Події
Перегляди: 1635
27 квітня 2015

Експерти «Демініціатив» представили результати опитування на Луганщині

  У  місті Сєверодонецьку Луганської області відбувся круглий стіл «Луганщина: потреби, страхи, оцінки ситуації  та сподівання на майбутнє». Під час заходу були представлені результати соціологічного опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва у березні цього року в містах Сєверодонецьку та Старобільську. В роботі круглого столу взяли участь експерти ДІФ, політологи, представники органів місцевої влади та громадських організацій. 

    Місто Сєверодонецьк – тепер тимчасова столиця луганського краю. Тут перебуває військово-цивільна адміністрація Луганської області, соціальні служби, управління правоохоронних структур, інші органи влади, що переїхали з тимчасово окупованого Луганська .   Місто також відоме тим, що крім теперішнього адміністративного центру Луганщини, тут колись проходив сумнозвісний зʼїзд сепаратистів епохи Помаранчевої революції.

У травні минулого року у Сєверодонецьку  проходив псевдореферендум  про державну самостійність Луганської республіки, у якому,  як стверджують очевидці,  брала участь нікчемна кількість людей.  Українська армія визволила місто у липні минулого року, відтоді тут найбільше бояться повернення так званої ЛНР.

 

Пані Тетяна, власниця кафе у центрі  Сєверодонецька. Мужня жінка, навіть у часи окупації,  не прибирала з інтерʼєру закладу української  символіки, за що їй погрожували «вкинути в кафе гранату». Тепер – тут  бастіон мисцевого  українства, улюблене місце відпочинку патріотів.  Гордість пані Тетяни – колекція прапорів, подарованих  нашими  військовослужбовцями з різних підрозділів.

Круглий стіл  підтвердив  дані  соціологічного опитування:  Сєверодонецьк та Старобільськ  – це Україна. 

Модератор заходу, експерт Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Марія Золкіна  відзначила проукраїнські настрої регіону. Зокрема, це стосується даних щодо бажання  громадян  жити в Україні, негативного ставлення до так званих ЛНР та ДНР, визнання Росії країною-агресором та інших.  За словами Марії Золкіної, відмінності у показниках між Сєверодонецьком та   Старобільським  пояснюються тимчасовою окупацією, що пережили жителі індустріального  Сєверодонецька. З іншого боку – аграрний Старобільськ завжди залишався підконтрольним київській владі.

 

Заступник голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Ольга Лішик вважає, що в їхньому місті після визволення від терористів зросла активність громадських організацій. Люди стали більше покладатись на себе, водночас, все частіше тиснуть на органи місцевої влади,  аби «вона не ховалася в кабінетах, а вирішувала нагальні проблеми людей».  Найперше – це облаштування тимчасово переселених з окупованих територій, яких в цьому регіоні понад  150 тисяч осіб.

 

 

На думку голови Правління громадської організації «Кризовий медіа-центр «Сіверський Донець» Олени Ніжельської,  з відкриттям їхнього медійного майданчика поінформованість громадян щодо ситуації в країні та регіоні стала кращою, адже тут щотижнево проходять брифінги представників АТО, місцевої та центральної влади, громадських активістів. Водночас, на думку колеги, місцевих медійних ресурсів явно недостатньо.  Міська газета відстає від висвітлення подій, а комунальне телебачення перейшло до приватного власника, й перестало бути обʼєктивним ЗМІ. Велика надія у місцевих активістів на відкриття громадського радіо та поширення інтернету.

 

Президент обласного бізнес-клубу «Європейський вибір» Юрій Ященко відзначив значне зростання довіри місцевих бізнесменів до влади. За його даними, показник довіри сягнув з 24% у минулому році до 52% у теперішньому. Місцеві підприємці й переселенці сподіваються на мікрокредити від міжнародних фондів та організацій для налагодження малого бізнесу, створення  так званих бізнес-інкубаторів. 

 

 

 

 

Олексій Гарань, професор політології Національного університету «Києво-Могилянська академія» позитивно здивований результатами опитування. Крім аргументів щодо мізерної підтримки ЛНР та ДНР, місцеві люди у своїй більшості виступають за продовження перебування на цій території   українських військових. На думку Олексія Гараня, конфлікт швидше за все переросте у стадію «тривалого замороження», й до  цього треба ставитися спокійно. «Має бути жорсткий військовий контроль, водночас, треба зберегти мінімальні економічні звʼязки з тимчасово окупованими територіями. Швидше за все, переконаний експерт, Путін і далі намагатиметься «розхитувати» ситуацію шляхом здійснення  диверсійних актів та провокування соціальних виступів. Нам треба звикати жити, як в Ізраїлі. Будувати процвітаючу економіку й водночас бути готовим до терористичних атак».  

Керівник Станично-Луганської військово-цивільної адміністрації  Юрій Золкін  закликав не нарікати на центральну владу.  Місцеві проблеми мають розвʼязувати самі громади, а це стосується насамперед вирішення  земельних питань,  участі у відновленні зруйнованої інфраструктури. На його думку, треба активніше налагоджувати співпрацю місцевих органів влади та громад з волонтерськими організаціями, військовими частинами, що дислокуються у цьому регіоні. Юрій Золкін відзначив, що свідомість  жителів прифронтових територій  поступово змінюється на проукраїнську. Адже люди бачать, як живуть «по той бік» Сіверського Дінця, коли,  наприклад, ціни у Луганську в 2–4 рази рази більші, аніж на території підконтрольній українській владі. Приємно було почути учасникам круглого столу, що  депутати Станично-Луганської  районної ради у своїй більшості визнали Росію країну-агресором.

Крім того,  представники бізнесу та громадські активісти Сєверодонецька наголошують на певних проблемах, вирішення яких потребує спільних дій влади і громадського сектору. Так само викликає занепокоєння й наступна хвиля перереєстрації тимчасово переміщених осіб в органах соціального захисту. Центральна влада матиме з цим «головний біль» та негативну реакцію, адже соціальні служби й досі не мають відповідних інструкцій та технічних умов для цієї роботи.  Також недосконалою, на думку учасників круглого столу, є система перепусток  для проїзду громадян з тимчасово окупованих територій.  Складна та бюрократична система породжує безліч приводів для корупції, посилює негативне ставлення до центральної влади.

На думку учасників круглого столу, проведені опитування та  захід відіграють позитивну роль у зростанні громадської активності місцевих жителів, додають аргументів проукраїнським активістам. Не випадково, представники Старобільської громади запросили експертів Фонду провести круглий стіл і в їхньому районному центрі.

Юрій Горбань

Останні новини з категорії Події

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні - екпертне обговорення результатів соцопитування

Презентації результатів загальнонаціонального опитування «Загрози нацбезпеці, оборонні тренди, соціально-політичні орієнтації та проблеми мо...
25 квітня 2024

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024