Події
Перегляди: 2788
7 листопада 2020

Більшість закарпатців хочуть бути у складі України та навчатися українською

За даними опитування настроїв місцевих мешканців та представників нацменшин на Закарпатті, 49% вважають ситуацію в регіоні благополучною. Понад 50% громадян бачать Закарпаття лише у складі України.

Дослідження громадської думки презентували на форумі «Re:Open Zakarpattia».

“Це дослідження цікаве тим, що є дві паралельні вибірки — загальне населення та представники нацменшин, і ці результати можна порівнювати”, - сказав Андрій Сухарина, політичний аналітик Фонду Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва”.

Загалом ситуацію в регіоні опитані оцінюють як благополучну, але покращення справ відзначають лише у двох сферах нові технології та безвіз.

“На Закарпатті люди оцінюють ситуацію в регіоні краще, як по Україні в загальному — 49% вважають її благополучною. Люди вважають, що покращилися справи у державі лише в двох сферах — доступність нових технологій та безвіз. По всіх інших сферах респонденти кажуть, що справи погані, найгірше оцінюють ситуацію з охороною здоров’я та діями влади й правоохоронних органів", - сказав аналітик.

Більшість закарпатців (50,8%) бачить Закарпаття у складі унітарної України, частина (37,6%) – у складі унітарної країни, але з розширеними повноваженнями місцевих рад і громад.

«Лише невеличка частка  - 2,8% -  говорить про федералізацію, - каже Андрій Сухарина. – Але із складу нацменшин 31% не відповіли на це питання. Саме по собі це нічого не говорить. З цими громадянами України треба працювати, доносити візію».

Експерт зауважив, що питання розширення повноважень регіону співзвучне з процесами децентралізації. Згідно з опитуванням, вірять у децентралізацію  55% закарпатців, 25%-- не згодні, 20% не змогли відповісти.

«Загрози сепаратизму на Закарпатті немає, принаймні по тих настроях, які панують серед населення Закарпаття, – каже Андрій Сухарина. – Але із складу нацменшин 31% не відповіли на це питання. Саме по собі це нічого не говорить. З цими громадянами України треба працювати, доносити візію».

При цьому 26% закарпатців не проти подвійного (множинного) громадянства, серед представників національних меншин області таких – 53%. Повністю не підтримують ідею подвійного громадянства 22%, серед нацменшин таких всього 6%.

64% закарпатців за вступ України до НАТО, 18% – за позаблоковий статус, 1% – за військовий союз з Росією й іншими країнами СНД.

“Також цікавий факт, що на Закарпатті лише 37% не толерують контрабанду, натомість 26% громадян вважають таку тіньову працю нормальною (серед нацменшин цей відсоток іще більший і становить 32%,)”, - сказав  аналітик "Демініціатив".

Також він зауважив, що 51% громадян на Закарпатті думав над тим, аби виїхати за кордон, 55% - з-поміж представників нацменшин.

“Це дуже багато, такого не спостерігається в інших регіонах, хоча рівень міграційних настроїв високий всюди, - акцентував аналітик. - Це тривожно. Перша причина міграції — це соціально-економічні чинники, як вказують респонденти”.

“Мовне питання — 50% громадян вважають, що навчання в школі має бути українською. Третина опитаних вважає, що у початкових класах навчання має провадитися мовою нацменшин", - сказав Андрій Сухарина.

Дослідження проводилося з 24 серпня по 10 вересня 2020 року, загалом було опитано 1000 респондентів — половина з-поміж репрезентативної вибірки жителів області (6 міст та 15 сіл) та 500 представників нацменшин (з угорської, румунської, ромської та словацької громади Закарпаття). Похибка опитування не перевищує 4, 4%.

Презентація опитування  (з 38:11 хв.) українською мовою:

Презентація опитування (з 37:32 хв.) англійською мовою: https://www.youtube.com/watch?v=Jo0-CTQZUJo&feature=youtu.be

За матеріалами Укрінформу та Радіо Свобода

Останні новини з категорії Події

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024