Опитування
Перегляди: 2907
16 червня 2006

Громадська думка населення України — червень 2006 року

Прес-реліз підготовлено за даними загальноукраїнського опитування дорослого населення України, проведеного Фондом “Демократичні ініціативи” та фірмою „Юкрейніан соціолоджі сервіс” з 1 по 11 червня 2006 року. Воно здійснене у рамках проекту “Опитування екзит-пол та інформування про громадську думку в Україні”. Загальнонаціональне опитування було проведено у всіх областях України, Автономній Республіці Крим, містах Києві та Севастополі (всього в 95 містах та селах України) щодо виявлення рейтингів політичних партій, блоків та політичних лідерів після парламентських виборів в березні 2006 року, рівня довіри до політичних та соціальних інституцій. Всього було опитано 2011 респондентів за квотною національною вибіркою, яка за статтю, віком, освітою, типом поселення та областями репрезентує населення України віком понад 18 років. Випадкова похибка вибірки не перевищує 2,2% (при вірогідності 0,954).

  • У червні 2006 року громадяни України здебільшого не довіряли органам державної влади та державним інституціям. Найбільше громадяни не довіряють прокуратурі (баланс довіри-недовіри –41%), податковим органам (–41%), уряду (–39%), міліції (–39%), судам (–38%), Верховній Раді України (–29%), Президенту України (–20%), місцевій владі
    (–20%). Профспілкам теж переважно не довіряють (баланс –20%), так само як і банкам
    (–15%).
  • Довіра переважає тільки щодо неполітичних інституцій — церкви (баланс довіри-недовіри +42%), засобів масової інформації (+7%) та Збройних сил (+14%).
  • В Україні немає жодного політика, якому довіряють більше, ніж не довіряють. Серед політичних лідерів найменше громадяни довіряють Петру Симоненку (баланс довіри-недовіри становить –45%). Далі за рівнем негативу йдуть: Юрій Єхануров (–34%), Олександр Мороз (–29%), Віктор Ющенко (–20%), Юлія Тимошенко (–19%), Віктор Янукович (–13%). Більше того, рівень недовіри до всіх політиків вищий за 50%: Петру Симоненко не довіряють 68% громадян, Юрію Єханурову — 61%, Олександру Морозу — 56%, Юлії Тимошенко — 56%, Віктору Ющенку — 57%. Віктору Януковичу — 51%. За останній місяць майже усі політичні лідери (за винятком Петра Симоненка) істотно втратили у довірі громадян: найбільше — на 11% погіршився баланс довіри-недовіри до Ю.Єханурова, на 9% — до О.Мороза, на 8% — до В.Ющенка та Ю.Тимошенко, на 6% — до В.Януковича.
  • Якби відбулися повторні вибори до Верховної Ради, то вони не внесли б істотних змін у розстановку політичних сил. 3%-й бар’єр подолали б такі партії чи блоки: Партія регіонів України — 34.2%, Блок Юлії Тимошенко — 20.5%, Блок “Наша Україна” — 13.3%, Комуністична партія України — 4.0%, Соціалістична партія України — 4.6%. Відсотки подано у розрахунку до тих, хто виявив намір узяти участь у виборах. Не визначилися з вибором 12.7% тих, хто готовий піти на вибори. Найбільший відсоток виборців, які готові ще раз підтвердити свій вибір — у Партії регіонів (91%), досить висока частка “вірних” прихильників у Блоку Юлії Тимошенко (85%) та Комуністичної партії (85%), дещо менша — у Блоку “Наша Україна” (74%) та Соціалістичної партії (74%).
  • На виборах до Верховної Ради 26 березня 2006 р. значна частина виборців (58%) ще до початку виборчої кампанії визначилися, за кого голосуватимуть. Найбільший їх відсоток серед виборців Комуністичної партії (75%), Партії регіонів (68%) та “Нашої України” (60%), менший — серед виборців Блоку Юлії Тимошенко (50%) та Соціалістичної партії (45%).
  • Основними чинниками електорального вибору були орієнтація на лідерів та програму партії (блоку). У виборців БЮТ вочевидь переважала орієнтація на лідерів (хоча й програма мала значення), для виборців КПУ, СПУ та “Нашої України” — програма (хоча й лідери мали значення), а для виборців Партії регіонів і програма, і лідери важили однаково.
  • Більшість виборців (76%) вважає, що їм вистачало інформації, щоб зробити свій вибір. Водночас виборці мало обізнані, як партії (блоки), за які вони проголосували, розв’язуватимуть важливі суспільні проблеми: реформи оподаткування (не знають 65%), доступ до справедливого правосуддя (64%), рівні шанси здобути вищу освіту, поліпшення комунальних послуг та формування справедливих цін (по 61%), якісна середня освіта, доступ до якісного медичного обслуговування (по 60%), цінова політика в державі (58%), подолання бідності, соціальний захист та пенсійна політика (по 54%).
  • Лише 22% опитаних відповіли, що не братимуть участі у громадських обговореннях важливих суспільних проблем. Найактивніше громадяни готові обговорювати питання бідності й соціального захисту (34%), комунальних послуг і цін на них (31%), пенсійної політики (29%), цінової політики (28%), доступу до якісного медичного обслуговування (31%). Більшість виборців (64%) стежитимуть за діяльністю у Верховній Раді партії (блоку), за який вони проголосували на виборах.
  • Більшість населення (56%) оцінює вибори-2006 як повністю (12%) та переважно (44%) чесні і справедливі. Протилежну точку зору поділяють 33% опитаних.
  • Більшість громадян (73%) вважає потрібною діяльність на виборах громадських організацій. Серед сфер їх діяльності найбільше підтримуються контрольні функції — фіксація порушень виборчого законодавства та контроль за підрахунком голосів.
  • Стан демократії в Україні населення оцінило як проміжний між демократією та диктатурою (5.48 бала за 10-бальною шкалою, де “1” означає повну диктатуру, а “10” — повну демократію). Це — значно краща оцінка, ніж 2 роки тому, у травні 2004 року (тоді було 4.85 балів). Порівняно з 2004 роком істотно зросла і кількість тих, хто вважає демократію найбільш бажаним типом державного устрою для України (52% у 2006 і 41% у 2004 рр.). Натомість зменшилася частка громадян, для яких не має значення, демократичний режим у країні чи ні (з 18% до 13%). Проте рівень задоволення громадян тим, як в Україні функціонує демократія, практично не змінився у порівнянні з травнем 2004 року — тоді незадоволених було 59%, зараз — 61%.
  • Більшість громадян вважає, що в Україні не існує реальної рівності громадян перед законом (75%, стільки ж, скільки й 2004 р. — 76%). “Перевагами” перед законом користуються, на думку населення, насамперед ті, хто має гроші (75%), владу (73%) та знайомства (31%). Порівняно з 2004 роком зменшилася вага “знайомств” (46% у 2004 році).
  • Українську мову вважають рідною 60% опитаних, російську — 38%. Водночас спілкуються у сім’ї лише українською мовою 37%, лише російською — 34%, обома мовами, залежно від обставин — 28%.
  • До середнього майнового прошарку відносять себе 43% опитаних, до нижче середнього — 39%, до найнижчого — 14%. Вважають себе забезпеченими вище середнього майже 3% і 0.5% – високозабезпечені.
  • Середній особистий доход у травні 2006 року становив 619 гривень.
  • Серед опитаних українців за національністю 18% не вважають українську мову своєю рідною. Своєю рідною мовою вони вважають російську.

