Опитування
Перегляди: 1870
21 жовтня 2015

УКРАЇНА НАПЕРЕДОДНІ МІСЦЕВИХ ВИБОРІВ: жовтень 2015

Загальнонаціональне опитування громадської думки було проведене Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та  Київським міжнародним інститутом соціології з 8 по 20 жовтня 2015 року.  Опитування проводилося в 110 населених пунктах у всіх областях України, окрім Автономної Республіки Крим та тих територій Луганської та Донецької областей, які не  контролюються Україною. Загалом було опитано 2040 респондентів за квотною вибіркою, репрезентативною за такими параметрами, як стать, вік, регіон та тип населеного пункту.  Похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Фінансову підтримку проекту  надав Міжнародний фонд «Відродження».

  • Знають про новий закон про місцеві вибори 12% населення і ще 48,5% «щось про це чули», 38% не знають про це нічого. Знають, як   саме проходитиме голосування, 20% населення, ще 48% – «щось про це чули». А 23% про це не знають зовсімНайменше знають про виборчі новації на Донбасі, де лише 6% знають про новий закон про місцеві вибори (не знають зовсім – 51%) і лише 10% знають, як проходитиме голосування (зовсім не знають 49%). 
  • Загалом збираються взяти участь у виборах 74% населення;  47%  – «обов’язково» і ще 27,5%  – «скоріше за все». Найвищою можна очікувати явку  у Західному регіоні (52% відповіли, що прийдуть «обов’язково» і ще 32% – «скоріше за все»),  найнижчою може бути явка на Донбасі (відповідно, 31% і 21%). 
  • Основна причина відмови від участі у виборах – відсутність кандидатів та парій, за які варто проголосувати. Вагомими причинами є також переконання, що «вибори нічого не змінять, бо місцева влада нічого не вирішує» (25%), невіра у те, що вибори будуть проведені чесно (20%), та байдужість до виборів взагалі, бо «життя від них не залежить» (19,5%).  Є й певні регіональні відмінності щодо мотивів усунення від участі у виборах: у Південному регіоні та на Донбасі найбільше переконані у тому, що вибори нічого не змінять (32% і 30%).
  • Значна частина виборців – 37,5% – ще не обрали  жодного з кандидатів для голосування. Найбільше таких невизначених у Західному регіоні (48%) та на Донбасі (45%).
  • При голосуванні за кандидата на посаду мера (сільського голови) головними чинниками для виборців будуть  особиста чесність, некорумпованість (56%), здатність відстоювати інтереси міста (села) перед центральною владою (32%),  розуміння і обстоювання інтересів жителів міста (села) (31%),  наявність конкретних пропозицій щодо вирішення проблем міста (села) (30%), досвід господарчої роботи, знання комунального господарства (28%). Щодо мотивів вибору вирізняється позиція жителів Південного регіону та Донбасу, для яких найбільш важливо, щоб їхні обранці могли обстоювати  інтереси їхнього міста (села) перед центральною владою. 
  • При голосуванні за кандидатів до органів місцевого самоврядування вирішальне значення для виборців матиме насамперед особистість кандидатів (47,5%), допомога жителям округу (39%) та попередня діяльність (31%).
  • У містах, де кандидатів у депутати місцевих рад  висувають партії, для виборців все ж більше важитиме особистість кандидата (57%), ніж те, яка партія його висуває (34%). Для тих, кому партійна підтримка кандидатів є важливою, найбільш позитивно вплине на виборця висування від Блоку Петра Порошенка (13,5%), Опозиційного блоку (8%), Партії «Самопоміч» (8%), Партії «Батьківщина» (7%), Партії «Укроп» (5,9%).  У впливовості партій на місцевих виборах існують істотні регіональні відмінності: у Західному регіоні  це насамперед – партія «Самопоміч», у Центральному та Південному – Блок Петра Порошенка «Солідарність», у Східному – партії «Відродження» та «Опозиційний блок», на Донбасі – «Опозиційний блок». Проте значна частина виборців не визначилася, які партії вони готові підтримати: у Західному регіоні не знають, яку партію підтримувати, 37%, у Центральному, Південному й Східному – по 40%, на Донбасі – 48%. 
  • Громадська думка схиляється до того, що найбільше шансів бути обраними на цих виборах мають кандидати від нинішньої влади (36%). Втім, є й регіональні відмінності – на Донбасі «дають шанс» і кандидатам від колишньої влади (22%) й від нинішньої опозиції (22%), а у Західному  регіоні –  волонтерам, громадським лідерам (24%). 
  • Майже половина населення (49%) цікавилися програмами та пропозиціями кандидатів. Водночас лише 36% задоволені тим, як кандидати та партії доносять до мешканців інформацію про те, що вони збираються робити (не задоволені – 47%).  Про проведення зустрічей кандидатів з виборцями зазначили 46% населення, проте були на таких зустрічах лише 15%. Про проведення дебатів між кандидатами згадали 25%, проте дивилися їх лише 7%.
  • Загалом лише 25% населення вважають, що місцеві ЗМІ достатньо висвітлюють виборчий процес у їхньому місті (селі), ще 43% зазначають, що інформація є, але її недостатньо, а  21% опитаних вважають, що потрібної інформації немає взагалі.
  • Основними інформаційними джерелами кампанії, за відгуками населення,  є в першу чергу листівки, брошури та інші роздаткові матеріали (50%), реклама, білборди (38%), центральні телеканали (37%), місцеве телебачення (35%) та родичі й знайомі (33%).  
  • Більшість населення (58%) негативно ставиться до роздачі кандидатами «подарунків» (продуктових наборів, ліків тощо), вважаючи це не допомогою, а підкупом, і категорично відмовляючись голосувати за таких депутатів. Найбільш категорично не сприймають подібних «подарунків» на Заході (72%), а найменш негативно ставляться  на Донбасі (35%).  Позитивно сприймають такий спосіб агітації 6%, які готові й «подарунки» взяти, й за цих кандидатів проголосувати. Найбільше готових проголосувати за такі «подарунки» на Донбасі – 20%.  Цікаву позицію зайняли  29% населення: «подарунки» взяти, а голосувати по-своєму.    
  • Категоричне «ні» підкупу висловили 74% населення, а 13,5% готові так чи інакше продати свій голос (2% – «за кого завгодно і за будь-які гроші», 4,5% – «якщо буде влаштовувати сума» і ще 7% готові взяти гроші «від свого» кандидата»). Найбільш схильні до продажу свого голосу виявилися жителі Східного регіону, де 21% виборців так чи інакше готові взяти гроші від кандидатів.
  • Думки населення щодо чесності виборів поділилися: 46% вірять у чесність виборів: 10% вважають, що  вибори пройдуть повністю чесно і ще 36% – що окремі порушення не вплинуть на кінцевий результат. І майже стільки ж  – 40% – або припускають (29%) або впевнені (11%), що результати будуть підтасовані. Найбільше впевнені в чесності виборів у Західному регіоні (56% вважають, що вибори будуть чесними, 30% – що ні), найменше – у Південному регіоні (відповідно, 20% і 66%).  
  • Більшість населення  не вірить, що ці місцеві вибори зможуть змінити на краще ситуацію на місцях  та в Україні загалом: переважає відповідь «вибори нічого не змінять» (55% стосовно ситуації на місцях і 57% стосовно ситуації в Україні). Водночас є 24% оптимістів, які певні, що вибори зможуть поліпшити ситуацію в їхньому місті (селі), і 19% мають такі сподівання щодо ситуації в Україні.  А от погіршення ситуації внаслідок виборів очікують лише 4% – на місцях і 5% – в Україні загалом.   Особливо виділяється позиція Донбасу,  де 70% вважають, що вибори не зможуть змінити ситуацію в Україні на краще і лише  10% вірять в поліпшення.
  • Через рік після парламентських виборів 2014 року лише 38% населення знає, хто був обраний по їхньому мажоритарному округу, причому найбільше знають на Донбасі (58%), а найменше – у Південному регіоні (27%).  Про свого депутата у міській (сільській) раді знають 42% населення, найбільше – у Західному регіоні (51%), найменше – у  Центральному (38%) та Східному (38%) регіонах.

