Тарас Жовтенко

Сфера наукових інтересів: гібридні загрози та стратегії, інформаційно-психологічні операції, протидія дезінформації, безпекова політика США, НАТО, ЄС, європейська та євроатлантична безпека, воєнна політика і стратегія, геополітика і міжнародна безпека.

Курська операція – це реалізація наших прав на самооборону – Тарас Жовтенко

Захід може розширити рамки дозволів щодо застосування зброї, про це виданню «Коментарі» сказав безпековий аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Тарас Жовтенко.

«Чим довше триває війна, тим більше західні партнери розширюють рамку політичних дозволів. При цьому після надання кожного нового дозволу наші партнери завжди дивилися на реакцію Росії. І щоразу, спостерігаючи беззубу реакцію Кремля, партнери розуміли, що можна робити наступний крок», — зазначив Тарас Жовтенко.

За словами політолога, Курська операція демонструє, що Путін не спроможний захистити російську територію, не кажучи вже про підняття градусу протистояння та створення додаткових стратегічних загроз для Європи чи США.

«Курська операція фактично продемонструвала право України не лише використовувати західну зброю для завдання ударів по російській території на глибину до 100 км, але й застосовувати бронетехніку на кшталт Bradley чи Abrams для проведення сухопутних операцій на території РФ. Абсолютно праві спікери американських політичних інститутів, які заявляють, що не бачать глобальних ризиків, оскільки ЗСУ не ескалують, а просто творчо трактують дозволи на використання західної зброї на російській території. Ну і на завершення додам, що не правильно українську операцію в Курській області називати вторгненням. Згідно з 51-ю статтею статуту ООН, це реалізація наших прав на самооборону. Саме тому ми не спостерігаємо суперечностей між діями ЗСУ та реакцією Заходу», — додав він.

 

Останні новини з категорії Коментарі

Три несподіванки з опитування до Дня Незалежності

Олексій Гарань про кілька показників соціологічного опитування до Дня Незалежності України, які виявилися несподівано високими
24 серпня 2024

Евакуація з Курщини: Марія Золкіна розповіла, яку відповідальність має перед російським населенням Україна

Марія Золкіна про те, чи обов'язково Україні евакуйовувати росіян та яку відповідальність перед населенням контрольованої Силами оборони тер...
24 серпня 2024

Курська операція – це реалізація наших прав на самооборону – Тарас Жовтенко

Захід може розширити рамки дозволів щодо застосування зброї. Про це виданню «Коментарі» заявив Тарас Жовтенко
23 серпня 2024

Олексій Гарань: У незалежній Україні ніколи не було монополізації влади

Як велика війна росії проти України вплинула на розуміння суверенності українським народом, чи готові українці до компромісів з агресором за...
23 серпня 2024