Події
Перегляди: 1923
24 січня 2012

Чесне досьє на кандидатів у депутати збиратимуть активісти «ЧЕСНО»

Щоб зробити наступну владу відповідальнішою, чеснішою, професіональнішою, представники низки громадських організацій, об’єднані суспільним рухом "ЧЕСНО", збираються оцінити і перевірити нардепів і кандидатів у депутати на предмет їх відповідності майбутній посаді. Задля цього було розроблено критерії, за допомогою яких чинних народних депутатів України та кандидатів на наступних парламентських виборах перевірять на доброчесність.


Як відзначив під час прес-конференції голова правління Комітету Виборців України Олександр Черненко, в Україні осанні роки склалася ситуація, за якої політики самі вирішують, хто має йти у владу, а хто ні, це робиться через систему закритих списків або кулуарних домовленостей. Громадськість вирішила – так не повинно бути, виборець може сам впливати на цей процес і не лише під час голосування безпосередньо на виборах, а ще задовго до виборів, закликаючи політсили під час формування виборчих списків зважати на думку і оцінку громадськості.
Олександр Червоненко розповів, що силами громадських активістів «ЧЕСНО» вже проведено велику роботу, розроблено критерії, за якими оцінюватиметься ймовірний кандидат. «Ми маємо нині як мінімум 450 чинних депутатів, – зазначив громадський активіст. – Ще не знаємо, хто з них балотуватиметься у наступний парламент, хто ні, але більшість таки буде. І щоб потім не махати кулаками після бою, коли вже будуть затверджені списки, вже сьогодні починаємо моніторинг 450 чинних депутатів Верховної Ради».


В свою чергу директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна повідомила, що громадський рух «ЧЕСНО» (фонд увійшов у рух «ЧЕСНО» як один із засновників) розробив шість критеріїв для оцінки депутатів та кандидатів у депутати на парламентських виборах 2012 року. Серед них: відсутність фактів порушень прав і свобод людини; незмінність політичної позиції відповідно до волевиявлення виборців; непричетність до корупційних дій; відповідність задекларованих доходів та майна способу життя; особисте голосування в парламенті; участь у засіданнях парламенту та роботі комітетів. Соціолог наголосила, що проведене «Демініціативами» загальнонаціональне дослідження свідчить, що від 70% до 80% громадян України підтримують ці вимоги до політиків. «Усі критерії, визначені громадським рухом «ЧЕСНО» для оцінки депутатів та кандидатів у депутати, визнані громадськістю важливими», - зазначила вона.
Експерт нагадала, що соціологи завжди напередодні виборів з'ясовують у виборців їхні найбільш важливі проблеми. Отож останнє дослідження засвідчило, що така проблема, як «корупція» у владі та суспільстві, перемістилася у ієрархії проблем на друге місце після «пенсій та зарплат». Відтак експерти роблять висновок, що причетність до корумпованих дій буде вирішальним чинником для оцінки кандидата на найближчих виборах у парламент. Опитування виборців засвідчило, що критерій причетності до корупційних дій виявився важливим для 80% респондентів, а не важливим – лише для 13%. Крім того, для 71% відсотка респондентів важливим є також оприлюднення декларації про доходи та майно ( не важливо – для 21%), відповідність способу життя депутата заявленій декларації про доходи (важливо – для 74%, не важливо – для 18%), перешкоджання роботі журналістів (важливо – для 61%, не важливо для 27% респондентів), особисте голосування народних обранців у парламенті (важливо для 66%, не важливо - для 22%), а також відвідування депутатами засідань парламенту (важливо для 72%, не важливо - для 16%).
Ірина Бекешкіна зауважила, що соціологи дослідили й те, наскільки ці критерії важливі для виборців різних політичних сил. «З'ясувалися цікаві речі, – повідомила експерт, – істотних відмінностей між виборцями різних політичних сил не було. Ці критерії виявились дуже важливі як для прихильників Партії регіонів, так і для прибічників опозиційних сил. Схід і Захід у цих питаннях виявилися разом, і треба їм тільки допомогти, щоб вони знали якомога більше про своїх кандидатів», – констатувала науковець.