 

РЕЗУЛЬТАТИ ОПИТУВАННЯ

 

1. Чи знаєте Ви про новий закон про місцеві вибори, який був ухвалений Верховною Радою у липні цього року?

Так, добре знаю про цей закон

12.1

Щось про це чув

48.5

Не знаю зовсім

38.2

ВАЖКО СКАЗАТИ

1.2

 

2 . Чи знаєте Ви, як саме буде проходити голосування на місцевих виборах 25 жовтня?

Так, добре знаю

20

Знаю в загальних рисах

55

Зовсім не знаю  

23

ВАЖКО СКАЗАТИ

2.1

 

3. Чи збираєтеся Ви взяти участь у місцевих виборах, що відбудуться 25 жовтня?

 Так, обов’язково 

46.6

 Скоріше за все, так

27.5

 Скоріше за все, ні

10.2

 Точно, ні

10.4

 ВАЖКО СКАЗАТИ

5.3

 

4.  Якщо Ви не збираєтеся брати участі у виборах, то чому? Зазначте всі важливі для Вас причини. МОЖЛИВО ДЕКІЛЬКА ВАРІАНТІВ ВІДПОВІДІ. 

 У мене не буде такої можливості (проживаю не за місцем реєстрації, у день голосування буду зайнятий тощо) 

12

 Мені байдужі ці вибори, бо моє життя від них аж ніяк не залежить

19.5

 Я не бачу жодного кандидата та партію, за яких було б варто голосувати

35.5

 Вибори нічого не змінять, бо місцева влада  насправді нічого не вирішує

25.1

 Мене взагалі не цікавить політика

17

 Не вірю, що вибори будуть проведені чесно

19.9

 Інше

5.8

 ВАЖКО СКАЗАТИ

4.6

 

5. Чи визначилися Ви, за кого будете голосувати на місцевих виборах? МОЖЛИВІ ДЕКІЛЬКА ВАРІАНТІВ ВІДПОВІДІ. 

