Події
Перегляди: 1934
4 квітня 2018

Громадські експерти назвали проблеми та успіхи державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства

29 березня у Києві відбулась Національна конференція «Урядовий план заходів з реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства: 45% успіху», в ході якої був презентований громадський альтернативний звіт про виконання плану заходів за 2017 рік.

Звіт був підготовлений експертами Українського незалежного центру політичних досліджень, в рамках проекту USAID «Громадяни в дії», які оцінили рівень виконання Плану заходів на 45% станом на грудень 2017 року.

Під час доповіді, Кирило Сидорчук, адвокасі-менеджер з питань державної політики розвитку громадянського суспільства УНЦПД зазначив, що навіть ці цифри багато в чому не мають відображення в реальному житті:

«Деякі пункти Плану заходів прописані так, що навіть їх формальне виконання не можна вважати історіями успіху. Наприклад, Мін’юст мав розробити проект Закону щодо унормування діяльності та державної реєстрації всеукраїнських громадських об’єднань. Так, вони розроблені, проте доки не будуть ухвалені та впроваджені в життя, ми не можемо називати цю реформу такою, що відбулась та запрацювала. І подібних пунктів в Плані заходів чимало».

Крім ефективності урядового Плану заходів, експерти також оцінили інші аспекти сприяння розвитку громадянському суспільству України. Зокрема, ефективність діяльності профільної Координаційної Ради при Президентові України та реалізацію Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства на регіональному рівні.

Так, керівник Програми розвитку громадянського суспільства УНЦПД Максим Лациба зауважив, що найбільшим розчаруванням 2017 року для нього стала робота Координаційної ради сприяння розвитку громадянського суспільства при Президентові України:

«Фактично, засідання Коордради відбулось лише один раз – у вересні 2017 року, коли громадськість намагалась переконати перших осіб держави не запроваджувати додаткову звітність для організацій громадянського суспільства та скасувати е-декларування антикорупційних активістів. Разом з тим, робочі групи за напрямками: «участь ОГС у соціально-економічному розвитку» та «міжсекторальна співпраця» не збирались взагалі».

Презентували і результати моніторингу реалізації Національної стратегії розвитку громадянського суспільства в областях.

За результатами обговорення, члени Координаційної ради від громадськості Максим Лациба, Євген Бистрицький та Ірина Бекешкіна погодились ініціювати звернення до керівництва Уряду та Голови Адміністрації Президента з вимогою провести чергове засідання Координаційної ради для обговорення нагальних питань для громадянського суспільства.

Також експерти домовились відправити відкритого листа Прем’єр-міністру України Володимиру Гройсману з вимогою негайно розглянути та затвердити План заходів з реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства на 2018 рік.

Значна частина конференції була присвячена обговоренню напрямків Національної стратегії «під мікроскопом». Під час конференції мова йшла питання «бар’єрів», з якими зустрічаються ОГС під час реєстрації і набутті неприбуткового статусу. Учасники дискусії намагалися відповісти на питання, як процедури конкурсу проектів можуть бути більш гнучкими, прозорими та чесними для ОГС та виклики, що постали перед благодійними організаціями. Не оминули увагою і важливі питання демократії участі: моделі формування громадських рад в органах виконавчої влади, проведення загальних зборів, громадських слухань та подання місцевих ініціатив. Також було зазначено, що Міністерство освіти і науки України спільно з представниками громадянського суспільства доопрацьовує текст Концепції громадянської освіти, який буде поданий Кабінету Міністрів на затвердження вже найближчим часом.

Оригінал: Громадський простір

Останні новини з категорії Події

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024