 

Партійно-політична ситуація в Україні: три місяці після парламентських виборів

Як засвідчують результати опитування, за три місяці[1] після парламентських виборів партійно-політична ситуація в країні статистично значимо не змінилась (див. табл. 1):

– незважаючи на відсутність жодних результатів щодо створення після виборів парламентської коаліції та формування нового уряду, жодна з політичних сил після виборів суттєво не підвищила рейтингу своєї електоральної підтримки;

– таким чином, в разі розпуску Верховної Ради та проведення дострокових виборів у країні результати цих виборів навряд чи суттєво відрізнялися б від результатів виборів 26 березня 2006 року;

  • однак за нинішньої партійно-політичної ситуації протистояння двох груп партій та блоків (помаранчево-малинового та блакитно-червоного) навіть невеликі зміни у рівні електоральної підтримки на користь окремих політичних сил можуть принципово змінити розклад сил у Верховній Раді.

Адже в разі проходження до Верховної Ради Блоку Наталії Вітренко “Народна опозиція” та деякого збільшення частки голосів Партії регіонів після перевиборів у новій Верховній Раді співвідношення політичних сил може змінитись не на користь БЮТ, “Нашої України” та СПУ.

Поки ж, навіть попри те, що точаться взаємні образи та лунають звинувачення в таборі партій та блоків Майдану, суттєвих зрушень у рівні підтримки після виборів БЮТ, “Нашої України” та СПУ не відбулось:

– БЮТ закріпила за собою лідерство після виборів у помаранчево-рожевому секторі електорату;

– Блоку “Наша Україна” вдалося після виборів утримати свій електоральний ресурс.

Однак у разі створення “широкої” коаліції Партії регіонів та блоку “Наша Україна” ця хибна рівновага може бути порушена, бо частка електорату (і досить немала) “Нашої України” може відвернутись від цієї політичної сили.

Не зменшується і регіональна диференціація політичної підтримки різних партій та блоків після виборів (див. табл. 2):

– у Донбасі та Криму повністю домінує Партія регіонів, а рівень підтримки понад 3% мають ще Компартія України та блок Наталії Вітренко “Народна опозиція”. Жодна з партій Майдану не має в цьому регіоні підтримки бодай 2% виборців;

– у Західній Україні, як і в Центральній Україні, лідером за електоральною підтримкою зараз впевнено став Блок Юлії Тимошенко, який випереджає Блок “Наша Україна”, хоча в Центрі (на відміну від Західної України) сильні позиції має і Партія регіонів і, частково, Соціалістична партія України.

Шанси партій та блоків, які не подолали 3%-го бар’єра в березні 2006 року, покращити свої позиції на можливих дострокових виборах не значні, окрім Блоку Наталії Вітренко, яка зберігає мінімальні шанси пройти до Верховної Ради. Особливо стрімко втрачають залишки свого електорату Народний блок Литвина та Український народний блок Костенка–Плюща.

Отож, розпуск Верховної Ради України та проведення дострокових виборів найближчим часом, навряд чи зможуть принципово змінити ситуацію на користь однієї з політичних сил і загалом ситуацію у Верховній Раді.

