Аналітика
Перегляди: 286
30 вересня 2022

Маргінали, фейкові експерти, політики-ноунейми, мешканці росії: кого Кремль привіз на окуповані території як іноземних “спостерігачів” на псевдореферендумах

 

Євген ЛІСІЧКІН,
аналітик Харківського
антикорупційного центру

 

 


В ці дні весь світ спостерігає, як окупанти гарячково намагаються приєднати до російської федерації чотири області України: Донецьку, Луганську, Запорізьку та Херсонську. В 2014 році росіяни, щоб анексувати Автономну Республіку Крим, теж проводили так званий “референдум”. Зараз пішли тим же шляхом, але зараз бутафорність “референдумів” переплюнула навіть псевдореферендум в Криму.

Так звана “влада” на цих захоплених територіях оголосила про проведення референдумів 20 вересня. А вже з 23 по 27 вересня людей гнали…ні, не на виборчі дільниці (адже дільниць як таких навіть не було), а кудись, де незрозумілі особи видавали так звані бюлетені. Окупанти самі кажуть, що перші чотири дні працювали “пересувні ДВК в автобусах”, а також виїзні комісії, які ходили по під'їздах та приватних будинках, стукаючи у кожну квартиру. Лише на п’ятий день псевдореферендумів відкрилися стаціонарні дільниці для голосування.

Тим не менше, цю пародію на волевиявлення приїхали легалізовувати так звані “іноземні спостерігачі”, яких найняв Кремль для того, аби в російських пропагандистських ЗМІ створити картинку, наче анексію 4 областей України підтримують в інших країнах світу. Ці ж “іноземні спостерігачі” у своїх країнах за кошти Кремля просувають вигідні росіянам тези про те, що псевдореферендуми начебто відбувались вільно та справедливо.

Ми покажемо, що переважно завітали ноунейми-політики, маргінали, маловідомі експерти третього-четвертого ешелону в своїх країнах, яких майже ніхто не знає вдома. Зазвичай вони вже мали досвід розповсюдження кремлівських наративів на Заході. Зустрічаються “спостерігачі” з Сирії чи Афганістану - “світових лідерів” у дотриманні свободи слова та прав людини. Є й ті, кого видають за “іноземних спостерігачів”, але фактично ці люди вже роками живуть в росії та працюють у пропагандистських виданнях. 

Російські пропагандисти зазначають, що “спостерігачі” приїхали з таких країн, як Казахстан, Еквадор, Сирія, Мексика, Сербія, Великобританія, Італія, Німеччина, Франція, Камерун, М'янма, Словенія, Шрі Ланка, Білорусь, Уругвай, Того, ПАР, Бразилія, Єгипет, Венесуела, Іспанія, Боснія і Герцеговина. Окупанти в Донецькій області, запевняють, що до них приїхали 130 іноземних “спостерігачів” з 28 країн світу.

Сербія

Першим, на кого ми звернули увагу в російських пропагандистських ЗМІ, став сербський професор міжнародного права Деян Мірович. Мірович, коментуючи псевдореферендуми для російського пропагандиста-воєнкора Олександра Коца, заявив наступне: 

Бачу, що це справді демократичний процес, ніякого тиску немає. І те, що сказала фрау Бербок, ніби тут тільки й роблять, що розстрілюють та ґвалтують, - це неправда. Насправді, велика явка. Щодо мене особисто, я знаю, що Захід і НАТО зробили з Сербією та Югославією. І тому нам усе зрозуміло. І хочу додати, що Захід критикує цей референдум, але забув, що коли Косово проголосило незалежність, не було референдуму. І це справжнє лицемірство Заходу”. 

Мірович є його давнім другом та товаришем Коца. Також він є досить частим гостем  пропагандистських російських ЗМІ, де він відкрито роками підтримує путінський режим та схвалює будь-які дії росії на міжнародній арені. Наприклад, називаючи ще в далекому 2015 році українську армію на Донбасі - терористами.

Деян Мірович

Також Мірович виступав в Сербії на акції підтримки дій росії та проти введення антиросійських санкцій. Він давно занесений на ”Миротворець”, де зазначається, що Мірович був депутатом місцевої ради в Сербії, головою Сербської радикальної партії, а також звертався до центральної сербської влади з пропозицією визнати «днр» і «лнр».

Франція

Наступним “іноземним спостерігачем”, якого засвітив пропагандист Коц, став французький публіцист Тьєрі Сен-Жермес. 