 Так, визначився з усіма, за кого буду голосувати

33.4

 Визначився, але лише з кандидатом на мера (сільського голову)

16.7

 Визначився, але  лише з кандидатами в усі ради (обласну, міську, районну, сільську)

2.3

 Визначився з кандидатами у ради, але не в усі

8.2

 Ні, поки що з жодною з кандидатур не визначився

37.5

ВАЖКО СКАЗАТИ

3.9

 

6. Під час голосування за кандидата на посаду мера/сільського голову що буде мати для Вас вирішальне значення? (Зазначте три основні відповіді)  ТРИ ВАРІАНТИ ВІДПОВІДІ

 Особиста чесність, некорумпованість

56.1

 Досвід господарчої роботи, знання комунального господарства

27.9

 Юридична або економічна освіта

9.3

 Підприємливість, вміння здобувати гроші для місцевого бюджету

15

 Здатність відстоювати інтереси міста/села  перед центральною владою

31.6

 Бути відомим політиком

2.5

 Бути представником  якоїсь партії 

4

 Мати конкретні пропозиції щодо вирішення проблем міста/села

29.6

 Мати сильну команду професіоналів

14.4

 Бути особисто привабливим

1.9

 Бути сильною особистістю, яка здатна навести порядок

24.1

 Бути  демократичним,  вирішувати проблеми міста/села із залученням громадськості

15.4

 Бути енергійним і здоровим

3

 Розуміти і обстоювати інтереси жителів міста/села

31.2

 Інше

0.8

 ВАЖКО СКАЗАТИ

1.1

 

7. А що для Вас матиме вирішальне значення при голосуванні за кандидатів до органів місцевого самоврядування (області, місцеві, районні, сільські ради)? Зазначте три основні відповіді. ТРИ ВАРІАНТИ ВІДПОВІДІ

Особистість кандидатів

47.5

Партійна належність

14.2

Попередні діяльність

30.7

Політична позиція з важливих для мене питань

16.2

Програма і пропозиції щодо вирішення місцевих проблем

39

Ідеологія

6.8

Допомога жителям округу

38.7

Належність до місцевих жителів

16.2

Попередня діяльність на окрузі (якщо вже був депутатом)

15.2

Конкретні передвиборчі обіцянки

9.7

Враження від особистих зустрічей з жителями округу

4.9

ВАЖКО СКАЗАТИ   

2.7

 

ЗАПИТАННЯ 8-9 ЛИШЕ ДЛЯ ЖИТЕЛІВ МІСТ

8. На виборах до місцевих рад цього року буде одночасне голосування за партію та конкретного кандидата. Що для Вас буде більш важливо у першу чергу при голосуванні – партія чи конкретний кандидат?

В першу чергу - яка партія висуває кандидата

16.6

Більше буде значити партія, але й особистість кандидата теж важлива

17

Більше важитиме особистість кандидата, але я буду враховувати й те, яка партія його висуває

36.8

Буду обирати серед кандидатів, а яка партія їх висуватиме – не матиме значення

20.5

ВАЖКО СКАЗАТИ 

9.1

 

9. Якщо для Вас важливо, яка партія висуває кандидата, то кандидату від якої партії Ви б віддали перевагу?

Партія «Батьківщина»

6.8

Партія «Блок Петра Порошенка»

13.5

Партія «Відродження»

3.7

Партія «Демократичний альянс»

0.1

Комуністична партія

0.9

Партія «Наш край»

1.1

Партія «Опозиційний блок»

8.4

Радикальна партія Олега Ляшка

2.1

Партія  «Самопоміч»

7.8

ВО «Свобода»

3.3

Партія «Сила людей»

0.4

Партія Сергія Тигіпка «Сильна Україна»

0.5

Партія «Укроп»

5.9

Інша

5.0

ВАЖКО СКАЗАТИ

39.6

 

10. Як Ви вважаєте, хто має більше шансів бути обраними на місцевих виборах у Вашому місті /селі? МОЖЛИВО ДЕКІЛЬКА ВАРІАНТІВ ВІДПОВІДІ.  

Кандидати від колишньої влади

10.5

Кандидати від нинішньої влади

35.6

Кандидати від нинішньої опозиції

10.1

Кандидати від певної партії

2.9

Кандидати від бізнесу

8.1

Керівники підприємств

4.8

Волонтери, громадські лідери

10.8

Представники інтелігенції (лікарі, вчителі тощо)

6.2

Журналісти

1.4

Представники силових структур, учасники бойових дій

7.1

Ті, хто буде підкупати виборців (грошима, пайками тощо)

7.6

Інші

1.1

ВАЖКО СКАЗАТИ

29.7

 

11. Чи цікавилися Ви передвиборчими програмами та пропозиціями кандидатів?