Про те, в який спосіб і за якою методологією громадські активісти аналізуватимуть діяльність кандидатів, розповів експерт з політико-правових питань Денис Ковриженко.
Він пояснив, що з врахуванням того, що на виборах балотуватимуться як депутати попередніх і поточного скликання, так і особи, які висуватимуться вперше, то до «старожил» ставитимуться прискіпливіше, оцінюючи їх за всіма шістьма критеріями. До новачків застосують лише три критерії – відсутність порушень у праві свобод людини, непричетність до корупційних дій, а також прозорість декларування доходів та майна і відповідність цієї декларації способу життя. Якщо депутат балотувався декілька разів, то аналізуватимуться його діяльність протягом останнього скликання.
При розгляді критерію «Відсутність порушень прав людини» за основу братимуться міжнародні документи, в яких зафіксовано ці права (Загальна декларація прав людини і Європейська конвенція з прав людини). Діяльність кандидата аналізуватиметься на основі доступної інформації, чи був він організатором або ініціатором певних порушень, брав безпосередню участь у порушенні прав людини чи просто заплющував на це очі.
Другий принцип «Незмінність політичної позиції» полягає в тому, що кандидат у депутати повинен перебувати в тій фракції, за списком якої був обраний. Відповідно, якщо він змінив свою партійну приналежність, то вважається, що змінив і свою політичну позицію. Денис Ковриженко зауважив, що депутати, звісно, не зобов’язані як «стадо» виконувати вказівки лідерів у разі своєї незгоди, а тому вихід із фракції розгладатиметься крізь призму перейшов депутат до іншої фракції чи ні. «Якщо депутат покинув свою фракцію, але далі нікуди не приєднався, значить він своєї політичної позиції не змінив, а тому й не потрапляє під цей критерій оцінки», – пояснив експерт.
«Непричетність до корупційних дій» визначатиметься за чотирма чинниками: відсутність несумісності мандата з іншими видами діяльності; вчинення різного роду корупційних діянь, починаючи зі дрібних корупційних правопорушень до великих адміністративних; відсутність конфлікту інтересів, себто лобіювання інтересів свого підприємства чи галузі; використання кандидатом адмінресурсу і прямого та непрямого підкупу виборця.
«Посідаючи свого часу визначні посади, депутати потрапляють у парламент і лобіюють конкретні вигоди для цілого сектору чи галузі, – зазначив експерт. – Відтак відстеження таких випадків бере на себе громадськість. Встановити ці факти можна за повідомленнями у пресі, за запитами до Єдиного державно реєстру підприємств і організацій, який має надати інформацію зацікавленим особам стосовно участі того чи іншого суб’єкта в певному підприємстві».
«Прозорість декларування» з’ясовуватиметься після 1 квітня цього року, коли клопотання про надання копій декларацій будуть розіслані всім депутатам. Експерт пояснив, якщо реакції на ці клопотання не буде, значить фінансова прозорість такого кандидата недостатня. Крім того, на підставі оприлюднених на сайті ЦВК декларацій можна буде з’ясувати, чи відповідає стиль життя кандидата тим доходам, які він отримує. Щодо перевірки способу життя активісти також спиратимуться на інформацію в ЗМІ.
Щодо «Особистого голосування в парламенті», то за методологією руху «ЧЕСНО» достатньо лише одного разу порушення цього принципу, щоби дати оцінку кандидатові. «Участь у засіданнях парламенту та роботі комітетів» перевірятиметься за даними письмової реєстрації депутатів. До того ж активісти «ЧЕСНО» звертатимуться до комітетів з проханням надати інформацію про відвідуваність засідань. Відмова у наданні таких відомостей фіксуватиметься за критерієм порушення права на отримання інформації.


Голова правління "Інтерньюз-Україна" Костянтин Квурт звернув увагу на те, що ще одне завдання руху «ЧЕСНО» – зробити так, аби суспільство і журналісти могли отримати інформацію про кандидатів на одному сайті. "Тому ми звертаємо вашу увагу на ресурс Chesno.org. Ми його запустимо приблизно за два тижні", - сказав він. На цьому сайті можна буде знайти всю інформацію про кандидатів у депутати відповідно до вищеназваних критеріїв.
Костянтин Квурт також зазначив, що чим ближче буде до виборів, тим ситуація в інформаційному полі України все гіршатиме. «Вже сьогодні влада взяла курс на повну зачистку інформаційного поля. Єдиним вільним інформаційним ресурсом залишатиметься інтернет». Тому активісти «ЧЕСНО» закликали журналістів максимально використовувати ту інформацію, яку збиратимуть громадяни, і самим долучатися до дослідження політиків, впливаючи в такий спосіб на підвищення якості наступного парламенту.
 

Останні новини з категорії Події

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024

Відбулася презентація результатів дослідження впровадження НУШ у 5–6-х класах

Експерти обговорили результати дослідження “Нова українська школа” в 5–6-х класах: виклики впровадження”
15 березня 2024