Опитування
Перегляди: 4344
19 липня 2016

Донбас: погляд населення на конфлікт

Прес-реліз

Дослідження провели Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та соціологічна служба Центру Разумкова з 11 по 16 травня 2016 року. Було опитано  2016 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком АР Крим і окупованих територій Донецької та Луганської областей. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Опитування здійснювалося  за фінансової підтримки  програми МАТRА Посольства Королівства Нідерландів та Національного  фонду  підтримки демократії (NED, США).

Для порівняння наводяться дані загальнонаціонального дослідження громадської думки  населення України, яке провів Фонд «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» спільно з  Київським міжнародним інститутом соціології з 9 по 19 жовтня 2015 року.

 

·        

          У питанні «ціни миру»  громадська думка  лишається достатньо стабільною. Так, більшість населення України (70%) орієнтується на досягнення компромісу як на шлях подолання збройного конфлікту на Донбасі (у жовтні 2015 р. – 75%).  Проте  на  мир за всяку ціну, компроміси з ким завгодно і про що завгодно,  згодні тільки 22,5% із них, тим часом як 47% все ж вважає, що  задля миру на компроміси погоджуватися варто, але не на всі. Воєнний шлях розв’язання конфлікту, у разі очевидної перемоги однієї зі сторін, підтримують 14% населення.

·         Існують певні регіональні відмінності щодо міри прийнятних компромісів. Так,   компроміси заради миру з ким завгодно і про що завгодно  більше підтримуються  на Півдні (33%), Сході України (29%) і Донбасі (29%). На Заході та в Центрі до будь-яких домовленостей готові, відповідно, 15% та 17,5% населення. Найбільш істотні зміни громадської думки щодо «ціни миру» відбулися на підконтрольній Україні частині Донбасу. Так, якщо у жовтні 2015 р. «мир за всяку ціну» шляхом будь-яких компромісів, підтримували 59,5% населення Донбасу, то у травні 2016 р. -  29%. Частка тих, хто  готовий до компромісів, але не до всіх, навпаки зросла – від 35% до 49%, відповідно.

·         Основними «рецептами» відновлення миру на Донбасі залишаються ідея примушення Росії до виходу з конфлікту шляхом міжнародних санкцій и міжнародного тиску (41%), а також  успішне відновлення нормального життя на підконтрольній Україні частині Донецької та Луганської областей (28%). Основна частка  прихильників останнього варіанту проживає на самому Донбасі (45% жителів підконтрольної частини регіону).  

·         Щодо політичного майбутнього так званих «ДНР» та «ЛНР», то загалом по країні громадська думка також лишається достатньо стабільною: близько половини населення (48%) вважає, що ці території мають повернутися до складу України і залишатися її частиною  на тих же умовах, що й раніше.  Ще 25%  переконані, що  непідконтрольні райони мають бути частиною України, але можуть розраховувати на більший рівень незалежності від центральної влади.

·         Істотні зміни на підконтрольній території Донбасу за останні півроку відбулися у ставленні до можливого політичного майбутнього  самопроголошених «республік». Так, восени 2015 р. прихильники  повернення цих територій під контроль України  були майже порівну поділені  на тих, хто готовий був надати  цим районам більших повноважень (27%) і тих, хто бачив би їх в складі України на тих же умовах, що й раніше (28%). Ще 19% говорили про  можливість утворення автономії цими територіями у складі України. А вже у травні 2016 р. на Донбасі домінує орієнтація на те, щоб  додаткових політичних  преференцій  «окремі райони» після повернення під контроль України не отримали – 42%. Готовими до розширення повноважень непідконтрольних сьогодні територій  залишаються 30% жителів контрольованої Україною частини  Донбасу.

·      В той же час, на Півдні України відбулися зміни зворотного характеру. Зокрема,  частка готових надати більшу незалежність від центру самопроголошеним формуванням зросла від 29% до  39,5%, а от тих, хто волів би зберегти за ними  колишні повноваження без жодних додаткових, навпаки зменшилася: від 41% у жовтні 2015 р. – до 26% у травні 2016р.