Так

49.3

Ні

48.8

ВАЖКО СКАЗАТИ

2

 

12.Чи задоволені Ви тим, як кандидати та партії доносять до мешканців інформацію про те, що вони збираються робити, якщо їх оберуть?

 Так, повністю задоволений

7.8

 В основному, задоволений

28.5

 В основному, не задоволений

26

 Зовсім не задоволений

20.7

 ВАЖКО ВІДПОВІСТИ

17

 

13. Чи проводяться у Вашому виборчому окрузі зустрічі кандидатів  з виборцями?

 Проводяться,  і я там був

15.2

 Проводяться, але я там не був

30.9

 Не проводяться

36.6

 ВАЖКО СКАЗАТИ

17.3

 

14. Чи проводяться публічні дебати між кандидатами на посаду мера/сільського голови у Вашому місті/селі?

 Так, проводяться, і я їх дивився

7.3

 Проводяться, але я їх не дивився

18.1

 Ні, не проводяться

51.6

 ВАЖКО СКАЗАТИ

23.1

 

15. Чи проводяться публічні дебати між кандидатами в депутати на Вашому виборчому окрузі?

 Так, проводяться, і я їх дивився

5.7

 Проводяться, але я їх не дивився

14

 Ні, не проводяться

53.9

 ВАЖКО СКАЗАТИ

26.3

 

16. На Ваш погляд, чи достатньою мірою місцеві ЗМІ (телебачення, радіо, преса, Інтернет видання) висвітлюють виборчий процес у Вашому місті/селищі/селі?

 Так, цілком достатньо

25.5

 Деяка інформація є, але її недостатньо

42.8

 Такої інформації практично немає

20.8

 ВАЖКО СКАЗАТИ

10.9

 

17. А з яких джерел Ви в основному отримуєте інформацію про кандидатів на виборах?

МОЖЛИВО ДЕКІЛЬКА ВАРІАНТІВ ВІДПОВІДІ.  

 Реклама, білборди

37.9

 Листівки, брошури, інші роз даткові матеріали

50

 Центральні телеканали 

37

 Місцеве телебачення

35

 Загальноукраїнські  радіоканали 

5

 Місцеве радіо

6.7

 Загальноукраїнські газети, журнали

6.6

 Місцеві газети, журнали

18.8

 Інтернет-сайти

11.7

 Соціальні мережі в Інтернеті

7

 Зустрічі з депутатами та їх довіреними особами

5.9

 Від представників громадських організацій, волонтерів

2.8

 Від родичів, друзів, знайомих

33

 Інше

1.2

 НАСПРАВДІ НІЯКИХ ДЖЕРЕЛ ІНФОРМАЦІЇ ПРО КАНДИДАТІВ НЕМАЄ

4.1

ВАЖКО СКАЗАТИ

1.2

 

18. Досить часто кандидати в мери та в депутати роздають виборцям продуктові набори, ліки та інші подарунки. Як Ви особисто до цього ставитеся?

Цілком позитивно  – якщо отримаю таку допомогу, то й проголосую за цього кандидата

6.4

Нейтрально – допомогу візьму, але на моє голосування це не вплине

28.6

Негативно – це не допомога, а підкуп; і «допомогу» не візьму, і за цього кандидата не проголосую

58

 ВАЖКО СКАЗАТИ

7.1

 

19. А на Вашому  виборчому окрузі роздавали таку допомогу від кандидатів?

 Так

5.6

 Ні

56

 Не знаю

35.2

ВАЖКО СКАЗАТИ

3.1

 

20. Як відомо, іноді на виборах виборцям пропонують гроші за голосування за певного кандидата (партію). Чи згодилися б Ви на таку пропозицію?

 Категорично ні

73.8

 Безумовно так, за кого завгодно і за будь-які гроші

2.1

 Так, але якщо буде влаштовувати сума

4.5

 Так, якщо я все одно збирався голосувати за цього кандидата

7.3

 ВАЖКО СКАЗАТИ

12.3

 

21. Як, на Ваш погляд, пройдуть місцеві вибори

 Чесно, без підтасовок

9.6

 Будуть окремі порушення, але вони не вплинуть на кінцевий результат

35.9

 Припускаю, що результати можуть бути перекручені

28.6

 Певне, що все буде підтасовано

11.3

 ВАЖКО СКАЗАТИ

14.7

 

22. Як Ви вважаєте, чи зможуть місцеві вибори поліпшити ситуацію у Вашому місті/селі?

 Так, вибори зможуть поліпшити ситуацію

23.6

 Вибори нічого не змінять

55.4

 Вибори лише погіршать ситуацію

4.4

 ВАЖКО СКАЗАТИ

16.6

 

23. А як Ви вважаєте, чи зможуть місцеві вибори поліпшити ситуацію в Україні загалом?

 Так, ці вибори зможуть поліпшити ситуацію

18.6

 Вибори нічого не змінять

57

 Вибори лише погіршать ситуацію

5.2

 ВАЖКО СКАЗАТИ

19.2

 

24. Чи знаєте Ви, хто був обраний по Вашому мажоритарному округу до Верховної Ради на виборах у 2014 році?   

