Марія Золкіна

Голова напрямку "Регіональна безпека та дослідження конфліктів", дослідниця Лондонської школи економіки й політичних наук 

Коментарі
Перегляди: 631
5 березня 2021

Ігри перемир ' я закінчилися

Заява гібридних сил Росії про те, що можна вести превидучий вогонь по українських позиціях означає, що Росія вийшла з перемир ' я. Про це Радіо Донбас.Реалії повідомила Марія Золкіна, політична аналітикиня Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.
За її словами, Росія погодилася на режим тиші в обмін на політичні поступки від України. Україна одразу не пішла на поступки - а в підсумку отримала  глухий кут у ТКГ і в Нормандському форматі. Цінність перемир ' я, на думку Марії Золкіної, зникла для РФ, а його закінчення було лише питанням часу.

«Саме перемир'я трактувалося Росією як угода між Україною та самопроголошеними республіками. Вона ніколи не визнавала своєї відповідальності за дотримання цього перемир'я. Те, що вони заявляють про те, що дозволяють собі відкривати вогонь без попередження на випередження,  це  взагалі-то офіційна відповідь Москви про те, що ігри в перемир'я закінчені» аналізує події на Донбасі Марія Золкіна.

На її думку, Росію підштовхнули до таких заяв і санкції проти Віктора Медведчука, його сім'ї і соратника.

Це крапка у всій попередній тактиці Володимира Зеленського в спробах домовитися з Російською Федерацією.

«Це (санкції проти Медведчука - ред.) жорсткий політичний і дипломатичний крок. Це, фактично, крапка у всій попередній тактиці Володимира Зеленського в спробах домовитися з Російською Федерацією. Ці санкції стали можливими саме завдяки тому, що Зеленський потрапив у дипломатичний глухий кут: немає широких поступок з боку України, значить, немає компромісу з Росією. І втрачати під кінець 2020 року стало вже нічого»,  повідомила аналітикиня.

У цій ситуації, вважає Золкина, треба очікувати повернення до бойових дій. Але не такого масштабу, як це було 6 або 7 років тому. Швидше за все, це буде гаряча позиційна війна.

А ось прямих переговорів з окупаційними адміністраціями, чого весь час домагається Росія, вже не буде. На думку Золкіної, ризик був ще рік тому у вигляді ідеї Консультативної ради. А зараз навіть в проекті закону про перехідний період, наголошує аналітикиня, мова йде про демонтаж самопроголошених установ і органів.

Не варто, на думку Марії Золкіної, очікувати більш жорстких антиросійських санкцій з боку Європейського союзу. Вона вважає, що для Європи ситуація на сході України стала зрозумілою. І факту невиконання Росією Мінських домовленостей вже недостатньо для посилення санкцій.

Якогось серйозного подальшого тиску на сьогоднішній день не передбачено

«У Європейському союзі встановилася певна рівновага: санкції, введені в період 2014-2015 років, автоматично продовжуються. Немає ризику, що вони будуть скасовані або полегшені,  розповідає Марія Золкіна і додає.  Але за стіною автоматичного їх продовження був визначений негласний консенсус в Європейському союзі: якогось серйозного подальшого тиску на сьогоднішній день не передбачено. Ясно, що Європейський союз вводить зараз санкції проти Російської Федерації, але не за те, що відбувається на Донбасі, і не за обмеження прав людини в Криму, наприклад,  а за ситуацію з Навальним».

Жорсткі санкції можуть спричинити за собою, вважає аналітикиня, загострення з проривами або наступами, з доказами участі регулярних військ Російської Федерації в боях на Донбасі. Але такого, каже Марія Золкіна, очікувати не доводиться.

 

Останні новини з категорії Коментарі

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024