 

Таблиця 1

За кого голосували виборці на виборах до Верховної Ради України та за кого голосували б, якби вибори відбувались сьогодні, у %

Політичні партії та блоки

За кого голосували на виборах
26 березня 2006 року?

За кого голосували б, якби вибори відбувались сьогодні?

Дані ЦВК

Дані після- виборчого опитування

1. Партія регіонів

32,1

36,4

34,2

2. Блок Юлії Тимошенко

22,2

19,9

20,5

3. Блок “Наша Україна”

13,9

16,6

13,3

4. Соціалістична партія України

5,6

4,8

4,6

5. Компартія України

3,6

3,2

4,0

6. Блок Н.Вітренко “Народна опозиція”

2,9

2,4

2,3

7. Народний блок Литвина

2,4

2,2

1,2

8. Український народний блок Костенка-Плюща

1,9

1,0

0,8

9. Партія “Віче”

1,7

1,7

1,6

10. Громадянський блок “Пора–ПРП”

1,5

1,9

1,5

11. Опозиційний блок “Не так!”

1,0

0,6

0,6

12. Інші партії та блоки

7,0

3,3

2,5

13. Голосував проти всіх

1,8+2,4 (зіпсовані)

3,2

12,8

14. Не пам’ятаю/не визначились

2,8

Таблиця 2

Рейтинги політичних партій та блоків на виборах до Верховної Ради в регіонах України, у % (червень 2006 р.)

А якби вибори до Верховної Ради України проходили зараз, то за яку партію чи блок Ви проголосували б?

Західна Україна

Центральна Україна та
Північний Схід

Південний Схід та Південь

Донбас та Крим

1. Партія регіонів

5,7

15,4

41,4

62,8

2. Блок Юлії Тимошенко

32,7

27,0

9,5

1,0

3. Блок “Наша Україна”

20,6

16,0

8,1

1,0

4. Соціалістична партія України

4,6

7,1

2,9

0,2

5. Компартія України

1,3

3,5

4,9

4,0

6. Блок Н.Вітренко “Народна опозиція”

0,3

0,8

3,8

3,5

7. Народний блок Литвина

1,5

0,8

1,6

0,7

8. Український народний блок Костенка-Плюща

2,1

0,9

0,0

0,2

9. Громадянський блок “Пора–ПРП”

2,3

1,7

1,3

0

10. Партія “Віче”

0,8

1,7

1,5

0,2

11. Опозиційний блок “Не так!”

0,3

0,2

0,2

1,7

12. Інші партії та блоки

3,1

2,3

1,3

2,5

13. Не визначились

12,6

11,6

11,2

9,5

14. Участі у виборах не братимуть

12,1

11,4

11,4

12,5

 

Довіра до політичних і соціальних інституцій
та політичних лідерів країни

 

Відсутність рішення про створення коаліції, загострення політичного протистояння та бездіяльність Верховної Ради України посилюють рівень недовіри громадян до провідних політичних інститутів — Президента України, Верховної Ради України та Уряду України (див. табл. 3).

Таблиця 3

Рівень довіри до політичних та суспільних інституцій серед громадян України, у %

Політичні та суспільні інституції

Рівень довіри

Повністю довіряю

Переважно довіряю

Переважно не довіряю

Зовсім не довіряю

Не визначились

І*

ІІ**

І

ІІ

І

ІІ

І

ІІ

І

ІІ

1. Президент України

11,3

10,2

20,9

26,7

25,5

25,8

19,9

31,0

22,3

6,3

2. Обрана Верховна Рада України / попередня ВР

3,1

3,1

15,9

22,5

32,3

31,4

17,4

24,8

31,3

18,2

3. Уряд України

3,7

3,0

18,9

20,8

30,7

31,7

18,0

30,7

28,5

13,8

4. Збройні сили України

7,4

11,0

32,6

40,2

17,1

21,0

10,6

16,4

32,2

11,4

5. Міліція

3,0

5,1

19,7

20,8

30,0

33,0

19,8

32,3

27,5

8,8

6. Прокуратура

2,7

4,2

16,0

18,8

30,7

33,4

15,7

31,2

34,8

12,4

7. Суд

3,7

5,3

15,7

19,9

31,7

32,5

18,0

31,3

30,3

11,0

8. Церква

24,1

28,3

31,9

37,0

27,7

13,6

10,1

10,1

6,4

11,0

9. Засоби масової інформації

4,1

7,4

31,2

42,1

21,2

27,7

12,2

15,2

31,5

7,5

10. Місцева влада

3,8

7,1

18,0

29,4

27,4

31,8

17,2

21,0

33,6

10,7

11. Профспілки

5,2

24,3

29,4

19,7

21,4

12. Податкові органи

3,4

16,3

32,5

28,3

19,5

13. Банки

7,5

27,0

28,5

20,8

16,1

І* – грудень 2005 р.

ІІ* – червень 2006 р.

Якщо в грудні 2005 року (на старті виборчої кампанії) баланс довіри–недовіри до Президента України становив (–13,2%), то нині — (–19,9%), Уряду України відповідно — (–25,9%) і (–38,2%), Верховної Ради України — (–30,7%) і (–30,6%).