Так, знаю

38.1

 Ні, не знаю 

56.9

ВАЖКО СКАЗАТИ

5

 

25. Чи знаєте Ви, хто є депутатом від Вашого округу у міській (сільській) раді? 

Так, знаю

42

 Ні, не знаю 

53.2

ВАЖКО СКАЗАТИ

4.8

 

Місцеві вибори-2015: регіональні відмінності

Чи знаєте Ви про новий закон про місцеві вибори, який був ухвалений Верховною Радою у липні цього року?

 

Регіони

Західний

Центральний

Південний

Східний

Донбас

Так, добре знаю про цей закон

12.3

14.4

7.5

12.3

6.3

Щось про це чув

50.3

55.8

45.6

37.9

39.7

Не знаю зовсім

36.5

29.0

45.6

48.1

50.8

Важко сказати

0.9

0.8

1.3

1.7

3.2

 

Чи знаєте Ви, як саме буде проходити голосування на місцевих виборах 25 жовтня?

 

Регіони

Західний

Центральний

Південний

Східний

Донбас

Так, добре знаю

16.2

24.3

13.9

24.0

10.3

Знаю в загальних рисах

62.1

55.9

62.2

45.4

37.3

Зовсім не знаю

19.5

17.9

22.3

28.6

49.2

Важко сказати

2.2

2.0

1.7

1.9

3.2

 

Чи збираєтеся Ви взяти участь у місцевих виборах, що відбудуться 25 жовтня?

 

Регіони

Західний

Центральний

Південний

Східний

Донбас

Так, обов'язково

52.3

48.7

36.0

46.1

31.0

Скоріше за все, так

30.7

27.0

28.0

25.8

20.6

Скоріше за все, ні

8.1

11.0

12.6

11.4

7.1

Точно, ні

6.3

9.2

13.8

12.3

22.2

Важко сказати

2.5

4.1

9.6

4.3

19.0

 

Якщо Ви не збираєтеся брати участі у виборах, то чому? Зазначте всі важливі для Вас причини

 

Регіони

Західний

Центральний

Південний

Східний

Донбас

У мене не буде такої можливості (проживаю не за місцем реєстрації, у день голосування буду зайнятий тощо)

5.4

17.2

9.3

10.0

15.0

Мені байдужі ці вибори, бо моє життя від них аж ніяк не залежить

12.9

23.7

24.4

18.2

13.3

Я не бачу жодного кандидата та партію, за яких було б варто голосувати

49.5

31.4

46.5

26.4

26.7

Вибори нічого не змінять, бо місцева влада насправді нічого не вирішує

19.4

24.3

32.6

22.7

30.0

Мене взагалі не цікавить політика

10.8

18.3

24.4

16.4

13.3

Не вірю, що вибори будуть проведені чесно

17.2

15.4

29.1

27.3

10.0

Інше

6.5

3.6

4.7

3.6

16.7

Важко сказати

4.3

5.3

3.5

3.6

6.7

 

Чи визначилися Ви, за кого будете голосувати на місцевих виборах?

 

Регіони

Західний

Центральний

Південний

Східний

Донбас

Так, визначився з усіма, за кого буду голосувати

24.4

38.1

27.5

41.8

33.3

Визначився, але лише з кандидатом на мера (сільського голову)

16.3

19.2

12.4

15.2

16.7

Визначився, але лише з кандидатами в усі ради (обласну, міську, районну, сільську)

2.4

2.1

3.9

2.4

0.0

Визначився з кандидатами у ради, але не в усі

8.7

5.6

17.0

9.1

0.0

Ні, поки що з жодною з кандидатур не визначився

47.9

33.4

38.6

26.6

45.0

Важко сказати

1.5

3.7

5.2

7.1

5.0

 

Під час голосування за кандидата на посаду мера/сільського голову що буде мати для Вас вирішальне значення? Зазначте три основні відповіді

 

Регіони

Західний

Центральний

Південний

Східний

Донбас

Особиста чесність, некорумпованість

67.3

58.4

34.6

47.1

50.0

Досвід господарчої роботи, знання комунального господарства

30.3

22.0

36.6

29.3

33.3

Юридична або економічна освіта

3.9

9.5

16.3

11.1

21.7

Підприємливість, вміння здобувати гроші для місцевого бюджету

16.3

15.3

13.7

13.5

13.3

Здатність відстоювати інтереси міста/села перед центральною владою

29.0

30.6

43.8

29.3

41.7

Бути відомим політиком

1.7

2.2

6.5

1.7

5.0

Бути представником якоїсь партії

3.5

2.4

9.2

5.1

3.3

Мати конкретні пропозиції щодо вирішення проблем міста/села

31.8

29.1

34.0

26.3

21.7

Мати сильну команду професіоналів

11.8

11.8

18.3

21.5

13.3

Бути особисто привабливим

2.8

0.7

4.6

1.3

0.0

Бути сильною особистістю, яка здатна навести порядок

28.1

20.9

21.6

25.6

20.0

Бути демократичним, вирішувати проблеми міста/села із залученням громадськості

17.9

17.7

13.7

10.4

5.0

Бути енергійним і здоровим

2.6

1.3

7.8

4.7

0.0

Розуміти і обстоювати інтереси жителів міста/села

32.9

33.8

29.4

24.9

30.0

Інше

0.4

0.2

0.7

2.0

3.3

Важко сказати

0.4

2.1

1.3

0.3

0.0

 

Що для Вас матиме вирішальне значення при голосуванні за кандидатів до органів місцевого самоврядування (області, місцеві, районні, сільські ради)?

