Події
Перегляди: 1427
9 квітня 2019

Де і за кого: соціологи розповіли, як голосувала Україна

 
Результати опитування на виході з виборчих дільниць 31 березня, коли відбувся перший тур виборів Президента України, показали, що шоумен Володимир Зеленський став переможцем майже в усіх регіонах, за винятком західного.


Про це у понеділок на прес-конференції в Укрінформі повідомила доктор філософії, експерт Київського міжнародного інституту соціології Світлана Хутка.

"Переможцем майже в усіх регіонах, за винятком західного, став Володимир Зеленський. А отже, у західному регіоні перше місце посів Петро Порошенко (25,5%), а далі іде Володимир Зеленський (22%), Юлія Тимошенко (18%), Анатолій Гриценко (13%), Олег Ляшко (6%), Ігор Смешко (5%), Руслан Кошулинський (4%)", - сказала Хутка.

За її словами, зовсім незначною була підтримка у західному регіоні підтримка Юрія Бойка (2%) та Олександра Вілкула (0,4%).

Опитування показало, що у центральному регіоні лідером також є Зеленський (28,5%), далі йдуть Порошенко (19,5%), Тимошенко (17%), Смешко (10%), Гриценко (7,5%), Бойко (6%), Ляшко (5%).

На півдні також лідирує Зеленський (42%), на другому місці - Бойко (15%), далі йдуть Порошенко (11%), Тимошенко (9,5%), Вілкул (8%), Смешко (5%).

На сході лідером є Зеленський (31%), але від нього незначно відстає Бойко (27%), далі йдуть Вілкул (10%), Порошенко (10%) й Тимошенко (7%).

Як зазначив заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова Михайло Міщенко, Зеленський є лідером серед виборців майже в усіх вікових групах виборців, за винятком найстаршої, виборців за 60 років. Так, у групі наймолодших (18-29 років) за нього проголосували 57% виборців, за Порошенка – 14%, Тимошенко – 7%, Гриценка – 5%. У групі виборців 30-39 років Зеленський теж є явним лідером (45%), далі йдуть Порошенко (17%), Тимошенко (10%), Гриценко (5%), Бойко (4,6%). Виборці 40-49 років: Зеленський – 36%, Порошенко – 18,5%, Тимошенко – 12%, Гриценко – 8%, Бойко – 7,6%, Смешко – 5,5%. І лише у групі старших виборців Зеленський або на рівних з іншими кандидатами, або їм поступається: у групі 50-59 років Зеленський має майже 22% голосів, Порошенко – 19%, Тимошенко – 18%, Бойко – 10%, Гриценко – 9%, Смешко – 7%, Ляшко – 6%, Вілкул – 4%. А серед виборців, яким за 60 років, найбільшу підтримку отримали Тимошенко (19%), Порошенко (18%) та Бойко (17%); у Зеленського – 12,5%, Смешка – 9,5%, Гриценка – 8%, Ляшка – 6%, Вілкула – 5%.

Опитування показало, що Зеленський має першість особливо у містах з населенням від 100 тисяч жителів (39%), найменше – у селах (27%).

В обласних центрах найбільше голосів зібрав Зеленський (31,5%), далі йдуть Порошенко (21%), Тимошенко (12%), Бойко (9%), Смешко та Гриценко (по 8%), Вілкул (4%). А от Ляшка в обласних центрах підтримали лише 1,4% виборців.

За словами директора Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" Ірини Бекешкіної, Зеленський є лідером в усіх освітніх групах, особливо – серед виборців з незакінченою вищою освітою (студенти), а найменшою є його перевага в групі виборців з незакінченою середньою освітою. У групі виборців з вищою освітою у Зеленського 31% голосів, Порошенка – 22%, Тимошенко – 12%, Бойка – 9%, "Раніше ми говорили, що за Зеленського проголосує переважно молодь, це так, серед молоді найбільше, але ж явка серед молоді буда найнижча", - зауважила вона.

 

___________

Національний екзит-пол під час президентських виборів-2019 здійснюється за фінансової підтримки Програми сприяння громадській активності "Долучайся!", що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), а також за підтримки Представництва Європейського Союзу в Україні, Міжнародного фонду "Відродження" та Посольства Канади в Україні.

 

Останні новини з категорії Події

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024