Тобто, рівень довіри до Президента та Уряду суттєво знизився, а довіра до новообраної Верховної Ради (із зрозумілих причин) не вища, ніж до попередньої.

Продовжував знижуватись і рівень довіри до правоохоронних органів країни. Якщо у грудні 2005 року баланс довіри–недовіри в країні до міліції становив (–27,1%), то зараз
(–39,4%), прокуратури відповідно (–27,7%) і (–41,6%), судових органів — (–30,3%) і
(–38,6%).

Рівень недовіри до всіх, без винятку, центральних інститутів влади перевищує 50% громадян, а до деяких – і 60%.

Дещо підвищився після місцевих виборів тільки рівень довіри до органів місцевої влади (у грудні 2005 р.баланс довіри–недовіри становив (–31,0%), а сьогодні — (–16,3%), що в умовах подальшого падіння довіри до центральної влади може призвести до суттєвої регіоналізації країни.

Відбувається і подальша поляризація довіри до провідних політичних діячів країни (див. табл. 4).

Таблиця 4

Динаміка рівня довіри до політичних діячів України, у % (грудень 2005 р. — червень 2006 р.)

Рівень довіри і час опитування

Політичні діячі

Віктор Ющенко

Віктор Янукович

Юлія Тимошенко

Олександр Мороз

Юрій Єхануров

Петро Симоненко

1. Повністю довіряю

 

 

 

 

 

 

1.1. грудень 2005 р.

12,4

17,4

13,5

7,2

3,1

4,8

1.2. червень 2006 р.

13,2

20,3

16,8

12,3

6,4

6,8

2. Переважно довіряю

 

 

 

 

 

 

2.1. грудень 2005 р.

20,3

18,9

19,9

22,0

19,9

11,1

2.2. червень 2006 р.

24,1

18,0

20,7

24,3

20,4

16,1

3. Переважно не довіряю

 

 

 

 

 

 

3.1. грудень 2005 р.

23,6

15,3

19,8

26,8

25,1

28,9

3.2. червень 2006 р.

23,9

13,9

23,8

28,8

30,4

27,0

4. Зовсім не довіряю

 

 

 

 

 

 

4.1. грудень 2005 р.

19,4

26,1

20,9

13,2

12,3

27,9

4.2. червень 2006 р.

33,0

372

32,6

27,2

30,5

41,1

5. Не визначились

 

 

 

 

 

 

5.1. грудень 2005 р.

23,1

22,9

19,8

29,5

35,8

26,4

5.2. червень 2006 р.

5,1

9,2

5,3

6,9

10,2

8,1

6. Не знають такого політика

 

 

 

 

 

 

6. 1.грудень 2005 р.

1,1

0,4

1,0

1,2

3,7

0,9

6. 2.червень 2006 р.

0,8

1,4

0,7

0,5

2,1

0,8

 

Хоча частка тих, хто довіряє Віктору Януковичу, Юлії Тимошенко, Віктору Ющенку, Олександру Морозу, Петру Симоненку та Юрію Єханурову і дещо зросла порівняно з груднем 2005 року, однак ще стрімкіше зростала частка тих, хто їм не довіряє. Отже, триває процес подальшої поляризації громадян у ставленні до політичних діячів. І Президент України (який не брав участі у протистоянні на парламентських виборах) тут не виняток.

Нині у країні нема жодного провідного політика, якому не довіряють менш як 50% громадян: В.Януковичу не довіряють (повністю чи переважно) 51,1%, В.Ющенку —56,9%, Ю.Тимошенко — 56,4%, О.Морозу — 56,0%, Юрію Єханурову — 60,9%, П.Симоненку — 68,1%.

А тому всі політики мають негативний баланс довіри–недовіри, який і надалі зростає.

У В.Януковича баланс довіри–недовіри зріс за останні півроку з (–6,1%) до (–12,8%), у В.Ющенка — з (–10,3%) до (–22,6 %), у Ю.Тимошенко — з (–7,3%) до (–18,9%), у Ю.Єханурова — з (–14,4%) до (–34,1%), у О.Мороза — з (–10,8%) до (–19,4%), у П.Симоненка — з (–40,9%) до (–45,2%).

Якщо ж розглядати рівень повної підтримки провідних політичних діячів (який має найбільше значення у майбутній президентській кампанії), то за цим показником попереду йде В.Янукович (20,3%), далі — Ю.Тимошенко (16,8%) та В.Ющенко (13,4%), з яким майже зрівнявся О.Мороз (12,3%). А Ю.Єхануров та П.Симоненко їм суттєво поступаються.

Запобігти ситуації зростання недовіри до політичних інституцій та політиків може тільки формування коаліції та нового уряду та його рішучі дії з покращення економічної та соціальної ситуації в країні.

Додаток

 

Таблиці одномірного розподілу за результатами опитування

Зараз я називатиму деякі державні та соціальні інституції. Якою мірою Ви їм довіряєте: цілком довіряєте, переважно довіряєте, переважно не довіряєте, зовсім не довіряєте?