Тьєрі Сен-Жермес

Сен-Жермес активно співпрацює з російськими пропагандистськими ЗМІ, наприклад, з “Московським комсомольцем”. Російський пропагандист Захар Прилепін називає його своїм другом. У дусі “не все так однозначно” Сен-Жермес говорив, що 

“У Франції великі медіа свідомо ігнорують, що тут відбувається щось важливе. Бо це суперечить точці зору Заходу. І я сподіваюся, що моя присутність тут змінить таке ставлення хоч трохи. Принаймні для тих людей, хто хоче щиро розібратися в тому, що відбувається”.

Відзначився на псевдореферендумах і лідер асоціації “Франція – росія” та відомий антивакцинатор Андре Мішель Клод Шанклю. Фото на тлі прапорів так званої “новоросії”у його соцмережах яскраво засвідчують його симпатії до росії. Шанклю виступав із критикою антиросійських санкцій після анексії Криму і в 2015 році переконував, що конфлікт на Донбасі спровокували Вашингтон і НАТО і “якби росія хотіла взяти ситуацію в свої руки, то росіяни вже були б у Києві”.

Андре Мішель Клод Шанклю

Ще одним свідком окупантської демократії став юрист із Франції Арнольд Девалі. Він помітив високу явку, і що голосування відбувається «добре, в межах норми». Девалі запевнив

«Вибори проводяться так само, як зазвичай проводять в будь-якій державі світу, все прозоро. Люди ідентифікують себе перед тим, як проголосувати, а потім відмічають інформацію, що вони проголосували».

Арнольд Девалі

Італія

Пропагандист Коц поспілкувався також з італійським адвокатом Марко Патта, який заявив:

“По-перше, я хотів переконатися, що люди тут живуть нормально після того жахливого періоду війни. Зараз Луганський регіон – набагато мирніший. По-друге, я хотів перевірити хід референдуму. Це історичний момент, він дуже важливий. По-третє, я хочу розуміти соціальний стан людей, які тут живуть, ситуацію з їхніми правами. Хочу зрозуміти, чи правду каже Захід. І поки що моє враження, що все, що говорять на Заході, не відповідає дійсності. Абсолютні фейки”.

Марко Патта

Приїхав на Донбас і маловідомий пропутінський італійський політик Джанфранко Вестуто, який заснував відділення ультраправої партії Лега. Вестуто назвав процес на Донбасі “добровільним та вільним возз'єднанням з росією”. Вестуто також, коментуючи псевдореферендум на Донбасі, 24 вересня з’явився в ефірі у російського пропагандиста Володимира Соловйова.

Крім цього, Вестуто є головним редактором видавництва Russia News. Італієць неодноразово коментував війну в Україні у вигідній для Кремля риториці.

Джанфранко Вестуто

Також у якості “спостерігача” на псевдореферендумах вдалось ідентифікувати і іншого італійця Джанфранко Мікалессіна, який є автором фільму “Україна - прихована правда”, де розповідається про нібито грузинських снайперів на Євромайдані в 2014 році, які призвели «легітимний київський режим Януковича» до краху.

Джанфранко Мікалессін

Ще один італійський “спостерігач” Вітто Грітані заявив, що:

“Обстановка спокійна. Референдум проходить у звичайних умовах. Ми не бачили нічого з того, про що говорять західні ЗМІ: ніхто нікого не змушує брати участь у голосуванні. Люди спокійно виявляють свою волю. На мою думку, все йде абсолютно прозоро”.

Вітто Грітані

Грітані є “громадянином” невизнаної Абхазії та вказувався як посол так званого МЗС Абхазії. Його призначили так званим “послом з особливих доручень МЗС Республіки Абхазія” ще в 2016 році. У цій якості Грітані відвідував також невизнане Придністров’я.

Ще один італійський “спостерігач” Джузеппе Лука Дженовезезазначив:

“Нас приємно вразило, що на дільниці приходять сім'ями, з дітьми. Ми думаємо, що жителі Донецька та Луганська знають, чого вони хочуть”.

“Спостерігачкою” з Італії російські пропагандисти називають і Ірину Віхорєву.

