Події
Перегляди: 1395
25 лютого 2014

Інституційно-правові реформи готують громадські активісти

Термінові державні рішення, які треба ухвалити для провадження інституційно-правових  реформ в Україні, напрацювала Рада ВО «Майдан»  у проекті  Стратегії розвитку України-2025. Про них під час круглого столу «Майдан і громадянське суспільство» розповів Голова правління Центру політико-правових реформ, правник  Ігор Коліушко.

«Із багатьох напрямів інституційно-правових реформ, які були запропоновані громадськістю, ми вибрали шість пріоритетних, – розповідає експерт. – Це ті питання, від яких залежать інші напрями або ті, до яких особливо гостро ставиться чи потребує їх розв’язання Майдан».

Ігор Коліушко наголосив, що насамперед йдеться про зміну організації центральної виконавчої влади, і у зв’язку з цим підготовлено пропозиції, які функції  мав  би виконувати новий уряд,  якими мають бути місії кожного міністра, які зміни треба внести в закон про Кабінет міністрів тощо.

«Другий напрям –  це децентралізація, – зазначив правник. – Це ключове питання, без якого Україна не зможе розвиватися. Саме через оцю надмірну централізацію влади  так легко розкрадати ресурси держави. Люди віддалені від вирішення питань, їм здається, що вони ні на що не впливають. Але щоб провести децентралізацію, треба провести адміністративно-територіальну реформу, щодо якої люди загалом виступають проти. Вони кажуть, ми за децентралізацію, але проти адміністративно-територіальної реформи, а тоді розводять руками, мовляв, вибачте, ми не знаємо відповіді на таку задачу. Тому власне ми зараз пробуємо народити такий симбіоз –   блок рішень, де ключовим питанням має стати децентралізація влади, включаючи адміністративно-територіальну реформу, без якої децентралізація неможлива», – констатував правник.

Третій блок питань інституційно-правововї реформи, за словами Ігоря Коліушка,   становити судова реформа. Фахівці мізкують над тим, як цю систему можна повернути до життя і  відновити правосуддя.  Четвертий – реформування системи органів правопорядку.  як її з репресивно-каральної перетворити на систему захисту прав людини і правопорядку.

П’ятий  – антикорупційний блок реформ. І шостий – реформування виборчого законодавства. «Як гарантувати проведення чесних виборів і ефективної політичної та партійної системи в Україні – власне, це ті першочергові завдання, довкола яких сконцентрувалися сьогодні учасники цієї ініціативи, – констатував Ігор Коліушко. – Участь у напрацюванні реформ бере широке коло громадськості, різноманітні середовища які задіяні на  Майдані. Заплановано і підготовлена комунікаційна стратегія, бо мало лиш  написати, що має бути зроблено, головне донести це до широкої маси громадськості, щоб люди знали, що саме такими методами можна розв’язати ці проблеми і тому цього треба вимагати від політиків, як тих, що при владі, так і тих, що в опозиції», – підсумував Ігор Коліушко.

Останні новини з категорії Події

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні - екпертне обговорення результатів соцопитування

Презентації результатів загальнонаціонального опитування «Загрози нацбезпеці, оборонні тренди, соціально-політичні орієнтації та проблеми мо...
25 квітня 2024

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024