 

Цілком довіряю

Переважно довіряю

Переважно не довіряю

Зовсім не довіряю

Важко сказати

1. Президенту України

10.2

26.7

25.8

31.0

6.3

2. Обраній Верховній Раді України

3.1

22.5

31.4

24.8

18.2

3. Уряду України

3.0

20.8

31.7

30.7

13.8

4. Збройним силам України

11.0

40.2

21.0

16.4

11.4

5. Міліції

5.1

20.8

33.0

32.3

8.8

6. Прокуратурі

4.2

18.8

33.4

31.2

12.4

7. Судам

5.3

19.9

32.5

31.3

11.0

8. Церкві

28.3

37.0

13.6

10.1

11.0

9. Засобам масової інформації

7.4

42.1

27.7

15.2

7.5

10. Місцевій владі

7.1

29.4

31.8

21.0

10.7

11. Профспілкам

5.2

24.3

29.4

19.7

21.4

12. Податковим органам

3.4

16.3

32.5

28.3

19.5

13. Банкам

7.5

27.0

28.5

20.8

16.1

Зараз я називатиму імена політичних діячів. Скажіть, будь ласка, якою мірою Ви довіряєте кожному з них?

 

Не знаю такого політика

Цілком довіряю

Переважно довіряю

Переважно не довіряю

Зовсім не довіряю

Важко сказати

14. Юрію Єханурову

2.1

6.4

20.4

30.4

30.5

10.2

15. Олександру Морозу

0.5

12.3

24.3

28.8

27.2

6.9

16. Петру Симоненку

0.8

6.8

16.1

27.0

41.1

8.1

17. Юлії Тимошенко

0.7

16.8

20.7

23.8

32.6

5.3

18. Віктору Ющенку

0.8

13.2

24.1

23.9

33.0

5.1

19. Віктору Януковичу

1.4

20.3

18.0

13.9

37.2

9.2

В Україні неодноразово проводились вибори депутатів до Верховної Ради України та Президента України. А чи Ви особисто брали участь у голосуванні на виборах?

 

Так

Ні

Не пам’ятаю

20. Президента України (ІІІ тур 26 грудня 2004 р.)

84.7

14.4

0.9

21. Верховної Ради України (26 березня 2006 р.)

83.4

15.7

0.9

22. Якщо Ви брали участь у переголосуванні ІІ туру виборів Президента України
26 грудня 2004 року, то за кого з кандидатів Ви голосували? (Відповідають тільки ті, хто в запитанні №20 вибрав варіант 1)

1 – “За” Віктора Ющенка.......................................................................................................... 46.3

2 – “За” Віктора Януковича...................................................................................................... 42.3

3 – Проти обох кандидатів.......................................................................................................... 8.5

4 – Не пам’ятаю........................................................................................................................... 2.9

23. Якщо Ви брали участь у голосуванні на виборах до Верховної Ради України 26 березня 2006 року, то за яку партію чи блок Ви голосували? (Відповідають тільки ті, хто в запитанні №21 вибрав варіант 1)

1 – Партію регіонів.................................................................................................................... 36.4

2 – Блок Юлії Тимошенко......................................................................................................... 19.9

3 – Блок “Наша Україна”.......................................................................................................... 16.6

4 – Соціалістичну партію України.............................................................................................. 4.8

5 – Комуністичну партію України.............................................................................................. 3.2

6 – Блок Наталії Вітренко “Народна опозиція”......................................................................... 2.4

7 – Народний блок Литвина........................................................................................................ 2.2

8 – Український народний блок Костенка і Плюща................................................................... 1.0

9 – Партію “Віче”........................................................................................................................ 1.7

10 – Громадянський блок “Пора–ПРП”..................................................................................... 1.9

11 – Опозиційний блок “Не так!”................................................................................................ 0.6

12 – Інші партії та блоки............................................................................................................. 3.3

13 – Голосував проти всіх........................................................................................................... 3.2

14 – Не пам’ятаю (не зачитувати)............................................................................................... 2.8

24. А як саме Ви обирали партію (блок)? (Зазначте основні варіанти) (Відповідають тільки ті, хто в запитанні №23 вибрав варіант 1–12)

1 – Я знав, за кого голосуватиму ще до початку виборчої кампанії ...................................... 57.7

2 – Ознайомився з їх програмними матеріалами, листівками тощо....................................... 17.7

3 – Орієнтувався на лідерів....................................................................................................... 19.5

4 – Спостерігав за дебатами партій у засобах масової інформації (телебачення, газети тощо) 13.5

5 – Спитав поради у людей, яким довіряю................................................................................. 3.4

6 – Зробив вибір навмання.......................................................................................................... 0.8

7 – Ходив на зустрічі з лідерами партії (блоку)......................................................................... 2.8

8 – Інше........................................................................................................................................ 0.8

25. Що для Вас мало більше значення у виборі, за кого голосувати – програма партії (блоку) чи особисті якості її лідера? (Відповідають тільки ті, хто в запитанні №23 вибрав варіант 1–12)

1 – Для мене мали значення лише особисті якості лідера...................................................... 16.9

2 – Для мене мали значення, у першу чергу, якості лідера, але на програму партії (блоку) я теж звертав увагу............................................................................................................................................... 38.1

3 – Для мене головне значення мала програма партії (блоку), хоча і якості лідера теж мали значення     36.1

4 – Для мене мала значення лише програма партії (блоку)...................................................... 4.6

5 – Важко сказати........................................................................................................................ 4.3

26. Якщо Ви голосували за певну партію чи блок, то коли Ви вирішили голосувати саме за цю партію (блок)? (Відповідають тільки ті, хто в запитанні №23 вибрав варіант 1–12)