 

Регіони

Західний

Центральний

Південний

Східний

Донбас

Особистість кандидатів

52.7

49.1

41.2

36.0

66.7

Партійна належність

18.4

10.1

18.3

12.5

16.7

Попередні діяльність

35.0

24.6

34.0

30.3

46.7

Політична позиція з важливих для мене питань

12.5

14.9

28.8

16.5

21.7

Програма і пропозиції щодо вирішення місцевих проблем

43.3

35.6

35.9

39.7

40.0

Ідеологія

5.5

4.7

13.1

9.4

6.7

Допомога жителям округу

46.4

38.1

37.3

34.0

11.7

Належність до місцевих жителів

15.1

15.3

28.8

11.1

26.7

Попередня діяльність на окрузі (якщо вже був депутатом)

20.8

14.4

11.1

12.5

3.3

Конкретні передвиборчі обіцянки

9.0

6.9

17.0

12.5

8.3

Враження від особистих зустрічей з жителями округу

7.2

3.9

3.9

4.0

3.3

Важко сказати

0.9

4.1

2.6

2.7

5.0

 

На виборах до місцевих рад цього року буде одночасне голосування за партію та конкретного кандидата. Що для Вас буде більш важливо у першу чергу при голосуванні - партія чи конкретний кандидат?

 

Регіони

Західний

Центральний

Південний

Східний

Донбас

В першу чергу - яка партія висуває кандидата

11.5

21.9

14.4

14.5

16.7

Більше буде значити партія, але й особистість кандидата теж важлива

14.2

19.5

18.0

17.2

8.3

Більше важитиме особистість кандидата, але я буду враховувати й те, яка партія його висуває

49.1

32.5

37.8

30.0

41.7

Буду обирати серед кандидатів, а яка партія їх висуватиме - не матиме значення

17.4

15.4

24.3

29.5

18.8

Важко сказати

7.8

10.7

5.4

8.8

14.6

 

 

Якщо для Вас важливо, яка партія висуває кандидата, то кандидату від якої партії Ви б віддали перевагу?

 

Регіони

Західний

Центральний

Південний

Східний

Донбас

Партія "Батьківщина"

8.3

9.5

3.6

4.4

0.0

Партія "Блок Петра Порошенка"

11.1

21.1

17.1

5.3

2.1

Партія "Відродження"

1.4

0.6

0.0

13.2

0.0

Партія "Демократичний альянс"

0.0

0.3

0.0

0.0

0.0

Комуністична партія

0.0

0.6

2.7

1.3

0.0

Партія "Народний рух України"

1.4

1.2

0.0

0.9

0.0

Партія "Наш край"

1.4

0.3

0.9

1.8

2.1

Партія "Опозиційний блок"

0.5

3.9

12.6

13.7

41.7

Радикальна партія Олега Ляшка

1.8

2.7

2.7

1.8

0.0

Партія "Самопоміч"

17.1

5.0

8.1

4.0

2.1

ВО "Свобода"

6.5

4.2

1.8

0.4

0.0

Партія "Сила людей"

0.9

0.6

0.0

0.0

0.0

Партія Сергія Тигіпка "Сильна Україна"

0.9

0.0

1.8

0.4

0.0

Партія "Укроп"

6.5

5.9

3.6

7.5

0.0

Інша

5.5

4.5

5.4

5.3

4.2

Важко сказати

36.9

39.8

39.6

40.1

47.9

 

 

Як Ви вважаєте, хто має більше шансів бути обраними на місцевих виборах у Вашому місті/селі?

 

Регіони

Західний

Центральний

Південний

Східний

Донбас

Кандидати від колишньої влади

7.4

5.8

16.7

15.5

22.2

Кандидати від нинішньої влади

36.2

33.3

48.5

32.6

31.7

Кандидати від нинішньої опозиції

5.4

5.4

20.5

14.7

22.2

Кандидати від певної партії

3.1

2.4

1.7

4.6

2.4

Кандидати від бізнесу

10.7

3.4

15.5

8.5

8.7

Керівники підприємств

4.3

1.8

9.6

5.3

12.7

Волонтери, громадські лідери

23.7

7.9

6.3

4.3

0.8

Представники інтелігенції (лікарі, вчителі тощо)

10.5

5.2

5.9

3.9

0.8

Журналісти

2.4

0.6

4.2

0.2

0.0

Представники силових структур, учасники бойових дій

12.7

4.5

11.7

2.9

2.4

Ті, хто буде підкупати виборців (грошима, пайками тощо)

9.9

4.7

15.5

5.6

6.3

Інші

1.1

0.3

1.3

2.4

1.6

Важко сказати

24.1

39.3

25.5

22.5

32.5

 

 

 Чи цікавилися Ви передвиборчими програмами та пропозиціями кандидатів?