Ірина Віхорєва

За даними порталу “Миротворець”, Віхорєва є президенткою Асоціації італійсько-російської дружби “Speranza”, яка є одним із організаторів акцій на підтримку т.з. «новоросії» в Італії. Віхорєва також займається збором гуманітарної допомоги бойовикам та мирним жителям, є активісткою “Руху жінок Донбасу”, представницею так званого “Союзу добровольців Донбасу” в Італії.

Інший “італійській спостерігач” Елізео Бертолазі вважає “Референдум у “днр” є легітимним, порушення при проведенні відсутні, а спостерігачі мають свободу доступу”. Насправді ж, Бертолазі є кореспондентом російського пропагандистського ресурсу Sputnik.

Елізео Бертолазі

Бертолазі відзначився протягом багатьох років коментарями та висловленнями, які вигідні кремлівській пропаганді, і які цитувались у різних пропагандистських держінформагентствах в росії. Крім цього, Бертолазі є молодшим науковим співробітником прокремлівського Інституту перспективних досліджень у галузі геополітики та допоміжних наук.

Це не перша подорож Бертолазі на окуповані українські території. У 2018 році він керував “італійською делегацією”, яка відвідувала анексований Крим. Він брав інтерв'ю у “жительки Горлівки Анни Тув”, разом з якою вони мітингували в центрі Берліна “на підтримку мешканців Донбасу проти української влади”. Російська пропаганда активно використовувала Анну Тув у власних цілях.

Останній член італійського “десанту” спостерігачів за російською демократією на окупованих територій Іво Старц заявив 

“Мене приємно вразила організація голосування, яке проходить у такі коротенькі, стислі терміни. Я вважаю, що голосування, що проходить, повністю задовольняє найвищим вимогам демократичного процесу голосування”.

Німеччина

Цікаво склалась доля у німецького “спостерігача”, енергетика Штефана Шаллера. Російські пропагандисти засвітили Шаллера, який заявив ТАРС про “референдуми” в окупованій Запорізькій області:“Перебуваючи тут, я бачу, що люди голосують добровільно”.

Штефан Шаллер

Карма спрацювала швидко і через два дні Шаллера було звільнено з німецької енергетичної компанії Energie Waldeck-Frankenberg (EWF), оскільки поведінка Шаллера “явно порушує світогляд, моральні цінності та філософію компанії”.

В репортажі “NEWS.ru”, можна зустріти ще одного німецького “спостерігача”, якого зазначають як журналіста, Патріка Вааба. Він теж видав зручний коментар для російської пропаганди: 

“Я вважаю, що збережено головний принцип референдуму – вільне волевиявлення. Ми бачили, як люди голосують у різні часи дня — увечері, в робочий час, рано-вранці. Незважаючи на погану погоду, прийшла велика кількість людей. За цей час я не зустрів жодної людини, яка б сказала, що вона хоче повернутися в Україну. Я думаю, це пояснюється тим, що люди вірять, що разом із Росією прийде економічна стабільність і настане мир. Вони втомилися від обстрілів та загибелі людей. Коридор думок у Німеччині звужується і зараз не просто показувати альтернативну точку зору на військовий конфлікт на території України”.

Патрік Вааб

Крім цього, Вааб заявляв, що “Донбас обрав росію, не тому, що росія напала на Україну, а тому що Україну пограбували олігархи”. Вааб вирішив написати книгу про події в Україні і пообіцяв, що вона вийде в 2023 році.

Томаса Рьоппера російська пропаганда теж називає “німецьким спостерігачем”, а насправді він вже понад 20 років проживає в росії. Цей “іноземець”, заявив, що “на референдумах люди голосували з душею”.

Томас Рьоппер

Рьоппер дав інтерв'ю пропагандистам із ТАРС, у якому сказав, що на псевдореферендумах все прозоро, народу багато, голосують активно. Також він похвалився, що з березня цього року вже восьмий раз відвідує Донбас. Загалом він є частим героєм матеріалів російської пропаганди. Зокрема, у серпні 2022 року він розповідав російському державному радіо Sputnik про боротьбу з інакодумством та атаку на свободу слова в Німеччині. Також Рьоппер заснував так зване видання “Anti Spiegel”, в якому друкує наративи російської та антизахідної пропаганди.

Цікаво, що троє депутатів німецької ультраправої партії Альтернатива для Німеччини (AfD) відмовилися від поїздки на окупований Донбас для “спостереження за ходом голосування на псевдореферендумах” після різкої критики.