·         Проведення виборів у  непідконтрольних Україні районах Донбасу найближчим часом неможливо взагалі – так вважають 43% населення. На звільненій частині Донбасу такої думки дотримуються 35%  місцевих жителів, на Сході – 34%, на Півдні – 33%, а найбільше прихильників в такої позиції  - на Заході (52%) та у Центрі (51%). Серед  умов, дотримання яких зробило б можливим проведення виборів на непідконтрольній території,  називають повний контроль за процесом і чесністю виборів з боку ОБСЄ та інших міжнародних структур (22,5%), проведення виборів у повній відповідності до українського законодавства (21%), виведення всіх російських військ з території «ДНР» та «ЛНР» (20%) та відновлення Україною контролю над кордоном з Росією (18%).

·         Ідея введення міжнародного миротворчого контингенту на Донбас загалом  населенням України сприймається позитивно  (58%),  причому підтримка цієї ідеї від жовтня 2015 р. зросла на 5%. Проти введення міжнародних миротворчих сил виступають 21% (у жовтні 2015 р. – 27%).  У порівнянні з 2015 р відбулися регіональні зміни:  у жовтні 2015 р. тільки на Заході та в Центрі абсолютна більшість  населення ставилася позитивно  до введення миротворчого контингенту  (70% та 59,5%, відповідно). У травні 2015 р. до них «приєднався» Схід, де 55% позитивно оцінюють таку ідею, а 26% - негативно (восени – 33% та 39%, відповідно).  Змінилася громадська думка щодо миротворчого  контингенту  і на Донбасі: у жовтні 2015 року  співвідношення між «позитивним» та «негативним» ставленням у жовтні 2015 р. було на рівні 16% та 68%, а у травні 2016  частка прихильників миротворчого контингенту на Донбасі зросла до 39%,  а противників – навпаки, зменшилася до 36%.  

·         Серед  можливих варіантів політики України щодо непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей, опитування виявило відсутність консолідованої позиції:   23% населення підтримують повну ізоляцію  так званих «ДНР» та «ЛНР»; 19% - часткову ізоляцію (зі збереженням за жителями цих районів можливості виїжджати, отримувати грошові виплати на підконтрольній Україні території); 12,5%  віддають перевагу  частковій ізоляції, за якої  можна було б підтримувати певні економічні та торговельні зв’язки; 16% надають перевагу ідеї з м’якою реінтеграцією (поступовим відновленням  людських та економічних зв’язків, проведенням виборів,  контактів з самопроголошеними лідерами та ухваленням так званого «особливого статусу» тощо).  5%  згодні на те, щоб Україна визнала незалежність  цих територій і встановила з ними зв’язки як з окремими державами.

·         Винесення питання на референдум щодо статусу тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей підтримують 42% населення, проти – 37%. При цьому найвища зацікавленість у такому референдумі  -  на Донбасі (49% підтримують, 26% - не підтримують).

·                Офіційне визнання  «окремих районів» як тимчасово окупованих   і  обмеження зв’язків з ними до встановлення над ними  офіційного контролю з боку України, підтримують 46%, не підтримують – 26%, але в цьому питання мають місце істотні регіональні відмінності. Так, на Заході і в Центрі цю пропозицію переважно підтримують: 67% та 53%, відповідно. На Півдні України громадська думка щодо того, чи варто визнавати  території «ДНР» та «ЛНР» окупованими і обмежувати зв’язки з ними,  розділена рівноцінно на прихильників, противників і невизначених: 34%, 34% та 32%. У східних областях (Дніпропетровська, Запорізька та Харківська області)  населення також рівною мірою (37-38%) ділиться на тих, хто за, і тих, хто проти такої ініціативи. На Донбасі  відносна більшість (41%) проти  визнання територій «ДНР» та «ЛНР» тимчасово окупованими  на законодавчому рівні, в той час як 21% - «за», також саме на Донбасі найбільша частка  невизначених  з цього питання - 38%.

 

 

 

РЕЗУЛЬТАТИ ОПИТУВАННЯ

 

     Хто, на Вашу думку, несе відповідальність за російсько-український конфлікт?