1 – Безпосередньо на виборчій дільниці під час голосування.................................................. 4.1

2 – В останній тиждень перед виборами.................................................................................... 4.8

3 – В останній місяць перед виборами..................................................................................... 11.9

4 – У січні–лютому 2006 р........................................................................................................ 18.8

5 – У 2005 році.......................................................................................................................... 20.0

6 – У 2004 році.......................................................................................................................... 17.2

7 – Ще до 2004 року.................................................................................................................. 16.2

8 – Важко сказати........................................................................................................................ 7.0

27. Чи змінювались Ваші політичні переваги під час виборчої кампанії? (Відповідають тільки ті, хто в запитанні №23 вибрав варіанти 1–12)

1 – Я голосував за цю партію (блок) в 2002 році і не змінював свого вибору....................... 22.2

2 – Я визначився ще до початку виборчої кампанії і потім не змінював свого рішення....... 44.1

3 – Я визначився під час виборчої кампанії і не змінював свого рішення.............................. 18.2

4 – Спочатку я збирався голосувати за одну партію (блок), але потім передумав і голосував за іншу партію блок)........................................................................................................................................ 4.6

5 – В останні місяці я кілька разів змінював своє рішення голосувати за певні партії (блоки) 3.5

6 – Я вперше визначився за кого голосувати тільки в день виборів......................................... 0.9

7 – Важко сказати........................................................................................................................ 6.5

28. Чи вистачало Вам потрібної інформації, щоб обрати партію (блок)?(Відповідають тільки ті, хто в запитанні №23 вибрав варіант 1–12)

1 – Так, вистачало...................................................................................................................... 75.8

2 – Ні, не вистачало..................................................................................................................... 9.3

3 – Мені не потрібна була інформація, бо я свій вибір зробив давно..................................... 14.3

4 – Мені не була потрібна інформація, бо я не збирався брати участь у виборах................... 0.6

Чи знаєте Ви сьогодні, як конкретно партія (блок), за які Ви проголосували, розв’язуватиме наступні проблеми? (На запитання №29–38 відповідають тільки ті, хто вибрав варіант 1–12 в запитанні №23)

Проблеми

Знаю, як партія буде вирішувати ці проблеми

Не знаю, як партія вирішуватиме ці проблеми

Мене це не цікавить

29. Цінова політика держави

38.1

57.7

4.2

30.Виведення зарплат із “тіні”

32.8

61.6

5.6

31. Реформа оподаткування

28.0

65.3

6.7

32. Подолання бідності, соціальний захист

42.7

53.9

3.4

33. Пенсійна політика

40.9

53.5

5.6

34. Доступ до справедливого правосуддя

28.7

63.8

7.5

35. Якісна середня освіта

32.2

59.6

8.2

36. Рівні шанси доступу до вищої освіти

30.9

61.4

7.7

37. Доступ до якісного медичного обслуговування

36.3

60.2

3.5

38. Поліпшення комунальних послуг та формування справедливих цін на них

35.1

60.7

4.2

39. Якщо відбудуться обговорення громадськості і партій (блоків) з нижчевказаних питань, у яких з них Ви особисто візьмете участь? (Зазначте усе, що вважаєте за потрібне)

1 – Цінова політика.................................................................................................................... 28.1

2 – Виведення зарплат із “тіні”................................................................................................. 19.2

3 – Реформа оподаткування...................................................................................................... 10.6

4 – Подолання бідності, соціальний захист............................................................................. 35.9

5 – Пенсійна політика................................................................................................................ 28.8

6 – Доступ до справедливого правосуддя................................................................................ 15.3

7 – Якісна середня освіта.......................................................................................................... 14.5

8 – Рівні шанси доступу до вищої освіти................................................................................. 17.0

9 – Доступ до якісного медичного обслуговування................................................................ 28.1

10 – Комунальні послуги та ціни на них.................................................................................. 31.1

11 – У жодних обговореннях участі не братиму..................................................................... 21.8

12 – Важко сказати.................................................................................................................... 10.9

40. Чи стежитимете Ви за діяльністю у Верховній Раді партії (блоку), за яку проголосували на цих парламентських виборах?

1 – Так........................................................................................................................................ 64.1

2 – Ні............................................................................................................................................ 8.4

3 – У виборах участі не брав.................................................................................................... 11.6

4 – Проголосував проти всіх....................................................................................................... 1.8

5 – Партія (блок), за яку я проголосував, до Верховної Ради не пройшла............................... 6.9

6 – Важко сказати........................................................................................................................ 7.3

41. А якби вибори до Верховної Ради України проходили зараз, то за яку партію чи блок Ви проголосували б? (Відповідають всі)

1 – Партію регіонів.................................................................................................................... 30.2

2 – Блок Юлії Тимошенко......................................................................................................... 18.1

3 – Блок “Наша Україна”.......................................................................................................... 11.7

4 – Соціалістичну партію України.............................................................................................. 4.1

5 – Комуністичну партію України.............................................................................................. 3.5

6 – Блок Наталії Вітренко “Народна опозиція”......................................................................... 2.0

7 – Народний блок Литвина........................................................................................................ 1.2

8 – Український народний блок Костенка і Плюща................................................................... 0.8

9 – Партію “Віче”........................................................................................................................ 1.4

10 – Громадянський блок “Пора–ПРП”..................................................................................... 1.4

11 – Опозиційний блок “Не так!”................................................................................................ 0.5

12 – Інші партії та блоки............................................................................................................. 2.2

13 – Важко сказати (не зачитувати).......................................................................................... 11.3

14 – Участі у виборах не братиму............................................................................................ 11.8

42. Як Ви вважаєте, чи були вибори-2006 чесними і справедливими?

