Події
Перегляди: 2011
15 жовтня 2012

Експерти в один голос кажуть, що Королевська не пройде в Раду

Експерти одностайні, що партія Наталії Королевської "Україна – Вперед!" не набирає голосів для подолання прохідного бар’єру до Верховної ради.

Про це заявили на круглому столі за участю провідних соціологів, організованому Інститутом соціології Академії наук та фондом "Демократичні ініціативи", повідомляє Тиждень.ua.

Згідно з експертним опитуванням восьми керівників провідних соціологічних служб, опозиційні сили отримають перевагу в новому парламенті за списками.

У випадку проходження "Свободи", ця партія, об’єднана опозиція та "УДАР" можуть зібрати до 125 мандатів проти трохи більше 100 у Партії регіонів та комуністів.

При цьому експерти зазначають, що ПР утримує перше місце з приблизно 33% голосів.

З восьми опитаних керівників соціологічних компаній проходження "Свободи" до парламенту прогнозують троє. Ще двоє вказують, що "Свобода" знаходиться на межі прохідного бар’єру, а двоє – дають їй менше необхідних 5% голосів.

За словами директора соцгрупи "Рейтинг" Олексія Антиповича, зараз триває перерозподіл виборців об’єднаної опозиції на користь партій "УДАР" та "Свобода".

Водночас близько третини виборців "УДАРу" під час опитувань стверджують, що можуть змінити свою думку до дня виборів або безпосередньо на виборчих дільницях.

У свою чергу директор "Демініціатив" Ірина Бекешкіна припускає, що частина прибічників "Свободи" у східних та південних регіонах не зізнаються у своїх політичних симпатіях під час опитувань. А тому реальний результат цієї партії може виявитись дещо вищим, ніж показує соціологія.

Водночас усі соціологи погоджуються, що у наступному парламенті буде створено пропрезидентську більшість за рахунок мажоритарників, у тому числі формально безпартійних самовисуванців, а також "тушок" із лав опозиційних політичних сил.

Фахівці також прогнозують, що явка на цих виборах приблизно складе від 60 до 65%.

Найвищу явку прогнозують на Заході країни, найнижчу – на Півдні.

В експертному опитуванні взяли участь керівники фонду "Демократичні ініціативи", соціологічної групи "Рейтинг", компанії Gf Ukraine, Ukrainian Sociology Service, КМІС, та компанії "СОЦИС".

Останні новини з категорії Події

Більшість своїх інформаційних атак росіяни останнім часом спрямовують на Європу — експертне обговорення

Основні інформаційні загрози Україні за квітень-червень 2024 року обговорили експерти
21 червня 2024

Легендарна соціологиня Ірина Бекешкіна увійшла до рейтингу NV «Люди десятиліття»

Видання NV склало список співвітчизників, які відіграли провідну роль в Україні за останнє десятиліття, куди ввійшла й Ірина Бекешкіна
18 травня 2024

Нове глобальне партнерство: що треба врахувати Україні задля розширення співпраці з Катаром – Марія Золкіна

Марія Золкіна підбила підсумки візиту української експертної делегації до Катару, проведеного в межах проєкту "Нове глобальне партнерство дл...
10 травня 2024

Виклики європейської політики пам’яті про Другу Світову в контексті російсько-української війни — експертне обговорення

Матеріали круглого столу «Ніколи знову? Виклики європейської політики пам’яті про Другу світову в контексті російсько-української війни».
9 травня 2024