 

Перш за все,  Україна

7,9

Перш за все,  Росія

45,0

Обидві країни  однаковою мірою

39,0

 Важко відповісти

8,0

 

Зараз постійно ведуться переговори щодо шляхів подолання збройного конфлікту на Донбасі. Як Ви вважаєте, чи треба задля миру йти на компроміси з Росією та керівниками самопроголошених Донецької та Луганської республік?

 

1.    Мир – за всяку ціну, треба погоджуватися на будь-які компроміси – з ким   завгодно і про що завгодно

22,5

2.    Задля миру варто погоджуватися на  компроміси, але – не на всі

47,3

3.    Насправді мир на Донбасі може встановитися лише з позиції сили – коли одна зі сторін переможе

17,8

4.    ВАЖКО СКАЗАТИ

12,3

 

 

Які рішення, на Вашу думку, слід ухвалити, щоб на Донбасі встановився мир? Оберіть не більше 3-х варіантів відповіді.  НЕ БІЛЬШЕ 3 ВАРІАНТІВ ВІДПОВІДІ.

 

Відокремлення територій, зайнятих  «ДНР» і «ЛНР»  від України

12,0

Надання  «ДНР» та «ЛНР»  особливого  статусу в межах України

12,8

Введення в Україні  федеративного устрою

7,5

Успішна відбудова нормального життя на територіях Донбасу, контрольованих  Україною

27,6

Проведення  законних виборів на територіях, контрольованих «ДНР» і «ЛНР» 

12,6

Надання російській мові  статусу другої державної

11,4

Амністія  всім тим, хто брав участь у бойових діях на Донбасі

5,7

Змусити Росію припинити втручання в конфлікт на Донбасі (посилення  міжнародних  санкцій, тиск міжнародних структур на Росію)  

40,6

Припинення  фінансування територій, зайнятих «ДНР» і «ЛНР» (виплату пенсій, зарплат тощо)

19,6

Відмова від  перспективи членства в НАТО, закріплення в Конституції нейтрального статусу України

7,5

Мир можна встановити  тільки  силою – військовою силою відновити  контроль України над територіями «ДНР» і «ЛНР»

14,8

Інше

1,8

ВАЖКО СКАЗАТИ

13,1

 

 

 

Якщо говорити про політичне майбутнє територій "ДНР" та "ЛНР", якому варіанту Ви б наддали перевагу?

 

1.    Щоб ці території  залишалися  у складі України на тих же умовах, що й раніше

47,9

2.    Щоб вони  залишалися  частиною України, але отримав більше незалежності від Києва

24,6

3.    Щоб вони  стали незалежними  державами

7,4

4.    Щоб вони увійшли до Російської Федерації

3,2

5.    ВАЖКО СКАЗАТИ

16,9

 

Зараз активно обговорюється можливість проведення  на територіях, контрольованих «ДНР» та «ЛНР», місцевих виборів. Як Ви вважаєте, за яких умов вони можливі? МОЖЛИВО ДЕКІЛЬКА ВАРІАНТІВ ВІДПОВІДІ.

  

Вважаю, що найближчим часом вибори там неможливі взагалі

43,4

Не треба ставити ніяких умов, просто визнати вибори, які там відбудуться 

9,4

Вибори мають відбуватися за українським законодавством

21,1

Повинні бути забезпечені можливості для участі усіх політичних партій, зареєстрованих в Україні

13,9

Повинні бути забезпечені можливості для участі і тих  політичних партій та організацій, які не  зареєстровані в Україні, але діють на територіях "ДНР" та "ЛНР"

8,6

ОБСЄ та інші міжнародні та українські спостережні організації повинні мати можливість повного контролю за чесністю виборів

22,5

Вибори можуть відбутися за умови виведення російських військ з території «ДНР» та «ЛНР»

20,2

Повинен бути встановлений контроль України над кордоном з Росією

18,0

Бойовики на території «ДНР» та «ЛНР» повинні бути обеззброєні

13,3

Інше

1,4

ВАЖКО СКАЗАТИ 

12,1

 

Як Ви ставитеся до того, щоб на Донбас були введені міжнародні миротворчі сили?