1 – Так, були повністю чесними і справедливими................................................................... 12.3

2 – Загалом були чесними і справедливими............................................................................ 44.1

3 – Загалом були не чесними і не справедливими................................................................... 16.9

4 – Ні, зовсім не були чесними і справедливими..................................................................... 14.9

5 – Важко сказати...................................................................................................................... 11.8

43. Як відомо, під час виборів діяли громадські організації, не залежні від партій, які здійснювали контроль за чесністю виборів, провадили освітню діяльність серед виборців тощо. Як Ви вважаєте, чи потрібна така діяльність?

1 – Так, дуже потрібна............................................................................................................... 36.9

2 – Переважно потрібна............................................................................................................ 36.5

3 – Переважно не потрібна.......................................................................................................... 6.8

4 – Зовсім не потрібна................................................................................................................. 6.2

5 – Важко сказати...................................................................................................................... 13.5

44. А чим, на Вашу думку, повинні займатися під час виборів громадські організації? азначте усе, що вважаєте за потрібне)

1 – Фіксувати порушення виборчого законодавства та прав виборців................................... 53.8

2 – Контролювати підрахунок голосів..................................................................................... 55.2

3 – Контролювати фінансування виборчого процесу.............................................................. 25.8

4 – Домагатися рівного доступу учасників виборів до засобів масової інформації.............. 21.6

5 – Допомагати виборцям в оскарженні у суді порушення їхніх виборчих прав................... 22.5

6 – Допомагати виборцям у аналізуванні виборчих програм................................................. 18.7

7 – Організовувати дебати учасників виборчого процесу....................................................... 10.2

8 – Проводити під час виборчої кампанії незалежні соціологічні опитування...................... 10.4

9 – Проводити опитування у день виборів на виході з виборчих дільниць.............................. 7.7

10 – Роз’яснювати виборцям процедуру голосування............................................................. 22.9

11 – Інше (що?)............................................................................................................................ 0.5

12 – Важко сказати.................................................................................................................... 11.8

45. Нижче наведено шкалу, де “1” означає повністю диктаторський режим і “10” означає повністю демократичний режим. Де б Ви розмістили сучасну Україну?

1-Повністю диктаторський режим.............................................................................................. 4.5

2.................................................................................................................................................... 5.4

3.................................................................................................................................................... 9.7

4.................................................................................................................................................. 12.3

5.................................................................................................................................................. 18.7

6.................................................................................................................................................. 16.5

7.................................................................................................................................................. 13.9

8.................................................................................................................................................. 10.4

9.................................................................................................................................................... 3.9

10-Повністю демократичний режим........................................................................................... 4.7

Середнє – 5.48 бала.

46. Наскільки Ви задоволені тим, як функціонує демократія в Україні?

1 – Зовсім не задоволений......................................................................................................... 27.6

2 – Переважно не задоволений................................................................................................. 33.7

3 – Переважно задоволений...................................................................................................... 25.9

4 – Повністю задоволений........................................................................................................... 3.3

5 – Важко сказати........................................................................................................................ 9.5

47. З яким із наведених суджень Ви більше згодні?

1 – Демократія є найбільш бажаним типом державного устрою для України....................... 52.1

2 – За певних обставин авторитарний режим може бути кращим, ніж демократичний........ 20.8

3 – Для такої людини, як я, не має значення, демократичний режим у країні чи ні............... 13.3

4 – Важко сказати...................................................................................................................... 13.8

48. Чи існує реальна рівність громадян перед законом?

1 – Ні, зовсім не існує................................................................................................................ 45.0

2 – Загалом не існує................................................................................................................... 32.4

3 – Загалом існує....................................................................................................................... 15.3

4 – Повністю існує....................................................................................................................... 2.7

5 – Важко сказати........................................................................................................................ 4.6

49. Якщо Ви вважаєте, що рівності перед законом не існує, то хто користується “перевагами”? (Зазначте усі варіанти, які вважаєте прийнятними)

1 – Ті, хто має гроші.................................................................................................................. 75.5

2 – Ті, хто має владу.................................................................................................................. 73.0

3 – Ті, хто має певні знайомства............................................................................................... 31.1

4 – Люди певної національності.................................................................................................. 3.0

5 – Люди, що підтримують певні політичні сили...................................................................... 8.3

6 – Насправді в Україні усі рівні перед законом........................................................................ 1.4

7 – Важко сказати........................................................................................................................ 6.6

Соціально-демографічні характеристики

50. Стать:

1 – чоловіча................................................................................................................................ 44.5

2 – жіноча................................................................................................................................... 55.6

51. Вік:

18–29 років................................................................................................................................. 24.5

30–54 роки................................................................................................................................. 46.5

55 і старші.................................................................................................................................. 28.9

52. Освіта:

1 – початкова і незакінчена середня ........................................................................................ 18.1

