуацію в країні. Частка тих, хто очікує змін на гірше, в обох випадках не перевищує 5%. Найбільше  сподіваються на краще після місцевих виборів у західному макрорегіоні: 41% очікує такі зміни у своїх громадах, а 36% – в цілому в країні. Найбільшими оптимістами серед виборців є прихильники партії «Європейська Солідарність»: 61% таких респондентів вірить, що місцеві вибори та їхні результати зможуть поліпшити ситуацію у місті чи селі, де вони проживають, і 57% – в усій країні. Найбільш скептично налаштованими є ті, хто підтримав би партії «ОПЗЖ» та «Батьківщина».

РЕЗУЛЬТАТИ ОПИТУВАННЯ

1. У жовтні 2020 року мають відбутися місцеві вибори. Чи збираєтеся Ви взяти участь у голосуванні?

Безумовно, так

41,2

Скоріше, так

40,7

Скоріше, ні

4,5

Безумовно, ні

6,1

Важко сказати

7,5

2. Які якості кандидатів у міські (сільські, селищні) голови є особисто для Вас важливими? (можна обрати будь-яку кількість варіантів відповіді, які найбільше відповідають Вашим поглядам)

Доброчесність (прозорість доходів та статків, відсутність у біографії темних плям, причетності до порушень і корупції)

55,5

Наявність успішного досвіду управління громадою (містом, селом)

48,4

Наявність чіткої програми дій у разі обрання

47,1

Відкритість до спілкування і постійної комунікації з простими людьми

42,8

Постійне проживання у моїй громаді (місті, селищі, селі)

39,0

Наявність команди однодумців та професіоналів, яка буде працювати з кандидатом у разі обрання

38,6

Наявність  управлінського, менеджерського досвіду

29,0

Наявність профільної вищої освіти (юридичної, управлінської)

27,8

Політичні погляди, сумісні з моїми власними

19,2

Високий інтелект

14,4

Підтримка з боку громадських організацій, які працюють в моїй громаді

13,0

Висування спільно з кандидатами в депутати місцевої ради – однодумцями, які стануть основою для результативної роботи ради і голови

11,9

Наявність досвіду волонтерської/громадської роботи

11,4

Підтримка політичного чи громадського лідера, якому я довіряю

8,7

Належність чи підтримка партії, яку я підтримую

8,5

Вік (молодість чи, навпаки, зрілість)

7,1

Мова спілкування

6,3

Приваблива зовнішність

1,9

Релігійність та належність до моєї конфесії

1,4

Стать

1,1

Сексуальна орієнтація

0,9

Інше

1,6

Важко відповісти

3,4

3. Як Ви вважаєте, наскільки чесними будуть місцеві вибори у вашій громаді (місті, селищі селі)?

Вибори пройдуть чесно, без підтасовок

16,2

Будуть окремі порушення, але вони не вплинуть на кінцевий результат

41,0

Припускаю, що результати можуть бути перекручені

23,2

Впевнений(а), що все буде підтасовано

6,0

Важко відповісти

13,6

4. На місцевих виборах Ви підтримали б ту саму партію, за яку голосували б і на виборах до Верховної Ради?

Так, безумовно

30,6

Скоріше так, але не виключаю, що на місцевих виборах проголосую за іншу партію

27,6

Ні, на місцевих виборах планую підтримати іншу партію

7,5

Кандидати, яких я підтримав би на місцевих виборах, не належать до жодної партії 

7,1

Важко відповісти

27,2

5. Як Ви вчините, якщо кандидат у депутати місцевої ради, якого Ви підтримуєте, балотуватиметься від політичної партії, яку Ви НЕ підтримуєте?

У такому разі я готовий проголосувати за партію, від якої балотуватиметься цей кандидат

16,5

Не буду голосувати за партію і відповідно за цього кандидата

17,9

Не прийду на вибори

4,6

Зіпсую бюлетень

2,1

Я ще не визначився(лась), кого підтримати на цих виборах

30,4

Важко відповісти

28,6

6. Чи є у Вашому місті/селі представництво партії, яку б Ви хотіли підтримати на місцевих виборах?

Так

34,3

Ні

11,2

Не знаю

30,1

Я ще не визначився(лась), кого підтримуватиму на виборах

24,4

7. Як Ви вважаєте, чи зможуть місцеві вибори поліпшити ситуацію у вашому місті/селі?

Так, вибори зможуть поліпшити ситуацію

34,5

Вибори нічого не змінять

38,3

Вибори лише погіршать ситуацію

4,7

Важко відповісти

22,5

8. А як Ви вважаєте, чи зможуть місцеві вибори поліпшити ситуацію в Україні загалом?

Так, ці вибори зможуть поліпшити ситуацію

29,4

Вибори нічого не змінять

41,6

Вибори лише погіршать ситуацію

5,2

Важко відповісти

23,7

 

РОЗПОДІЛ ВІДПОВІДЕЙ ЗА МАКРОРЕГІОНАМИ

1. У жовтні 2020 року мають відбутися місцеві вибори. Чи збираєтеся Ви взяти участь у голосуванні?

