Події
Перегляди: 2143
14 березня 2017

Трансформації вищої освіти і громадської думки

13 березня 2017 р. відбулася прес-конференція  “Вища освіта в умовах реформи: зміни громадської думки”, організаторм якої виступив  Фонд “Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва”. У обговренні результатів опитуванння громадської думки "Освіта в Україні" взяли участь Володимир Ковтунець – Перший заступник Міністра освіти і науки України; Ірина Бекешкіна – директор Фонду “Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва”; Вадим Карандій – директор Українського центру  оцінюваннпресс-конференцияя якості освіти.

Ірина Бекешкіна: Майже 70% населення підтримують ЗНО

Підтримка суспільством ЗНО (зовнішнього незалежного оцінювання) постійно зростає, що підтверджується даними опитувань 2013-2016 років. Про це заявила директор Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" Ірина Бекешкіна під час  презентації результатів загальнонаціонального соціологічного опитування. 

"Протягом останніх років населення позитивно ставиться до реалій цієї реформи. Більше того, саме позитивне ставлення населення і врятувало цю реформу, тому що свого часу, за Табачника, були неодноразові наміри якщо не відмінити, то принаймні обмежити дію ЗНО... Тобто очевидно, що в даному випадку є дуже позитивний взаємозв'язок: з одного боку це справді позитивна реформа, з другого боку, це позитивна реформа, яка підтримується більшістю населення", - підкреслила Бекешкіна. 

Відповідно до опитування, зазначила вона, більшість українців залишаються задоволені проведенням тестування. У 2016 році таких було 69%, незадоволених - 15%. Порівняно з 2015 роком, коли задоволених було 56%, цей показник зріс на 13%. Натомість кількість незадоволених зменшилася на 4%.    

"Це реформа, яка доводить дуже важливу річ - можна в нашій країні робити позитивні реформи, якщо є політична воля, якщо є настрій робити це в інтересах населення", - зазначила Бекешкіна.

Переважна більшість українців переконані, що ЗНО забезпечує рівні умови і стимулює до навчання

Абсолютна більшість українців вважає, що ЗНО (зовнішнє незалежне оцінювання) ставить усіх у рівні умови і є стимулом до навчання.  "Важливо, що люди бачать наслідки саме від ЗНО. Більшість опитаних висловлюють згоду з тим, що зовнішнє незалежне оцінювання ставить усіх в рівні умови, - це дуже важливо в нашому суспільстві! - і стимулює учнів не сподіватися на чиюсь допомогу, а вчитися", - підкреслила Бекешкіна.

Відповідно до опитування, згодні з тим, що ЗНО створює всім рівні умови, 63%, не згодні -22%; що воно стимулює вчитися - згодні 63%, не згодні з цим - 20%.  

"ЗНО дало змогу обдарованим дітям вступити до вищого навчального закладу, навіть найпрестижнішого - згодні з цим майже 60%, не згодні 21%", - сказала директор фонду.  

Також, відповідно до опитування, ЗНО дає змогу вищим навчальним закладам обирати найкращих студентів - згодні 55%, не згодні 25%.

"Іще дуже важливо - і в чому ми відчуваємо великий дефіцит! - що впровадження ЗНО стало кроком до справедливості у державі. Так вважають 51%, не згодні 26%. Разом з тим більшість опитаних  - 48% - вважають, що ЗНО зменшило рівень корупції при вступі до вищих навчальних закладів", - підкреслила Бекешкіна.

Водночас вона зазначила, що деякі новації українці не підтримують. Так, негативно ставиться населення (71%) до можливості скасувати заочну форму навчання, вважаючи, що вона потрібна. Значна частина збирається отримувати освіту, принаймні другу можливу спеціальність, у заочній формі.

Також не підтримує суспільство пропозиції подавати документи для вступу винятково через інтернет. Більшість (49%) вважає, що треба поєднувати дистанційну і особисту подачу документів. А третина (33%) вважає, що найзручніше подавати вступні документи особисто. 

За словами Бекешкіної, впродовж останнього року зменшилася підтримка населенням надання пільг при вступі до вишів окремим категоріям випускників. Це насамперед для сиріт - 57% опитаних проти 64% у 2015 році, дітей загиблих під час військових дій на Донбасі - 33% (37% у 2015-му), дітей з обмеженими фізичними можливостями - 29% (38% у 2015-му), дітей з найбідніших сімей - 26% (36% у 2015-му).

Загальнонаціональне соціологічне опитування "Освіта в Україні" з 2 по 12 грудня 2016 року провів Фонд "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" разом із фірмою "Юкрейніан соціолоджі сервіс". Всього було опитано 1808 респондентів за квотною загальнонаціональною вибіркою, яка за статю, віком, типом населення та областями репрезентує населення України (18 років і старше). Опитування проводилось в усіх областях України та м.Києві, окрім окупованих територій Донбасу та анексованого Криму й м.Севастополя. Максимальна випадкова похибка опитування не первищує 2,5% з вірогідністю 0,954. 