2 – середня ................................................................................................................................ 26.7

3 – середня спеціальна ............................................................................................................. 37.5

4 – незакінчена вища .................................................................................................................. 3.8

5 – вища ..................................................................................................................................... 13.9

53. Рід занять:

1 – керівник (заступник керівника) підприємства, установи, підрозділу.................................. 2.2

2 – спеціаліст технічного профілю (з вищою або середньою спеціальною освітою) ............. 7.8

3 – спеціаліст гуманітарного профілю у галузі науки, культури, освіти, охорони здоров'я, виховання тощо (з вищою або середньою спеціальною освітою) ...................................................................... 7.2

4 – працівник правоохоронних органів, військовослужбовець ................................................ 1.4

5 – підприємець (бізнесмен) ....................................................................................................... 3.5

6 – службовець зі складу обслуговуючого персоналу (без спеціальної освіти) ..................... 4.7

7 – кваліфікований робітник ..................................................................................................... 13.5

8 – різноробочий, підсобний робітник ...................................................................................... 5.8

9 – сільськогосподарський робітник, фермер ........................................................................... 3.5

10 – учень, студент ..................................................................................................................... 7.2

11 – непрацюючий пенсіонер ................................................................................................... 25.8

12 – домогосподарка .................................................................................................................. 7.4

13 – не маю постійного місця роботи, але підробляю при нагоді у різних місцях ................. 3.7

14 – тимчасово не працюю і не маю джерел доходу ................................................................ 4.9

15 – інше...................................................................................................................................... 1.2

54. До якого майнового прошарку Ви себе відносите?

1 – до високозабезпечених.......................................................................................................... 0.5

2 – до вище середнього............................................................................................................... 2.9

3 – до середнього....................................................................................................................... 43.5

4 – до нижче середнього........................................................................................................... 38.8

5 – до найнижчого..................................................................................................................... 14.4

55. Яким був Ваш особистий дохід за травень?

У середньому 619.31 гривень.

56. Національність:

1 – українець.............................................................................................................................. 78.4

2 – росіянин................................................................................................................................ 19.1

3 – інша........................................................................................................................................ 2.6

57. Рідна мова:

1 – українська............................................................................................................................. 60.0

2 – російська.............................................................................................................................. 37.8

3 – інша........................................................................................................................................ 0.9

українська та російська............................................................................................................... 1.3

58. Якою мовою Ви спілкуєтесь у сім’ї?

1 – лише українською................................................................................................................ 36.7

2 – лише російською.................................................................................................................. 34.4

3 – іншою мовою......................................................................................................................... 0.7

4 – по-різному, залежно від обставин....................................................................................... 28.3

59. До якої релігійної конфесії Ви належите?

1 – Я не віруючий...................................................................................................................... 14.1

2 – Українська православна (Київський патріархат)................................................................ 27.8

3 – Українська православна (Московський патріархат).......................................................... 18.3

4 – Греко-католицька................................................................................................................... 8.8

5 – Католицька............................................................................................................................. 1.3

6 – Українська автокефальна...................................................................................................... 1.2

7 – Протестантська...................................................................................................................... 0.8

8 – Мусульманська...................................................................................................................... 0.2

9 – Іудейська................................................................................................................................ 0.0

10 – Інша...................................................................................................................................... 0.8

11 – Я віруючий, але не належу до якоїсь певної релігії......................................................... 21.3

12 – Важко відповісти.................................................................................................................. 5.5

60. Тип населеного пункту

1 – Київ......................................................................................................................................... 5.5

2 – обласний центр.................................................................................................................... 24.7

3 – райцентри та інші міста....................................................................................................... 35.8

4 – селище міського типу............................................................................................................ 2.8

5 – село....................................................................................................................................... 31.3

61. Область

Республіка Крим.......................................................................................................................... 4.9

Вінницька..................................................................................................................................... 3.7

Волинська..................................................................................................................................... 2.0

Дніпропетровська........................................................................................................................ 7.6

Донецька....................................................................................................................................... 9.8

Житомирська................................................................................................................................ 2.9

Закарпатська................................................................................................................................ 2.5

Запорізька..................................................................................................................................... 4.0

Івано-Франківська........................................................................................................................ 2.9

Київська........................................................................................................................................ 3.8

Кіровоградська............................................................................................................................. 2.3

Луганська..................................................................................................................................... 5.2

Львівська...................................................................................................................................... 5.4

Миколаївська................................................................................................................................ 2.6

Одеська......................................................................................................................................... 4.9

Полтавська................................................................................................................................... 3.4

Рівненська..................................................................................................................................... 2.3

Сумська........................................................................................................................................ 2.7

Тернопільська.............................................................................................................................. 2.3

Харківська.................................................................................................................................... 6.2

Херсонська................................................................................................................................... 2.4

Хмельницька................................................................................................................................ 3.0

Черкаська..................................................................................................................................... 3.0

Чернівецька.................................................................................................................................. 1.8

Чернігівська.................................................................................................................................. 2.7

Київ............................................................................................................................................... 5.5

 

 

[1] Для аналізу динаміки рейтингів довіри політичних і соціальних інститутів та політичних діячів використовуються результати грудневого 2005 року опитування, проведеного фірмою „Юкрейніан соціолоджі сервіс” за аналогічною методикою та вибіркою.