 

Захід

Центр

Південь

Схід

Безумовно, так

45,8

37,4

42,5

42,0

Скоріше, так

37,1

45,7

39,2

37,1

Скоріше, ні

3,8

5,3

4,2

4,5

Безумовно, ні

5,8

5,6

2,5

8,7

Важко сказати

7,5

6,0

11,7

7,7

2. Які якості кандидатів у міські (сільські, селищні) голови є особисто для Вас важливими? (можна обрати будь-яку кількість варіантів відповіді, які найбільше відповідають Вашим поглядам)

 

Захід

Центр

Південь

Схід

Наявність успішного досвіду управління громадою (містом, селом)

46,0

46,8

47,9

53,3

Наявність  управлінського, менеджерського досвіду

27,7

29,5

25,0

31,3

Наявність досвіду волонтерської/громадської роботи

8,1

14,4

2,9

13,7

Наявність профільної вищої освіти (юридичної, управлінської)

29,4

25,2

35,7

26,5

Постійне проживання у моїй громаді (місті, селищі, селі)

33,2

39,0

51,2

38,8

Політичні погляди, сумісні з моїми власними

16,7

15,1

17,5

28,1

Доброчесність (прозорість доходів та статків, відсутність у біографії темних плям, причетності до порушень і корупції)

58,1

49,1

76,8

53,0

Відкритість до спілкування і постійної комунікації з простими людьми

41,9

37,4

50,8

47,9

Належність чи підтримка партії, яку я підтримую

9,4

7,0

10,8

8,8

Підтримка політичного чи громадського лідера, якому я довіряю

7,1

9,1

6,6

10,7

Підтримка з боку громадських організацій, які працюють в моїй громаді

12,7

12,1

10,4

15,6

Наявність чіткої програми дій у разі обрання

46,3

42,6

58,5

49,0

Наявність команди однодумців та професіоналів, яка буде працювати з кандидатом у разі обрання

37,9

38,6

34,4

41,0

Висування спільно з кандидатами в депутати місцевої ради – однодумцями, які стануть основою для результативної роботи ради і голови

10,2

10,6

8,7

16,8

Вік (молодість чи навпаки зрілість)

7,9

4,0

8,8

9,8

Стать

0,8

0,9

-

2,1

Приваблива зовнішність

1,0

1,9

0,8

3,0

Високий інтелект

14,2

14,5

18,7

12,4

Мова спілкування

7,9

5,6

5,4

6,2

Сексуальна орієнтація

0,8

0,6

0,8

1,3

Релігійність та належність до моєї конфесії

2,7

1,6

0,4

0,4

Інше

0,4

1,8

1,3

2,1

Важко відповісти

4,4

2,2

2,1

4,9

3. Як Ви вважаєте, наскільки чесними будуть місцеві вибори у вашій громаді (місті, селищі селі)?

 

Захід

Центр

Південь

Схід

Вибори пройдуть чесно, без підтасовок

26,0

12,9

15,4

12,6

Будуть окремі порушення, але вони не вплинуть на кінцевий результат

42,5

48,1

43,2

28,4

Припускаю, що результати можуть бути перекручені

14,2

23,8

22,8

30,6

Впевнений(а), що все буде підтасовано

2,3

3,4

5,4

13,5

Важко відповісти

15,0

11,9

13,3

14,8

4. На місцевих виборах Ви підтримали б ту саму партію, за яку голосували б і на виборах до Верховної Ради?

 

Захід

Центр

Південь

Схід

Так, безумовно

30,9

28,1

41,3

29,2

Скоріше так, але не виключаю, що на місцевих виборах проголосую за іншу партію

26,1

30,6

25,4

25,4

Ні, на місцевих виборах планую підтримати іншу партію

4,6

8,8

3,3

10,4

Кандидати, яких я підтримав би на місцевих виборах, не належать до жодної партії 

7,7

7,7

1,3

8,3

Важко відповісти

30,7

24,8

28,7

26,7

5. Як Ви вчините, якщо кандидат у депутати місцевої ради, якого Ви підтримуєте, балотуватиметься від політичної партії, яку Ви НЕ підтримуєте?

 

Захід

Центр

Південь

Схід

У такому разі я готовий проголосувати за партію, від якої балотуватиметься цей кандидат

15,2

18,0

11,2

17,7

Не буду голосувати за партію і відповідно за цього кандидата

17,1

16,5

21,2

19,0

Не прийду на вибори

4,6

4,3

3,7

5,3

Зіпсую бюлетень

2,1

2,3

0,8

2,3

Я ще не визначився(лась), кого підтримати на цих виборах

31,1

33,4

33,6

24,1

Важко відповісти

29,9

25,5

29,5

31,6

6. Чи є у Вашому місті/селі представництво партії, яку б Ви хотіли підтримати на місцевих виборах?

 

Захід

Центр

Південь

Схід

Так

32,9

31,0

34,9

40,0

Ні

15,6

10,1

10,0

9,1

Не знаю

30,4

31,7

30,7

27,4

Я ще не визначився(лась), кого підтримуватиму на виборах

21,0

27,1

24,4

23,5

7. Як Ви вважаєте, чи зможуть місцеві вибори поліпшити ситуацію у вашому місті/селі?

