Петро Бурковський

Виконавчий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва

Коментарі
Перегляди: 2716
23 вересня 2023

Хотілося б, щоб американські політики в обох таборах були такими ж послідовними, як і їхні виборці – Петро Бурковський

Петро Бурковський, виконавчий директор Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучерів, прокоментував 5-му каналу реакцію спікера Палати представників Конгресу США Кевіна Маккарті, який після зустрічі з Президентом України Володимиром Зеленським заявив, що хоче знати, яким є план перемоги України, оскільки Джо Байден, на його думку, не доніс до громадськості США кінцеву мету перемоги України.

За словами аналітика, така реакція є елементом політичної гри.

«У цьому  є невеличке лукавство, і це зрозуміло, бо спікер Маккарті  належить до Республіканської партії, яка і є головним опонентом  демократів на виборах наступного року. До того ж пан Маккартні добре знає результати опитувань громадської думки у США, які показують,  що ні кандидат від демократів, ні кандидат від республіканців не зможе виграти президентські вибори без жорсткої позиції стосовно Росії і без прихильної позиції стосовно України», – зазначив він.  

Петро Бурковський нагадав, що наступного року відбудуться не лише вибори президента США, а й вибори  до Палати представників та Сенату, який ухвалює ключові рішення щодо  зовнішньої політики, зокрема кадрових питань і фінансових  перевірок  виконавчої влади.

Тому в  країні чути  гучну передвиборчу риторику. Тому деякі республіканці й торгуються,  вимагаючи в обмін на ухвалення оборонного бюджету урізати допомогу Україні.

«Маккарті змушений лавірувати в своїй риториці, бо  такою є  особливість всередині регламенту  роботи  нижньої палати. Питання про недовіру до нього може порушити навіть один конгресмен, що було вимогою трампівського крила Республіканської партії, яке таким чином намагається контролювати спікера  нижньої палати і впливати на законодавчий процес», – пояснює Петро Бурковський. 

Вимогу припинити допомогу Україні деякі республіканці обґрунтовують ймовірністю наближення третьої світової війни. Це також є передвиборчою риторикою, наголошує Петро Бурковський.  Тому що ті самі соціологічні опитування у США показують, що американці, які голосують і за республіканців, і за демократів, так звані незалежні виборці, всі чітко розуміють, що це війна, де йде боротьба зі злом, і зло дуже чітко асоціюється з Росією, а добро дуже чітко асоціюється з Україною, де Україна розглядається як самостійний гравець.

«На жаль, українська тема стала частиною внутрішньої політичної боротьби у Сполучених Штатах. Україна не повинна  дозволити  втягнути себе в цю боротьбу. Президент Зеленський дуже чітко доносить меседж,  що ми вдячні насамперед американському народу і його представникам. І, звісно, ми хотіли б, щоб американські політики в обох таборах були б такими ж послідовними, як і їхні виборці.  Бо  саме рішуча перемога над Росією  і надання Україні всіх засобів для цієї рішучої перемоги дозволить уникнути третьої світової війни, а не навпаки», – підсумував Петро Бурковський.

Останні новини з категорії Коментарі

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024