США

Наступним так званим спостерігачем, хто потрапив у наше поле зору, став американець Уайатт Рід. Він працює в російському пропагандистському держінформагентстві Sputnik. ТАРС цитує Ріда, як “спостерігача на виборчій дільниці в Севастополі”, в анексованому Криму: “Все, що я бачив досі, було дуже прозорим, дуже відкритим”.

В мережі можна зустріти пропагандистські матеріали Ріда на користь російської пропаганди, де його називають журналістом з Вірджинії. Наприклад, Рід написав матеріали про те, що “американський стриптиз-клуб запрошує до співпраці біженок-українок” та “українських чоловіків насильно вербують як гарматне м'ясо НАТО проти росії”.

Венесуела

Венесуелка Ханлісберт Веласко відома ще з 2014 року, коли “спостерігала” за російськими парламентськими виборами в анексованому Криму. Веласко у коментарі NEWS.ru заявила, що мешканці окупованого Донецька не заперечують проти того, що їхні бюлетені не є секретними.

Ханлісберт Веласко

Інший “спостерігач” із Венесуели, яка має до того ж ліванське походження, Діа Надер де Ель-Андарізаявила, що організатори псевдореферендумів врахували “навіть найменші дрібниці”: 

“Ми спостерігаємо, що навіть найдрібніші речі дуже добре організовані. Мої діти переживали, що тут небезпечно. Але я хочу заявити, що з цим тут все абсолютно добре, навіть у нас серйозна охорона”.

Діа Надер

Діа Надер народилася в Лівані, навчалася у московському університеті дружби народів. У 2019 році працювала повіреною у справах посольства Венесуели у Сербії. Тоді вона заявила сербській газеті “Політика”, що “Косово – історична частина Сербії, як Крим – історична частина Росії”. Також вона засуджувала США за агресивну політику.

Ще один “спостерігач” з Венесуели Себастьян Агобян Лопесзаявив, що Захід має знати правду: “Те, що ми бачимо на цьому референдумі, — це як населення визначає свою долю у мирній формі та відповідно до принципів демократії”. За його словами, міжнародні спостерігачі мають можливість спілкуватися з виборцями, які“хочуть жити у мирі та самі визначають свою долю”.

Латвія

Однією з найбільш цікавих історій є історія з “офіційним спостерігачем з Латвії” – Аліною Герлінею. Вона навчалася у Московському державному інституті міжнародних відносин, обійняла посаду заступника шеф-редактора державного російського видання «Baltnews», яке також фінансується з російського бюджету та входить до медіагрупи "Росія сьогодні" ("РІА Новини"). Агентство Baltnews фігурує у звітах охоронних служб Канади, Естонії, Латвії та Литви як “загроза безпеки”.

Аліна Герліня

Пропагандистські росЗМІ поширюють відео з Аліною Герлінею, де вона скаржиться, що після участі у “голосуванні” не може їхати до Латвії через можливі санкції та потенційну кримінальну справу. У ролику вона називає рішення Євросоюзу “нацистськими”.

“Заяви від ЄС сипляться одна за одною, абсолютно безпідставні, дивні. Іноді, я б сказала, нацистські. Тому що не можна йти всупереч правил, які ти сам встановив, а саме свобода пересування, свобода слова і так далі”, – прокоментувала Герліня. 

Насправді, Герліня вже 10 років проживає у росії. Також раніше вказувалось, що Герліня займалась оформленням російського громадянства. Крім цього, вдалось встановити, що Герліня збиралась брати участь у конкурсі “Лідери росії” та просувати платформу “росія – країна можливостей” за кордоном. Під час засідання Наглядової ради президентської платформи “росія – країна можливостей” путін звернувся до громадянки Латвії Аліни Герліні та заявив, що “тих, хто бере участь у всіх наших програмах, а це талановиті люди, росії такі потрібні – треба переманювати таких, як ви”.

Великобританія

Фріковим персонажем виявилась “спостерігачка від Великобританії” - Ванесса Вілі, яка вважається редактором сайту 21st Century Wire. На ресурсі публікуються не лише проросійські та антизахідні матеріали, а й пропагуються теорії змови різної тематики – від масонів у британському уряді до “вигаданої пандемії” COVID-19.

Словаччина

“Дуже рада, що можу бути тут, і, що можу на власні очі все це бачити”, — заявила “спостерігачка” зі Словаччини Любиця Блашкова. Вона наголосила, що жителі так званої “лнр” беруть участь у голосуванні на добровільній основі. Блашкова також повторила російський пропагандистський наратив, що “англосакси намагається роз’єднати слов’ян, а росія об’єднує.

