Коментарі
Перегляди: 2279
3 червня 2019

Місія Саакашвілі

До повернення Саакашвілі можна ставитись по-різному, та з політичної точки зору задум технологів Зеленського цілком зрозумілий, — пише у своєму блозі на "Новом времени"  професор політології Києво-Могилянської академії, науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" Олексій ГАРАНЬ.

 

Мені стало дуже сумно, коли я почув новини про Саакашвілі, адже це означає, що цирку в українській політиці лише побільшає. Не знаю, наскільки юридично виправданим рішенням було забрати і повернути йому громадянство, та з політичної точки зору задум технологів Зеленського цілком зрозумілий: Саакашвілі використовуватимуть для тролінгу Порошенка.

Навряд чи «Слуга народу» візьме його в список. Та і юридично Саакашвілі не має права балотуватись: у нього немає 5 років проживання в Україні. Та якщо головою Адміністрації прямо всупереч закону призначили Богдана, то хтозна, яких ще дивних рішень можна очікувати від наших суддів.

Люди Саакашвілі можуть піти по мажоритарних округах, в списках якихось окремих партій, чи навіть власної. Та мені здається, що наразі Саакашвілі є маргінальним політичним гравцем. І так сталось ще до позбавлення громадянства, коли рейтинг його партії «Рух нових сил» недотягував і до 3%.

Не хочу гадати з приводу призначень: з огляду на його амбіції, це можуть бути і найвищі посади. Та у будь-якому разі повернення Саакашвілі в політику — а він туди точно піде — означає демарші, заяви та чергову скандалізацію української політики. Це буде продовженням того шоу, яке ми спостерігали під час передвиборчої кампанії з боку команди Зеленського. Думаю, саме для того і повернули Саакашвілі.


Зеленському варто остерігатися Саакашвілі


Коли його тільки запросили для роботи в Україну, експерти вважали, що він зможе застосувати тут свій досвід з Грузії, де він справді здійснив важливі реформи. Це правда, і ми маємо з цим рахуватись. Та слід пам’ятати і про те, що ці реформи він здійснив авторитарним шляхом, і саме тому грузинське суспільство згодом його відкинуло. І конструктиву, якого від нього очікували, в українську політику він так і не приніс. Саакашвілі стверджує, що йому заважали. Та разом з тим він і сам перетворився на людину, яка порушувала етику держслужбовця, критикуючи уряд. Ну, а потім вже було порушення закону, прорив кордону, спроби організації масових акцій під Верховною Радою тощо.

Так, є люди, які вірять Саакашвілі, та електорально це дуже незначний відсоток. Зрозуміло, що за рахунок телебачення ці показники можна підвищити, і нині Саакашвілі може стати частим гостем ефірів. І якщо його місією буде поливати брудом Порошенка, то знайдуться телеканали, що дадуть йому цю можливість.

Разом з тим, Саакашвілі також будуть розцінювати як фактор розколу національно-патріотичної опозиції - і це вже не лише про Порошенка, а ситуацію в цілому. Його дії непередбачувані та хаотичні, чим можуть скористатись і для дискредитації постмайданних демократичних сил.

Ясна річ, що Зеленському варто остерігатися Саакашвілі. Він неконтрольований, нестабільний, дуже емоційний та геть непередбачуваний. Співпраця з Саакашвілі - це в будь-якому разі ризики.

Останні новини з категорії Коментарі

Ні політичних, ні дипломатичних можливостей для заморожування війни я не бачу – Марія Золкіна

Марія Золкіна в інтерв'ю «UKRLIFE з Людмилою Немирею» прокоментувала заяву Зеленського про підготовку до другого Саміту миру і пояснила,...
2 липня 2024

Москва не може прямо кинути виклик Вашингтону, бо Путін знає, яку руйнівну відповідь отримає

Петро Бурковський і Олексій Гарань прокоментували Correio Braziliense, якою може бути відповідь Росії на бомбардування Севастополя
26 червня 2024

Тісні зв'язки Кім Чен Ина та Путіна можуть сигналізувати про ймовірну кризу на Корейському півострові в жовтні – попередження українського аналітика

Петро Бурковський про ймовірні провокації Північної Кореї та Росії на Корейському півострові напередодні виборів у США та яку небезпеку ц...
25 червня 2024

Коли побачать, що Росія ослаблена і ресурси зменшуються, може змінюватися позиція країн, які ми називаємо Глобальним Півднем – Олексій Гарань

Олексій Гарань про те, як трактувати поведінку країн, що не мають стабільної позиції щодо російсько-української війни і що сприятиме зрушенн...
22 червня 2024