Криза для Кремля – це спосіб мобілізації населення і чудова нагода закручувати гайки

Коментарі
Перегляди: 3145
1 червня 2020
Петро Бурковський

Виконавчий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва

Попри те, що епідситуація в Росії залишається однією з найскладніших у світі, Кремль відновив підготовку до параду і плебісциту щодо змін до Конституції. Вже 24 червня він готується провести в Москві скасований у зв'язку з пандемією військовий парад Перемоги. І, за інформацією російських ЗМІ, не виключено, що цього ж дня у Росії відбудеться т. зв. загальноросійське голосування за поправки до Конституції – ті самі, які "обнулюють" президентські строки Володимира Путіна.

Чому Кремль так поспішає з парадом і, головне, з голосуванням щодо Конституції, що готовий піддавати ризику життя громадян, які несподіванки можуть підстерігати російську владу на шляху до "народної легалізації" довічного правління Путіна – розбирався сайт "Сьогодні". Повний текст статті читайте тут.

Зокрема, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Петро Бурковський вважає, що дату параду – 24 червня –  Кремль обрав невипадково, і переконаний, що більшість світових лідерів ухвалять адекватне рішення: 

"Якщо парад 9 травня ще можна було якось асоціювати з перемогою антигітлерівської коаліції над Третім рейхом, то парад 24 червня – це зовсім інша історія. Ця історія тісно пов'язана саме зі Сталіним, який у цей день приймав парад, і ніяк не пов'язана з антигітлерівсько. коаліцією і з Днем перемоги над нацизмом. Тому, думаю, світові лідери, у яких адекватні радники або які просто пам'ятають і знають історію, не приїдуть до Москви. Їм важко буде пояснити цю поїздку своїм виборцям", – зазначив у коментарі Петро Бурковський.

Щодо бажання Путіна за всіляку ціну провести парад ще якось можна пояснити, пише сайт "Сьогодні",  –  Кремлю вкрай потрібно прорвати політичну і санкційну блокаду, позбутися клейма міжнародного вигнанця. Але намагання Путіна за будь-яку ціну і якомога швидше провести й "загальноросійське голосування" за поправки до Конституції пояснити не можуть навіть експерти.

Петро Бурковський звертає увагу на те, що надзвичайні події ніколи не зупиняли Кремль у реалізації його планів.

"Навіть більше, саме надзвичайними ситуаціями Кремль завжди користувався для того, щоб ці плани реалізувати. Для прикладу згадаємо Беслан. Саме цією трагедією Кремль скористався як приводом для того, щоб остаточно ліквідувати демократію в регіонах, скасувати виборність губернаторів. Криза для Кремля – це спосіб мобілізації населення і чудова нагода закручувати гайки", – каже аналітик.

За його словами, навряд чи в Кремлі побоюються, що економічна ситуація і нездатність ефективно відповісти на виклики, пов'язані з пандемією, можуть якимось чином суттєво вплинути на результати плебісциту.

"У Росії, втім, як і в деяких інших країнах, звичайно, недооцінили коронавірус. Нічого не було готове для того, щоб ефективно протистояти пандемії, і владі залишалося лише демонструвати свою безпорадність. А Путін не звик показувати безпорадність. І тут залишалося два варіанти: або брехати, або дистанціюватися від усього, що відбувається навколо епідемії, щоб не брати на себе негатив. Путін вибрав друге. Проте народ у Росії, напевно, помітив, що їхній лідер, по суті, втік від проблем. Але думаю, це на результатах голосування позначиться мало. Такі проблеми Кремль якраз вирішувати вміє. Думаю, вони вже розсилають у регіони інструкції, як фальсифікувати голосування, які технології застосовувати", – зазначає Петро Бурковський.

 

Останні новини з категорії Коментарі

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024

В перемогу вірять 83% опитаних українців, проте часові рамки зміщуються – Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував нещодавні результати опитування Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумк...
12 квітня 2024