Любиця Блашкова

Насправді ж Блашкова є президенткою Словацької асоціації випускників російських та радянських ВНЗ. Блашкова закінчила Волгоградський державний педагогічний та Московський державний педагогічний інститути. Двічі підвищувала кваліфікацію в московському державному університеті.

Нідерланди

“Я не виявила жодних порушень на виборчих дільницях”, - повідомляє “спостерігач” з Нідерландів Соня ван ден Енде. РосЗМІ заявляють, що ван ден Енде спростувала факт тиску з боку солдатів на тих, хто голосував, який мусувався в західних ЗМІ.

Соня ван ден Енде

З початку повномасштабного вторгнення, на рахунку цієї нідерландської пропагандистки вже є кілька фейків про війну. Наприклад, росіяни возили ван ден Енде в Оленівку, де окупанти вбили українських військовополонених і пропагандистка після цього в ефірі програми “Время” на державному Першому каналі заявила: 

“На Заході існує думка, що саме росія розбомбила в'язницю, де перебували українські військовополонені. Сама думка про це здається божевіллям. Це неправильна думка. Побувавши тут, я зрозуміла, що тут можливі два варіанти: або Україна помилково завдала удару, або ЗСУ навмисно обстріляли своїх, щоб потім звинуватити в цьому росію”.

Ван ден Енде давно відома як проросійська пропагандистка. Ще у 2015 році вона опублікувала у нідерландській газеті “лист читача” про трагічні події в Одесі; пізніше ван ден Енде виступила автором статті про загибель MH17 у прокремлівському онлайн-виданні Oneworld Press (зараз сайт видання недоступний), де заявляла, що нідерландський суд не має жодних доказів причетності росії до катастрофи. Справжня зіркова година ван ден Енде настала, коли розпочалася російська «спецоперація» в Україні. Вона розповідала, що Волноваха зруйнована українськими військами, а після того, як окупації місто почало повертатися до мирного життя. У червні ван ден Енде розповідала на телеканалі РЕН про відвідини Маріуполя, де нібито чула від місцевих мешканців, що полк «Азов» займався вбивствами мирних людей. 

Події у Бучі вона називала інсценуванням, а бомбардування пологового будинку у Маріуполі, за її версією, просто не було.

Білорусь

“Те, що ми бачимо тут, повністю відповідає законодавству лнр”, - зазначив “спостерігач” з Білорусі Вадим Гігін. Крім того, Гігін запевняє, що процес не порушує демократичних процедур.

Вадим Гігін

Гігін є провладним пропагандистом, який вважає, що “саме в роки правління О. Лукашенка “відбулася суверенізація білоруської нації”, а “білоруси стали розуміти, усвідомлювати не лише цінність, а й навіть певну насолоду незалежності”. Нещодавно, Гігін запропонував почати вимагати у Польщі репарації, також проти Гігіна країни ЄС вводили персональні санкції, які потім були зняті.

На псевдореферендумах “відзначився” голова оргкомітету політичної партії Білорусі “Союз” Сергій Лущ, який заявив на пропагандистському радіо “Sputnik Білорусь”: 

“Референдум про входження нових регіонів до складу російської федерації ― ще один крок на шляху побудови нового, більш справедливого світопорядку, в якому західна цивілізація втрачає домінуючу роль. На жаль, для Білорусі з точки зору безпеки Україна сьогодні є головним джерелом нестабільності в регіоні та експортером екстремістів та різних екстремістських маніпулятивних технологій. Нинішній антилюдський режим Зеленського не має жодного відношення до демократичної процедури та загалом не виявляє жодної поваги до власних громадян”.

Сергій Лущ

Луща неодноразово цитувала російська пропаганда, коли той висловлювався про війну в Україні.

Боснія і Герцеговина

В російських пропагандистських ЗМІ також можна зустріти коментар голови Спілки журналістів Сербської Республіки Даніеля Сіміча, який зазначив, що “голосування відбувається відповідно до основних демократичних стандартів”.

Даніель Сіміч

З 2009 року – засновник та головний редактор проросійського порталу “Фронтал”. Видання позиціонує себе як “єдиний кириличний портал із незалежною редакційною політикою на території Боснії та Герцеговини”. Насправді ж Сіміч постійно ретранслює наративи російської пропаганди.