 

Регіони

Західний

Центральний

Південний

Східний

Донбас

Так

52.9

53.6

39.7

48.8

28.6

Ні

46.9

43.8

56.9

49.3

67.5

Важко сказати

0.2

2.5

3.3

1.9

4.0

 
 

Чи задоволені Ви тим, як кандидати та партії доносять до мешканців інформацію про те, що вони збираються робити, якщо їх оберуть?

 

Регіони

Західний

Центральний

Південний

Східний

Донбас

Так, повністю задоволений

4.7

9.1

6.7

11.1

5.6

В основному, задоволений

26.5

32.3

20.2

35.5

8.8

В основному, не задоволений

29.9

25.2

28.6

21.7

22.4

Зовсім не задоволений

25.2

15.2

30.7

19.3

17.6

Важко сказати

13.6

18.3

13.9

12.3

45.6

 

 

Чи проводяться у Вашому виборчому окрузі зустрічі кандидатів з виборцями?

 

Регіони

Західний

Центральний

Південний

Східний

Донбас

Проводяться, і я там був

9.0

16.2

12.2

24.5

11.9

Проводяться, але я там не був

27.8

36.0

25.6

33.2

18.3

Не проводяться

48.6

28.5

45.0

25.7

48.4

Важко сказати

14.5

19.2

17.2

16.7

21.4

 

 

Чи проводяться публічні дебати між кандидатами на посаду мера/сільського голови у Вашому місті/селі?

 

Регіони

Західний

Центральний

Південний

Східний

Донбас

Так, проводяться, і я їх дивився

4.7

8.9

7.1

9.4

3.2

Проводяться, але я їх не дивився

11.9

23.6

15.5

23.2

1.6

Ні, не проводяться

64.2

41.7

51.3

43.1

80.2

Важко сказати

19.2

25.8

26.1

24.2

15.1

 

Чи проводяться публічні дебати між кандидатами в депутати на Вашому виборчому окрузі?

 

Регіони

Західний

Центральний

Південний

Східний

Донбас

Так, проводяться, і я їх дивився

3.1

8.1

5.4

6.8

1.6

Проводяться, але я їх не дивився

9.1

19.5

12.6

15.7

1.6

Ні, не проводяться

66.2

43.3

50.6

48.9

81.7

Важко сказати

21.6

29.0

31.4

28.6

15.1

 

На Ваш погляд, чи достатньою мірою місцеві ЗМІ (телебачення, радіо, преса, Інтернет видання) висвітлюють виборчий процес у Вашому місті/селищі/селі?

 

Регіони

Західний

Центральний

Південний

Східний

Донбас

Так, цілком достатньо

21.2

27.0

22.6

31.4

22.2

Деяка інформація є, але її недостатньо

42.1

40.0

51.5

44.7

39.7

Такої інформації практично немає

27.7

19.2

19.2

11.8

31.7

Важко сказати

9.0

13.8

6.7

12.1

6.3

 

А з яких джерел Ви в основному отримуєте інформацію про кандидатів на виборах?

 

Регіони

Західний

Центральний

Південний

Східний

Донбас

Реклама, білборди

30.1

41.5

51.9

33.3

39.7

Листівки, брошури, інші роз даткові матеріали

45.7

60.0

54.4

43.5

25.4

Центральні телеканали

46.0

26.6

67.4

30.4

20.6

Місцеве телебачення

45.8

21.2

44.4

34.5

48.4

Загальноукраїнські радіоканали

4.7

2.8

9.2

7.7

0.8

Місцеве радіо

8.2

5.2

9.2

7.7

0.8

Загальноукраїнські газети, журнали

9.4

3.7

13.4

5.8

0.8

Місцеві газети, журнали

20.5

17.5

24.7

18.4

8.7

Інтернет-сайти

11.8

10.3

15.5

10.4

15.9

Соціальні мережі в Інтернеті

9.1

4.7

12.1

7.0

0.8

Зустрічі з депутатами та їх довіреними особами

4.9

4.2

10.0

8.9

1.6

Від представників громадських організацій, волонтерів

4.7

2.0

2.9

2.4

0.8

Від родичів, друзів, знайомих

39.5

30.4

36.8

24.9

38.1

Інше

0.9

0.7

1.3

2.2

1.6

Насправді ніяких джерел інформації про кандидатів немає

2.7

4.8

0.8

3.1

15.9

Важко сказати

0.9

1.3

0.4

1.9

0.8

 

 

Досить часто кандидати в мери та в депутати роздають виборцям продуктові набори, ліки та інші подарунки. Як Ви особисто до цього ставитеся?

