Події
Перегляди: 2151
21 липня 2019

Будь-які витоки Національного екзит-полу’2019 – неофіційні і протизаконні

Національний екзит-пол на парламентських виборах проходить спокійно. Про це на брифінгу повідомила директорка Фонду «Демократичні ініціатви» імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна.

Вона розповіла, що Національний екзит-пол (НЕП) проводиться за методологією «таємного голосування», що забезпечує таємність голосування і більшу точність результату. Соціолог  нагадала, що відрізняється НЕП від інших і тим, що його не фінансує жодна з політичних партій, а забезпечується він коштом міжнародних фондів і організацій,  має Наглядову раду, яка контролює всі етапи перебігу опитування, а окрім того, після виборів здійснює  ґрунтовний  аналіз опитувань на президентських та парламентських виборах, публікуючи його окремим виданням.

PR-менеджер КМІСу Тетяна Пясковська повідомила,  що екзит-пол не проводиться на спеціальних дільницях -  лікарнях, тюрмах, військових частинах, закордонних дільницях та на окупованих територіях. Вона також зазначила, що на дільницях, де проходить опитування більш-менш спокійно.

«Було декілька ситуацій, де заважали проведенню екзит-полу – на одній дільниці  в  Дніпровській області, одній –  у Херсонській, та одній – у Києві,  але загалом екзит-пол проходить спокійно», – каже Тетяна Пясковська.

Голова Наглядової ради Національного екзит-полу Євген Бистрицький  підтвердив –  опитування відбувається в штатному порядку. Виборці вільно ідуть на участь в екзит-полі. Відмов мало. На десять опитаних лише одна відмова.

Віце-президент компанії Edison Research (США) Ніно Джапарідзе,    яка також спостерігала за перебігом екзит-полу в Україні, повідомила, що опитування проходить дуже професійно з точки зору соціології.

 «Наша компанія єдина інституції, яка з 2004 року проводить у США всі національні екзит-поли, але ми вперше спостерігаємо за роботою своїх колег в Україні, – розказала Ніно Джапарідзе. –  І з точки зору методології, цей екзит-пол найвищого стандарту. Ми тривалий час  спостерігаємо за результатами , який дає Національний  екзит-поли, там дивовижна точність».

Член Наглядової Ради Національного екзит-полу'2019 Андрій Горбачик зауважив,  що екзит-пол на парламентських виборах суттєво  відрізняється від екзит-полу на президентських, де була конкуренція між двома кандидатами.

«Тут є бар’єр для проходження в Раду у 5%, і зрозуміло, що різниця між 4,9% і 5,1%  не велика, на перший погляд, кількісно,  але якісно вона драматична, – пояснив Андрій Горбачек. –  Бо в першому випадку партія не потрапляє в парламент, а з 5,1% потрапляє. Вибіркові дослідження не можуть забезпечити точності такого ґатунку –  в одну десяту.  Ми сподіваємося, що наші дані показуватимуть тенденцію, але остаточний результат – це буде результат справжнього підрахунку», – акцентував соціолог.

 Прес-секретар Фонду «Демократичні ініціативи» Юрій Горбань звернув увагу журналістів на те, що  всі дані, які зараз з’являються в ЗМІ від імен Національного екзит-полу  – неофіційні і протизаконні.

 «Ми виступаємо проти  будь-яких витоків і трактувань даних Національного екзит-полу і закликаємо  працівників ЗМІ не вірити їм і не оприлюднювати нічого до 20:00», – каже Юрій Горбань. 

Про перебіг самих виборів доповів  голова Комітету виборців України Олексій Кошель. Він зазначив, що в Україні «дня тиші» фактично не було, а сьогодні кількість агітаційних матеріалів різко зросла.

«Зараз ми можемо говорити про принаймні дві тенденції, які станом до обіду мають місце. Перше – це масова незаконна агітація в день виборів. Політики і партії масово агітували в «день тиші». Іншими словами, «дня тиші» в Україні не було – це була безкарна агітація повністю, і сьогодні ми бачимо таке різке збільшення агітаційних матеріалів», – зазначив Кошель.
За його словами, зокрема на окремих ДВК Черкаської області сьогодні з'явились нові агітаційні матеріали, а в м. Миколаїв нові рекламні матеріали агітують голосувати за одного з кандидатів. В Мелітополі сьогодні ввечері відбудеться концерт, в масовій рекламі якого вказано, що він відбувається за підтримки одного з кандидатів у народні депутати.
При цьому він додав, що таких повідомлень про порушення до КВУ надходить сотні.

____________________________________

Національний екзит-пол під час парламентських виборів-2019  здійснюється за фінансової підтримки міжнародних донорів: Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні, Представництва Європейського Союзу в Україні, Міжнародного фонду «Відродження», Посольства Канади в Україні.

Останні новини з категорії Події

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024