Події
Перегляди: 1561
5 жовтня 2021

Харків: політичні ставки на виборах міського голови – публічна онлайн-дискусія

Протягом березня – вересня 2021 року Фонд «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва  за підтримки Представництва «Фонду Фрідріха Науманна за Свободу» в Україні та Білорусі  досліджував суспільно-політичну ситуацію на Харківщині. Основою дослідження були експертні опитування, моніторинг медійного простору регіону та регіональне репрезентативне опитування громадської думки в місті та області, яке було проведене в серпні.

Ініціатори ставили собі за мету зрозуміти, чи є загрози для національної єдності та суспільно-політичної стабільності на Харківщині, яка природа цих загроз, які місцеві ресурси та можливості доступні для їх усунення чи зменшення. На додачу, спираючись на порівняння із загальнонаціональним моніторингом ситуації, було відстежено вплив наслідків епідемії ковіду на поведінку місцевих еліт та суспільні настрої в області.

4 жовтня відбулася публічна онлайн-дискусія «Харків: політичні ставки на виборах міського голови», під час якої експерти, зокрема харківські громадські активісти, науковці й журналісти, критично проаналізували результати дослідження, обговорили, як може розвиватися ситуація в області та місті в короткостроковій перспективі до 2024 року.

В дискусії взяли участь  Юлія Біденко – кандидатка політичних наук, доцентка кафедри політології Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна;  Дмитро Булах – Голова правління ГО «Харківський антикорупційний центр», депутат Харківської міської ради;  Юлія Агєєва – головна редакторка видання Kharkiv Today;  Дмитро Овсянкін – журналіст,  Євген Маслов – медіаексперт;  Володимир Чистилін – журналіст,  Сергій Шаповалов та Петро Бурковський – політичні аналітики Фонду «Демократичні ініціативи».

Учасники дискусії спробували спрогнозувати,  хто успадкує політичний капітал покійного мера Геннадія Кернеса і як ним розпоряджатимуться місцеві еліти, якою може бути стратегія центральної влади після виборів міського голови та напередодні президентських виборів.

Обговорили також тему протестного  потенціалу й харківського  активізму регіону,  проаналізувавши причини громадянської інертності харків’ян. Експерти зосередилися й на питаннях, які мобілізують виборців, а також обмізкували, чому проєвропейська активна меншість залишається розпорошеною і невидимою. Осібно зупинилися й на темі, що об’єднує та роз’єднує проросійських політиків Харківщини.

На підставі даних дослідження «Демініціатив», розглянули й  епідемічну ситуацію на Харківщині,  обміркувавши, що робити з антивакцинною більшістю і як протидіяти впливу російської пропаганди у цій сфері.

Інформаційними партнерами проєкту й організатором експертного обговорення виступили Texty.org.ua.

 

Останні новини з категорії Події

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні - екпертне обговорення результатів соцопитування

Презентації результатів загальнонаціонального опитування «Загрози нацбезпеці, оборонні тренди, соціально-політичні орієнтації та проблеми мо...
25 квітня 2024

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024