 

Володимир Ковтунець: Без системи незалежного оцінювання забезпечити якість освіти неможливо

Без системи незалежного оцінювання забезпечити якість освіти — як середньої, так і вищої неможливо. На цьому наголосив перший заступник міністра освіти і науки України Володимир Ковтунець.

"У цих сферах освіти є проблеми, і вирішити їх можна тільки за допомогою оцінювання рівня знань студентів. Це лише початок, незабаром ми доповнимо список спеціальностей, на яких треба буде здавати кваліфікаційні іспити", — поінформував  Володимир Ковтунець.

Ще одне нововведення цього року полягає у тому, що вступити до університету можна буде за результатами ЗНО як 2017 року, так і минулого, 2016-го.

 

Вадим Карандій: У ЗНО-2017 можуть взяти участь до 260 тисяч осіб

Центр оцінювання якості освіти прогнозує, що цьогоріч у зовнішньому незалежному оцінюванні візьмуть участь до 260 тисяч осіб. Про це повівдомив директор Українського центру оцінювання якості освіти Вадим Карандій.

"З урахуванням тих тенденцій, які є в динаміці, можна прогнозувати, що орієнтовна кількіст учасників ЗНО у 2017 році складатиме в межах від 250 до 260 тисяч учасників. Сподіваюся, що з урахуванням тих темпів, які є на сьогоднішній день, або сьогодні, або завтра буде сформовано 200-тисячний сертифікат", - сказав Карандій. 

Він повідомив, що станом на ранок 13 березня регіональними центрами оцінювання якості освіти було опрацьовано 182 тисячі заявок та сформовано  бланки сертифікатів ЗНО, які направляються на зворотню адресу абітурієнтів. Усього на сайті УЦОЯО зареєстровано 315 тисяч реєстраційних карток. За словам Карандія, це можуть бути випадки подвійної реєстрації абтурієнтів. 

Директор Центру оцінювання якості освіти нагадав, що термін реєстрації на зовнішнє незалежне оцінювання спливає через  5 днів - 17 березня. До 31 березня в дані реєстраційних карток абітурієнти можуть вносити зміни. 

Також у вступній кампанії 2017 року будуть враховуватися сертифікати ЗНО 2016 року. Зараз на сайті Українського центру оцінювання якості освіти випускники минулого року можуть ознаймитися з результатами ЗНО-2016 та обрати ті предмети, з яких будуть використовувати сертифікати ЗНО при вступі до університетів. 

 

 

Скандал в Центрі оцінювання якості освіти не зруйнував довіри українців до ЗНО

Учасники прес-конференції пригадали і минулорічний скандал, коли виявили втручання у систему результатів зовнішнього незалежного оцінювання. За словами Ірини Бекешкіної, махінації з результатами зовнішнього незалежного оцінювання в Українському центрі оцінювання якості освіти (УЦОЯО) не зруйнували довіри до системи ЗНО.

"У минулому році був скандал, коли виявилося, що був доступ до зміни об'єктивних результатів зовнішнього незалежного оцінювання, що були виправлення. Була небезпека, що ці випадки, - а вони справді були, - можуть зруйнувати довіру до ЗНО. Цього не сталося. Більше того, якщо порівнювати результати опитувань 2015 і 2016 років, ми бачимо, що ставлення до ЗНО навіть стало більш позитивним. Насамперед через те, що вступна кампанія проходила більш організовано і оцінки самих реалій вступної кампанії були кращими, ніж це було в 2015 році", - сказала Ірина Бекешкіна. 

За її словами, ті, хто мав стосунок до вступної кампанії, тобто чиї діти, родичі або діти знайомих вступали до вишів, висловили задоволення усіма етапами та складовими вступного процесу: етапом подачі заяв та документів, етапом оприлюднення списків, етапом зарахування за контрактом, етапом зарахування на державну форму навчання, взагалі поінформованістю про кількість бюджетних місць. 

"Бачимо, що значною мірою просувається не лише ЗНО, а й інші складові вступу до вищих навчальних закладів. Що стосується звинувачень Генеральною прокуратурою окремих колишніх працівників Українського центру оцінювання якості освіти, то більшість населення (69%) про це нічого не знає. А ті, хто знають, не вважають, що це може свідчити про неспроможність всієї системи ЗНО. Більшість вважають, що це деякі прикрі випадки, які не дискредитують систему в цілому. А невелика частина навіть певна, що це помста влади і намагання довернутися до колишньої корупційної практики. Тобто бачимо загальну недовіру до системи, вони вважають, що ця система якось негативно ставиться до ЗНО", - зазначила Бекешкіна, водночас висловивши думку, що для цього немає підстав.

Укрінформ

Київ(QHA)

Останні новини з категорії Події

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024