Події
Перегляди: 1920
24 вересня 2013

До 21 жовтня Україна має виконати всі зобов’язання, щоб підписати Угоду про асоціацію із Євросоюзом

До 21 жовтня Україна має виконати всі зобов’язання для підписання угоди про асоціацію із Євросоюзом. На цій даті наполягає, зокрема, голова ради Лабораторії законодавчих ініціатив Ігор Когут.

"Остаточне рішення щодо асоціації з Україною буде прийнято 21 жовтня на засіданні Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ, - зазначив фахівець з права. -  21 жовтня стане кінцевою датою вирішення долі України щодо її асоціації з ЄС», - сказав він.

За його словами, саме до цієї дати Україна має ухвалити всі законопроекти, які вимагає ЄС та вирішити долю Юлії Тимошенко.

«До Ялти ми могли б уявляти, що вистачить одного читання чи просто внесення законопроектів про Генпрокуратуру та виборче законодавство, але в Ялті нам чітко було заявлено, зокрема, в особі Президента Литви, що ми маємо в цілому ухвалити ці закони. Було чітко наголошено: ні перше читання, ні внесення до Верховної Ради, ці закони до Вільнюсу мають бути ухвалені», - наголосив Ігор Когут.

Експерти додають, що йдеться не лише про законодавчі зобов’язання, а й про виконання основної вимоги – вирішення питання екс-прем’єра Юлії Тимошенко. Водночас, за результатами опитування експертів, здійсненого фондом «Демократичні ініціативи», віра у виконання цього пункту – мінімальна. Хоча, на думку опитаних фондом експертів, саме вирішення питання Тимошенко – є основним на порядку денному для підписання цієї угоди.

 

Ірина Бекешкіна, директор фонду «Демініцативи» ім. Ілька Кучеріва: «Ми ставили питання про Юлію Тимошенко і більшість експертів вважає, що доля угоди залежить від вирішення питання про Юлії Володимирівни Тимошенко... У звільнення та реабілітацію Юлії Володимирівни Тимошенко до саміту – не вірить жоден з опитаних експертів».

Також соціолог наголосила, що доля Угоди з Європою залежить від того, як буде витрішено питання стосовно Юлії Тимошенко.

“Проблему з Тимошенко обов’язково треба вирішити до Вільнюського саміту”, - підкреслила експерт.

 

Водночас політолог Олексій Гарань вважає, що заява народного депутата від фракції Партії регіонів Інни Богословської про необхідність внесення низки змін до законодавства для вирішення питання щодо лікування Юлії Тимошенко є позитивним сигналом для звільнення екс-прем'єр-міністра.

«Те, що Богословська вчора озвучила, для мене це дуже позитивний сигнал. Я не знаю, чи вона могла б озвучити такий варіант без якоїсь санкції згори»,- сказав Гарань.

Водночас політолог відзначив, що нардеп може представляти одну з груп, які виступають за подібний варіант вирішення питання Тимошенко. «Але принаймні такий варіант вирішення проблеми Тимошенко був Богословською озвучений», - зазначив експерт. (Нагадаємо, в понеділок у прямому ефірі «Свободи слова» на ICTV народний депутат від фракції Партії регіонів Інна Богословська заявила, що якщо Президент і парламент погодяться на лікування) екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, то для цього необхідно буде зробити декілька серйозних кроків, оскільки українське законодавство не передбачає такої процедури. Зокрема, депутат зазначила, що необхідно буде ухвалити поправки у виправне трудове законодавство та підписати низку двосторонніх угод).

При цьому політолог наголосив, що не бачить раціональних перешкод для вирішення питання Тимошенко до Вільнюського саміту.

Говорячи про можливі провокації перед самітом для того, щоби зірвати підписання угоди – експерти наполягають на тому, що зривання це передусім не вигідне ані Європейському союзу, ані українській владі. Тому посилення тиску Росії Україна долатиме не на самоті, вважають фахівці.

Олег Рибачук, керівник ГО «Центр UA»: «ЄС розуміє – якщо Росія зможе на Україні відпрацювати механізм "чтоб другим было неповадно", то вся політика Східного партнерства – коту під хвіст... Ні, не зможуть зараз зовнішні фактори  безкарно дестабілізувати ситуацію. Внутрішні – те саме. Що б не говорив Янукович – факт непідписання буде означати його величезну поразку. І вони вже пішли на такі жертви, на такі дискусії, що й для них це неприпустимо».

За матеріалами Укрінформу, УНН, 5 каналу, Високого замку.

 

 

Останні новини з категорії Події

Більшість своїх інформаційних атак росіяни останнім часом спрямовують на Європу — експертне обговорення

Основні інформаційні загрози Україні за квітень-червень 2024 року обговорили експерти
21 червня 2024

Легендарна соціологиня Ірина Бекешкіна увійшла до рейтингу NV «Люди десятиліття»

Видання NV склало список співвітчизників, які відіграли провідну роль в Україні за останнє десятиліття, куди ввійшла й Ірина Бекешкіна
18 травня 2024

Нове глобальне партнерство: що треба врахувати Україні задля розширення співпраці з Катаром – Марія Золкіна

Марія Золкіна підбила підсумки візиту української експертної делегації до Катару, проведеного в межах проєкту "Нове глобальне партнерство дл...
10 травня 2024

Виклики європейської політики пам’яті про Другу Світову в контексті російсько-української війни — експертне обговорення

Матеріали круглого столу «Ніколи знову? Виклики європейської політики пам’яті про Другу світову в контексті російсько-української війни».
9 травня 2024