Сіміч також занесений у базу порталу “Миротворець”. Там вказано, що Сіміч був учасником так званого «прес-туру» окупованими територіями України в травні 2022 року.

В окупованому Херсоні, російська пропаганда використала ще одного “спостерігача” з Боснії і Герцоговини, Мирослава Баягича. РосЗМІ його називають військовим аналітиком. Раніше Баягича державні ЗМІ в росії цитували, коли він повторював їх наративи щодо начебто зазіхання Польщі на території України. Баягич заявив, що “референдум” проходить спокійно, люди вільно висловлюють свої думки, все демократично”.

Милован Баягич

Про незалежність “спостерігача” Баягича яскраво говорять його цитати: “я щиро підтримав референдум, сербський народ, як і росія, хоче безпеки для регіону” та “росія переможе фашизм”.

ПАР

Використав Кремль і “спостерігачів” з ПАР. Голова підкомітету з міжнародних відносин Молодіжної ліги партії "Африканський національний конгрес" Кулекані Мондлі Сюсана заявив, що “люди Донбасу самі мають вирішувати своє майбутнє, референдуми гарно організовані, зі всіма демократичними процедурами”.

Кулекані Мондлі Сюсана

Відомо, що Кулекані в 2017 році увійшов до складу Міжнародного організаційного комітету Всесвітнього фестивалю молоді та студентів російської федерації.

Чехія

“Спостерігач” з Чехії Роман Блашко заявив, що “не побачив тиску на людей під час псевдореферендумів, всі голосували вільно, організовано все було демократично”.

Роман Блашко

Блашко є проросійським журналістом та колишнім редактором чеської комуністичної газети "Haló noviny". Він послідовно виступає захисником інтересів росії. В 2014 році написав статтю, в якій відповідальність за трагедію зі збитим над Донбасом рейсом МН17 покладалася на Захід. Пізніше критикував чеський уряд через те, що він зіпсував відносини з рф. Також Блашко скаржився на те, що у Чехії заблоковано російські пропагандистські ресурси.

Іспанія 

“Справжня демократія на Донбасі. Референдум про входження до складу РФ відповідає всім вимогам демократії” - до такого висновку прийшов Фернандо Морагонпрезидент Іспано-Російської Асоціації Євразії (Observatorio Hispano-Ruso de Eurasia), якого окупанти називають іспанським “спостерігачем”.

Фернандо Морагон

Інший “спостерігач” з Іспанії Енріке Аседо наголосив, що так званий “референдум” пройшов “абсолютно безпроблемно і без інцидентів”. Ще в жовтні 2019 року, російські пропагандисти представляли Аседо, як іспанського геополітика та президента однієї з гуманітарних організацій, який вже втретє на той момент приїжджав до окупованого Донецька.

Енріке Аседо

Енріке Аседо також має профайл на російському центрі “Катехон”, де серед експертів зазначені російські пропагандисти та “філософи” Олександр Дугін, Сергій Глазьєв.
Як зазначено на сайті цього центру, він об'єднує провідних сучасних російських мислителів, громадських та політичних діячів, істориків, філософів та економістів, які є переконаними прихильниками Консервативного Повороту та Імперського Ренесансу Росії. Центр ставить за мету розробку світоглядної, політичної, дипломатичної, економічної та військової стратегії Росії майбутнього, заснованої на принципах величі, глибинного цивілізаційного суверенітету, відродженої ідентичності та всеосяжної соціальної справедливості.

Словенія

"Можу особисто свідчити, що люди добровільно, самостійно роблять свій вибір, що вони мають таку можливість", – зазначила словенська “спостерігачка” Катя Кержан.

«Процес голосування, яким я бачила його вчора і сьогодні, відбувається абсолютно вільно, чудова організація. Я дуже рада тій обставині, що змогла приїхати зараз до Москви і брати участь тут як міжнародний спостерігач. Люди приходять для того, щоб виявити свою вільну волю абсолютно невимушено», - зазначила ще одна словенська “спостерігачка” Мар'яна Шемрл.

Бразилія

“Жодних порушень помічено не було, Люди дуже раді, всі вони голосують з надією. Громадяни раді висловити свою думку”, – сказала бразильська “спостерігачка Ванесса Сілва.

Чи є дії “іноземних спостерігачів” на російських псевдореферендумах законними?