 

Захід

Центр

Південь

Схід

Так, вибори зможуть поліпшити ситуацію

41,1

34,2

34,0

29,0

Вибори нічого не змінять

35,7

40,4

34,4

39,4

Вибори лише погіршать ситуацію

2,5

3,8

1,3

9,6

Важко відповісти

20,7

21,6

30,3

22,0

8. А як Ви вважаєте, чи зможуть місцеві вибори поліпшити ситуацію в Україні загалом?

 

Захід

Центр

Південь

Схід

Так, ці вибори зможуть поліпшити ситуацію

36,0

31,3

26,6

22,2

Вибори нічого не змінять

38,4

42,9

37,3

44,7

Вибори лише погіршать ситуацію

3,5

4,7

4,1

7,9

Важко відповісти

22,1

21,1

32,0

25,2

 

РОЗПОДІЛ ВІДПОВІДЕЙ ЗА ПОЛІТИЧНИМИ ПЕРЕВАГАМИ РЕСПОНДЕНТІВ

1. Як Ви вважаєте, наскільки чесними будуть місцеві вибори у вашій громаді (місті, селищі селі)?

 

«Слуга народу» (О.Корнієнко)

«Опозиційна платформа – За життя» (Ю.Бойко, В.Медведчук, В.Рабінович)

«Європейська Солідарність» (П.Порошенко)

«Батьківщина» (Ю.Тимошенко)

Вибори пройдуть чесно, без підтасовок

19,2

13,6

25,3

24,4

Будуть окремі порушення, але вони не вплинуть на кінцевий результат

47,7

38,2

51,6

38,4

Припускаю, що результати можуть бути перекручені

17,6

30,9

15,7

23,3

Впевнений(а), що все буде підтасовано

3,2

8,2

1,4

2,9

Важко відповісти

12,2

9,1

6,0

11,0

2. На місцевих виборах Ви підтримали б ту саму партію, за яку голосували б і на виборах до Верховної Ради?

 

«Слуга народу» (О.Корнієнко)

«Опозиційна платформа – За життя» (Ю.Бойко, В.Медведчук, В.Рабінович)

«Європейська Солідарність» (П.Порошенко)

«Батьківщина» (Ю.Тимошенко)

Так, безумовно

40,4

39,4

46,4

36,9

Скоріше так, але не виключаю, що на місцевих виборах проголосую за іншу партію

30,9

30,8

32,8

37,6

Ні, на місцевих виборах планую підтримати іншу партію

4,8

8,0

3,4

2,6

Кандидати, яких я підтримав би на місцевих виборах, не належать до жодної партії 

6,5

7,9

6,1

5,1

Важко відповісти

17,4

13,9

11,3

17,8

3. Як Ви вважаєте, чи зможуть місцеві вибори поліпшити ситуацію у вашому місті/селі?

 

«Слуга народу» (О.Корнієнко)

«Опозиційна платформа – За життя» (Ю.Бойко, В.Медведчук, В.Рабінович)

«Європейська Солідарність» (П.Порошенко)

«Батьківщина» (Ю.Тимошенко)

Так, вибори зможуть поліпшити ситуацію

46,0

33,1

61,5

33,1

Вибори нічого не змінять

33,6

39,7

21,6

39,0

Вибори лише погіршать ситуацію

1,4

4,1

1,8

2,3

Важко відповісти

19,0

23,0

15,1

25,6

4. А як Ви вважаєте, чи зможуть місцеві вибори поліпшити ситуацію в Україні загалом?

 

«Слуга народу» (О.Корнієнко)

«Опозиційна платформа – За життя» (Ю.Бойко, В.Медведчук, В.Рабінович)

«Європейська Солідарність» (П.Порошенко)

«Батьківщина» (Ю.Тимошенко)

Так, ці вибори зможуть поліпшити ситуацію

42,1

24,9

57,1

30,2

Вибори нічого не змінять

36,9

43,2

21,7

42,4

Вибори лише погіршать ситуацію

3,4

4,1

3,7

2,9

Важко відповісти

17,6

27,8

17,5

24,4

 

Останні новини з категорії Опитування

Повоєнне відновлення України та медіаспоживання: загальнонаціональне соціологічне опитування

Загальнонаціональне опитування проведене з 3 по 12 березня 2024 року на замовлення медіамережі «Вікно Відновлення»
28 березня 2024

"Нова українська школа" в 5–6-х класах: виклики впровадження

Результати опитування близько 600 педагогів/-инь, які працюють із 5–6-ми класами НУШ, і двох хвиль глибинних інтервʼю, проведених ГО “Смарт...
15 березня 2024

Підсумки 2023 року: громадська думка українців

Загальнонаціональне опитування проведено з 8 по 15 грудня 2023 року
27 грудня 2023

Соціально-економічні проблеми, ставлення до влади, ідентичність: регіональний вимір загальнодержавних викликів на Сумщині та Чернігівщині

Опитування проведено з 11 по 21 вересня 2023 року у Сумській та Чернігівській областях
16 листопада 2023