Коментарі
Перегляди: 1641
10 жовтня 2017

Імовірність розгортання миротворчої місії ООН на Донбасі невелика, але вона є

Імовірність розгортання миротворчої місії ООН на Донбасі невелика, але вона є – не виключено, що Росія на якомусь етапі може піти на компроміс.

Таку думку висловив представник України у робочій групі з політичних питань Мінського процесу, екс-посол України в США Олександр Моцик  під час круглого столу, де аналітики обговорили результати експертного опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи»  щодо введення миротворців на окупований Донбас.

«Імовірність (розміщення миротворців ООН на Донбасі), як на мене, не дуже висока, але, з іншого боку, «never say never» – тобто за певних обставин Росія теж може дати своє добро на проведення такої операції. Звичайно, цьому передуватиме дуже складний переговорний процес, тому що сенс у цій миротворчої місії є для нас тільки тоді, коли ми будемо бачити, що вона призведе до тих цілей, які ми ставимо перед собою, а саме – відновлення територіальної цілісності і повного суверенітету над всією окупованою територією на Донбасі… і відновлення суверенітету України над Кримом», – пояснив він.

Олександр Моцик також уточнив, що сьогодні «Росія близька до того, щоб на повну силу відчувати санкції», саме тому вона може погодитися на розміщення миротворчої місії на Донбасі.

"Імовірність не надто висока, проте сьогодні Росія близька до того, щоб на повну силу відчувати санкції США та ЄС. Незважаючи на те, що в самій Росії заявляють, що санкції нібито "не роблять погоди", вони дуже ефективні. Перспектив розвитку в Росії без західних інвестицій і технологій просто немає", –  сказав дипломат.

У цьому контексті є імовірність того, що Росія може на якомусь етапі піти на компроміс, щоб були миротворці на українській території, вважає Олександр Моцик.

За словами українського дипломата, цей фактор може змусити Кремль все ж погодитися на введення миротворчого контингенту на Донбас.

Він підкреслив, що російська концепція миротворчості – лише заморожування конфлікту, і Україні вона не підходить.

За інформацією Моцика, зараз на офіційний Київ чекають тривалі консультації в ООН, і в разі "досягнення розуміння" Організація направить технічну оціночну місію на Донбас.

"Потім, після звіту цієї технічної місії, будуть наступні консультації. На кожному з цих етапів найскладніше - це переговори з Росією", – заявив він.

Джерела: УНІАН, Інтерфакс-Україна

Останні новини з категорії Коментарі

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024

В перемогу вірять 83% опитаних українців, проте часові рамки зміщуються – Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував нещодавні результати опитування Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумк...
12 квітня 2024