Події
Перегляди: 1937
8 жовтня 2013

Ірина Бекешкіна: «Чверть населення» – не так вже й мало для масових протестів

Цифр глядачі й читачі не запамʼятовують, а інтерпретація даних громадської думки відкладається у їхній памʼяті надовго. Про це пише на свої сторінці у Фейсбуці  директор Фонду «Демократичні ініціативи»  Ірина Бекешкіна, вже вкотре намагаючись  закликати журналістів не маніпулювати думкою читача.

«І знову про те саме, – йдеться у тексті соціолога.  – Ось зараз  оприлюднили результати GFK. Читаю заголовок у «Лівому березі» – «Українці не вийдуть протестувати через скасування виборів президента – опитування». У тексті ж так: «Якщо всенародні вибори Президента в 2015 році будуть скасовані, то лише чверть опитаних готові вийти на мітинг чи демонстрацію» .
От і нічого собі! Чверть населення! Та в усіх подіях «помаранчевої революції» взяли участь, згідно з ОПИТУВАННЯМИ , «лише» 15% – 13% на боці  «помаранчевих», 2%  – «біло-блакитних». І мало не здалося!»

Далі науковець наводить ще однин приклад хибної інтерпретації  – тепер щодо рейтингу Януковича.
«А ось іще інтерпретація соціологічних даних з «Лівого берега»  – «Соціологи визначили дворазову перевагу Януковича над опозиціонерами». Це при тому,  що  ВІН, єдиний кандидат від влади, у першому турі набирає 20%, а опозиціонери (де їх аж 4, притому разом – і Яценюк, і Тимошенко ) – 32%».

Ось така «подвійна перевага» – іронізує Ірина Бекешкіна з тих трактувань, які дозволяють собі журналісти.

Соціолог підсумовує, що таке «маніпулятивне»  тлумачення даних громадської думки дозволяють собі багато сайтів. Принаймні вони «мавпують»  інформацію один в одного,  не утруднюючись зіставити дані й зробити висновок, що  «чверть населення» це не так вже й мало для масових протестів.

 

Останні новини з категорії Події

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024

Відбулася презентація результатів дослідження впровадження НУШ у 5–6-х класах

Експерти обговорили результати дослідження “Нова українська школа” в 5–6-х класах: виклики впровадження”
15 березня 2024