 

Регіони

Західний

Центральний

Південний

Східний

Донбас

Цілком позитивно – якщо отримаю таку допомогу, то й проголосую за цього кандидата

3.4

4.7

6.3

8.9

20.6

Нейтрально – допомогу візьму, але на моє голосування це не вплине

18.3

32.0

31.0

35.7

26.2

Негативно – це не допомога, а підкуп; і "допомогу" не візьму, і за цього кандидата не проголосую

72.7

56.9

56.1

48.3

34.9

Важко сказати

5.6

6.4

6.7

7.0

18.3

 

 

А на Вашому виборчому окрузі роздавали таку допомогу від кандидатів?

 

Регіони

Західний

Центральний

Південний

Східний

Донбас

Так

4.0

7.6

2.1

8.0

0.8

Ні

64.0

51.1

56.1

51.4

63.5

Не знаю

27.8

38.1

40.2

37.2

34.9

Важко сказати

4.2

3.1

1.7

3.4

0.8

 

Як відомо, іноді на виборах виборцям пропонують гроші за голосування за певного кандидата (партію). Чи згодилися б Ви на таку пропозицію?

 

Регіони

Західний

Центральний

Південний

Східний

Донбас

Категорично ні

80.1

76.0

65.1

67.4

72.2

Безумовно так, за кого завгодно і за будь-які гроші

0.7

1.8

2.1

4.6

1.6

Так, але якщо буде влаштовувати сума

3.8

2.8

11.8

4.3

3.2

Так, якщо я все одно збирався голосувати за цього кандидата

5.2

7.5

8.8

9.9

3.2

Важко сказати

10.1

11.9

12.2

13.8

19.8

 

Як, на Ваш погляд, пройдуть місцеві вибори?

 

Регіони

Західний

Центральний

Південний

Східний

Донбас

Чесно, без підтасовок

13.6

9.3

2.9

10.6

2.4

Будуть окремі порушення, але вони не вплинуть на кінцевий результат

42.5

37.9

18.4

33.3

37.3

Припускаю, що результати можуть бути перекручені

20.8

29.2

42.3

27.8

35.7

Певне, що все буде підтасовано

9.4

7.2

23.4

14.3

10.3

Важко сказати

13.7

16.4

13.0

14.0

14.3

 

Як Ви вважаєте, чи зможуть місцеві вибори поліпшити ситуацію у Вашому місті/селі?

 

Регіони

Західний

Центральний

Південний

Східний

Донбас

Так, вибори зможуть поліпшити ситуацію

24.1

22.0

25.5

24.9

23.0

Вибори нічого не змінять

55.3

57.3

48.5

55.6

57.9

Вибори лише погіршать ситуацію

3.8

4.5

5.0

5.1

2.4

Важко сказати

16.8

16.1

20.9

14.5

16.7

 

А як Ви вважаєте, чи зможуть місцеві вибори поліпшити ситуацію в Україні загалом?

 

Регіони

Західний

Центральний

Південний

Східний

Донбас

Так, ці вибори зможуть поліпшити ситуацію

21.2

17.6

21.8

17.6

10.3

Вибори нічого не змінять

55.5

59.3

49.4

54.3

73.0

Вибори лише погіршать ситуацію

3.4

5.4

4.2

7.7

5.6

Важко сказати

19.9

17.7

24.7

20.3

11.1

 

Чи знаєте Ви, хто був обраний по Вашому мажоритарному округу до Верховної Ради на виборах у 2014р?

 

Регіони

Західний

Центральний

Південний

Східний

Донбас

Так, знаю

42.7

37.5

26.8

33.7

57.9

Ні, не знаю

52.8

57.4

66.1

62.2

36.5

Важко сказати

4.5

5.1

7.1

4.1

5.6

 

Чи знаєте Ви, хто є депутатом від Вашого округу у міській (сільській) раді?

 

Регіони

Західний

Центральний

Південний

Східний

Донбас

Так, знаю

50.6

37.6

42.7

37.9

41.3

Ні, не знаю

46.5

57.2

51.0

56.3

54.8

Важко сказати

2.9

5.2

6.3

5.8

4.0

 

 

Останні новини з категорії Опитування

Повоєнне відновлення України та медіаспоживання: загальнонаціональне соціологічне опитування

Загальнонаціональне опитування проведене з 3 по 12 березня 2024 року на замовлення медіамережі «Вікно Відновлення»
28 березня 2024

"Нова українська школа" в 5–6-х класах: виклики впровадження

Результати опитування близько 600 педагогів/-инь, які працюють із 5–6-ми класами НУШ, і двох хвиль глибинних інтервʼю, проведених ГО “Смарт...
15 березня 2024

Підсумки 2023 року: громадська думка українців

Загальнонаціональне опитування проведено з 8 по 15 грудня 2023 року
27 грудня 2023

Соціально-економічні проблеми, ставлення до влади, ідентичність: регіональний вимір загальнодержавних викликів на Сумщині та Чернігівщині

Опитування проведено з 11 по 21 вересня 2023 року у Сумській та Чернігівській областях
16 листопада 2023