Як зазначає Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, російській федерації (порівнюючи з 2014 роком) все важче знайти тих, хто виглядав би солідно і був готовий йти на співпрацю з державою-агресором і терористом. Але, попри масові воєнні злочини, такі люди все ще знаходяться. Мер Мелітополя Іван Федоров розповів, що в на окупованих територіях в Запорізькій області участь у так званому "референдумі" взяли 0,5% громадян. 

Іноземці, яких російські державні ЗМІ регулярно називають міжнародними спостерігачами на так званих референдумах у чотирьох областях України, порушують численні міжнародні засади спостереження за голосуванням та займаються не більш ніж “політичним активізмом” на користь Кремля.

Про це експерти в галузі процедур голосування розповіли американському телеканалу CNN. “Те, що вони роблять, зовсім не є спостереженням за голосуванням… Це не що інше, як політична діяльність, яка маскується під спостереженням за голосуванням”, — сказав Антон Шеховцов, який пише звіти про фальшиве спостереження за виборчим процесом для Європейської платформи за демократичні вибори (ЄПДВ).

“Спостерігачі не можуть належним чином оцінити голосування, якщо вони не є членами довгострокової місії зі спостереження і якщо вони роблять публічні заяви, засновані лише на їхньому власному обмеженому спостереженні,” — заявили в ЄПДВ.

У 2005 році Організація Об'єднаних Націй схвалила низку принципів міжнародного спостереження за голосуванням. Серед них було те, що місія міжнародних спостерігачів має поважати “суверенітет країни, яка проводить голосування”, і що країна, яка приймає, — у цьому випадку Україна — має направити запрошення міжнародним спостерігачам.Жоден з цих принципів у цьому випадку не було дотримано.

“Будь-які референдуми чи вибори на території України можуть бути оголошені та проведені лише владою цієї країни відповідно до національного законодавства та міжнародних стандартів, щоб мати якусь юридичну силу,” — каже Катя Андруш, представник Бюро з демократичних інститутів та прав людини Організації з безпеки та співробітництво в Європі (БДІП ОБСЄ), членом якої є і росія.

Висновки

Збирати солянку з так званих експертів, щоб надати фальшиву легітимність своїм голосуванням - звичайна практика росії. Так само було і на “референдумі” у Криму в 2014 році.

Як видно з біографій цих “спостерігачів”, вони так чи інакше пов'язані із різними російськими діячами чи медіа, є членами російських мереж впливу на Заході. Іноді ці люди фактично проживають у росії, тобто вони не живуть у своїх країнах. Іноді це маловідомі політики з крайніх лівих чи правих партій та рухів. І хоча російські офіційні особи показово зневажають західні цінності, чомусь все одно витрачають зусилля аби привозити “спостерігачів” на окупаційні референдуми і таким чином створити видимість їх легітимності.

Російська федерація скоює злочин проти державного суверенітету України, намагаючись за допомогою цих референдумів від’єднати від України частину її суверенної території. Кожен, хто допомагає росії в цьому повинен вважатися співучасником російських воєнних злочинів. Ми не маємо права забувати ім’я та прізвища не тільки російських окупантів, а й тих хто свідомо бере участь на боці Кремля в інформаційній війні та агресії. Ці люди повинні стати персонами нон-грата не лише в Україні, а й нести відповідальність за свої дії у країнах, звідки вони походять. Це є невід’ємною частиною відновлення справедливості після усіх злочинів, скоєних російською федерацією проти України.

Останні новини з категорії Аналітика

Зерновий коридор — дорога життя

Попри ворожі обстріли, Україна продовжує відновлювати знищені об’єкти й шукати можливості експорту своєї продукції на світові ринки. Марку "...
24 квітня 2024

Огляд основних інформаційних загроз для України (січень-березень 2024 року)

Аналіз наративів російської пропаганди в українському інформаційному просторі впродовж першого кварталу 2024 року
23 квітня 2024

Світовий досвід залучення іноземної робочої сили. Як ним може скористатися Україна

Про те, як залучити іноземців до відбудови повоєнної України та який досвід інших країн варто врахувати українській владі, аналізують Ларис...
21 квітня 2024

Медіапростір Одеси: аналіз контенту, який споживають одесити

Медіавподобання жителів Одеси та Одеської області,чому частина з них досі споживає російський контент, а також умови переходу на україномовн...
18 квітня 2024