Коментарі
Перегляди: 4222
25 травня 2018

Із пʼяти досягнень Порошенка за четвертий рік президентства чотири стосуються зовнішньої політики

Із пʼяти основних  досягнень  Петра Порошенка за четвертий рік президентства, які  відзначали експерти в опитуванні,  чотири стосуються  зовнішньої політики.

«Те, що Порошенко отримує найвищі оцінки за  успіхи саме у цій сфері, має обʼєктивне  пояснення  насамперед   його компетенцією як президента відповідно до Конституції. До того ж  Порошенко,  як політична  постать, на цій ниві  краще себе презентував, ніж у питаннях внутрішніх проблем».

Таку думку під час прес-конференції висловила політичний аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» Марія Золкіна. Водночас вона зауважила, що деякі окреслені  експертами як успішні зовнішньополітичні сфери  можна занести й до внутрішньої  політики. Це стосується насамперед підвищення обороноздатності країни, що  є, на думку політаналітика,  і частиною внутрішньої політики, але  в той же час відображає успіхи  держави  та президента в питаннях перемовин  на зовнішній арені.

«Те саме можна сказати і про безвіз, – каже Марія Золкіна. – Він сприймається експертами як успіх у зовнішній політиці, але разом з тим  є  результатом змін, які стосуються і внутрішньої політики».  Водночас експерт відзначила,  що безвіз ще не дав суспільству повноцінно оцінити всі позитивні сторони цього досягнення. І попри те,  що експерти вбачають у ньому, безсумнівно,  успіх, громадяни зможуть його визнати таким тільки через декілька років,  коли стане зрозуміло, наскільки  це справді відкриває українцям двері до країн Шенгенської зони.

«Якщо говорити про  таке досягнення у сфері зовнішньої політики, як збереження міжнародної антипутінської коаліції, то цей зовнішньополітичний успіх дозволив  займатися  і обороноздатністю, і розробкою  нового формату дій держави щодо окупованої частини Донбасу», – веде свою думку Марія Золкіна.

Однак сьогодні перед Порошенком і зовнішньополітичними відомствами стоїть завдання  зберегти цю коаліцію в межах ЄС, наголосила політаналітик. Зокрема тому, що постають нові виклики, приміром в особі, нещодавно сформованого уряду Італії,  який становить загрозу для єдності всієї Єврозони.

«Нові виклики потребуватимуть  оперативних зусиль, зокрема для того, щоб Україна не стала предметом політичних спекуляцій і торгів в Європейській раді, коли  під загрозою може опинитися єдність Євросоюзу відносно політики  Росії щодо Криму та Донбасу», – акцентувала експерт.

Так само, на думку Марії Золкіної,  необхідно досягати  сталості в реалізації  успішної двосторонньої співпраці з НАТО.

«Співпраця з НАТО дещо менше привертає увагу на рівні тактичної і повсякденної  роботи, – зазначає експерт, – але у цій сфері справді є досягнення і не тільки урядових структур, а й президента. Сьогодні співробітництво з НАТО  вийшло на достатньо системний рівень, зокрема,  на реалізацію   і Стратегічного оборонного бюлетеню,  і на  середньострокове планування, яке стосується планових заходів з реформи сектору  безпеки і оборони на 3–5 років».

Водночас що стосується проведення референдуму щодо вступу України до НАТО, то це питання політаналітик Марія Золкіна не радила б торпедувати.

«Насамперед тому, – пояснила експерт, – що  попри високі оцінки готовності українців голосувати на референдумі за приєднання України до НАТО, у нас досі зберігається  достатньо високий показник неготовності брати участь у такому референдумі у південних і східних регіонах.   Якщо ж ці люди все ж виявлять бажання прийти на референдум, то  результат може виявитися несподіваним», – підсумувала Марія Золкіна.

Останні новини з категорії Коментарі

Ні політичних, ні дипломатичних можливостей для заморожування війни я не бачу – Марія Золкіна

Марія Золкіна в інтерв'ю «UKRLIFE з Людмилою Немирею» прокоментувала заяву Зеленського про підготовку до другого Саміту миру і пояснила,...
2 липня 2024

Москва не може прямо кинути виклик Вашингтону, бо Путін знає, яку руйнівну відповідь отримає

Петро Бурковський і Олексій Гарань прокоментували Correio Braziliense, якою може бути відповідь Росії на бомбардування Севастополя
26 червня 2024

Тісні зв'язки Кім Чен Ина та Путіна можуть сигналізувати про ймовірну кризу на Корейському півострові в жовтні – попередження українського аналітика

Петро Бурковський про ймовірні провокації Північної Кореї та Росії на Корейському півострові напередодні виборів у США та яку небезпеку ц...
25 червня 2024

Коли побачать, що Росія ослаблена і ресурси зменшуються, може змінюватися позиція країн, які ми називаємо Глобальним Півднем – Олексій Гарань

Олексій Гарань про те, як трактувати поведінку країн, що не мають стабільної позиції щодо російсько-української війни і що сприятиме зрушенн...
22 червня 2024