Події
Перегляди: 3062
29 січня 2018

7% українців займаються активною громадською діяльністю – опитування

7% українців займаються активною громадською діяльністю - опитування. Фото: Alliance

Лише 7% українців займаються активною громадською діяльністю, а 87% кажуть, що не долучаються до неї. Більша частина активістів – молодь. Такі результати показало соціологічне дослідження, проведене Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва.

Дані були озвучені під час круглого столу 26 січня у Запоріжжі, де учасники обговорили стан розвитку громадянського суспільства в Україні, його вплив на владу, волонтерство, благодійність та проблеми, які заважають діяльності громадських організацій.

За словами  політичного аналітика Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва Андрія Сухарини, не зважаючи на те, що значна частина українських громадян є доволі активною (7%), цей показник стабільний з 2014 року.

“Навіть, коли відбувався різкий сплеск волонтерської активності, кількість людей зростала не суттєво. Є проблема, що ми не можемо досягнути якісно нового рівня громадянського суспільства без залучення нових людей до нього”, – зазначив Андрій Сухарина.

Фото: “Український інтерес”/Ірина Савчук

Він додав, що також негативно впливають на розвиток громадського суспільства діяльність фейкових структур, які підривають загальну довіру до всього громадського сектору, а також відсутність постійних джерел фінансування та залежність від міжнародних донорів. Адже ентузіазм рано чи пізно закінчується. Серед позитиву експерт відзначив збільшення числа ГО, що бажають об’єднуватися.

Віктор Артеменко, менеджер з адвокації Реанімаційного пакету реформ, зазначив, що громадським організаціям потрібно приділяти більше уваги прямим контактам з людьми по всій країні. Адже, за результатами досліджень, ГО вище оцінюють ефективність своєї діяльності, ніж оцінює їх населення:

“Існує проблема комунікації між тим, чим займаються організації і що люди про них знають. Тому не потрібно соромитися презентувати свою діяльність не тільки на ефірах, а й на різних публічних заходах”, – сказав Віктор Артеменко.

Він додав, що на його переконання діяльність ГО мають фінансувати громадяни. Як приклад, у Великобританії та США більша частина громадських організацій фінансується саме з благодійних внесків населення.

Лариса Церетелі, керівник ГО “Центр медіації “Точка зору” оптимістично оцінює результати дослідження:

“Дослідження показує, що у нас 7% залучених людей, у світовій практиці вважається, що число пасіонаріїв більше як 5% – це вже добре. І це чудовий показник активності населення”, – каже Лариса Церетелі.

Крім того, вона зазначає,  що проблемою є завищені очікування, як зі сторони громадських організацій, так і тих, хто не приймає участі у них. Суспільство хоче, щоб вирішилось все відразу і тільки так, як воно того хоче, при цьому ще мало розуміючи чим власне займаються громадські організації й у чому їхня місія. А представники ГО теж хочуть, щоб все вирішилось одразу, так, як вони хочуть, і ще щоб це сподобалось громадськості.

Тому громадським організаціям важливо вчитися ділитися своїми успіхами з суспільством та звітувати про свої фінанси.

Проект “Громадянське суспільство як двигун реформ в Україні: нові виклики і небезпеки” здійснюється Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва за фінансової підтримки Міжнародного фонду “Відродження”. Інформаційний партнер – портал “Український інтерес”.

Ірина Савчук, “Український інтерес”

Останні новини з категорії Події

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні - екпертне обговорення результатів соцопитування

Презентації результатів загальнонаціонального опитування «Загрози нацбезпеці, оборонні тренди, соціально-політичні орієнтації та проблеми мо...
25 квітня 2024

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024