 

1.    Позитивно

58,0

2.    Негативно 

21,1

3.    ВАЖКО СКАЗАТИ  

20,9

 

Якому варіанту політики України щодо територій, контрольованих «ДНР» та «ЛНР» Ви б віддали перевагу?

 

Повна ізоляція

23,1

Часткова ізоляція (єдиний виняток – з можливостями жителям цих територій виїжджати та отримувати грошові виплати на підконтрольній Україні території)

18,6

Часткова ізоляція (з підтримкою економічних та торговельних зв’язків)

12,5

М’яка реінтеграція цих територій (відновлення людських та економічних зв’язків, проведення місцевих виборів, контакти з лідерами «ДНР та ЛНР», ухвалення «особливого статусу цих територій)

15,9

Визнання незалежності «ДНР» та «ЛНР» та встановлення відносин з ними як окремими державами

5,2

Інше

0,7

Важко сказати 

24,0

 

Чи необхідно питання про статус тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей  виносити на всеукраїнський референдум?

 

Так

42,7

Ні

37,0

Важко сказати

20,3

 

Чи підтримуєте Ви пропозицію деяких депутатів на законодавчому рівні визнати окупацію тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей  та ізоляцію цих територій до встановлення офіційного контролю над цими територіями з боку України?

 

Так                                                                                                                                      

46,1

Ні                                                                                                                                        

26,4

Важко сказати

27,5

 

 

РЕГІОНАЛЬНИЙ РОЗПОДІЛ

 

Хто, на Вашу думку, несе відповідальність за російсько-український конфлікт?

 

 

Захід

Центр

Південь

Схід

Донбас

Перш за все, Україна

2,4

6,3

18,2

12,1

6,9

Перш за все, Росія

62,6

53,2

21,0

38,5

27,9

Обидві країни однаковою мірою

32,4

33,6

53,2

38,0

51,2

Важко відповісти

2,6

6,9

7,6

11,4

14,0

 

 

Зараз постійно ведуться переговори щодо шляхів подолання збройного конфлікту на Донбасі. Як Ви вважаєте, чи треба задля миру йти на компроміси з Росією та керівниками самопроголошених Донецької та Луганської республік?

 

 

Захід

Центр

Південь

Схід

Донбас

Мир - за всяку ціну, треба погоджуватися на будь-які компроміси - з ким завгодно і про що завгодно

15,4

17,5

32,9

28,9

28,7

Задля миру варто погоджуватися на компроміси, але - не на всі

55,5

43,8

42,1

45,8

49,0

Насправді мир на Донбасі може встановитися лише з позиції сили - коли одна зі сторін переможе

20,3

20,2

15,9

16,8

12,1

Важко сказати

8,8

18,5

9,2

8,5

10,3

 

Які рішення, на Вашу думку, слід ухвалити, щоб на Донбасі встановився мир?

 

 

Захід

Центр

Південь

Схід

Донбас

Відокремлення територій, зайнятих "ДНР" і "ЛНР" від України

16,6

11,8

15,6

12,6

3,5

Надання "ДНР" та "ЛНР" особливого статусу в межах України

10,7

6,1

24,0

21,3

12,8

Введення в Україні федеративного устрою

4,1

3,0

14,3

12,1

12,1

Успішна відбудова нормального життя на територіях Донбасу, контрольованих Україною

26,4

19,7

37,2

24,1

44,8

Проведення законних виборів на територіях, контрольованих "ДНР" і "ЛНР"

12,4

7,4

31,2

13,6

10,9

Надання російській мові статусу другої державної

7,4

6,3

22,4

13,0

18,6

Амністія всім тим, хто брав участь у бойових діях на Донбасі

3,8

1,7

12,4

5,4

13,0

Змусити Росію припинити втручання в конфлікт на Донбасі (посилення міжнародних санкцій, тиск міжнародних структур на Росію)

54,1

47,5

26,1

29,3

31,7

Припинення фінансування територій, зайнятих "ДНР" і "ЛНР" (виплату пенсій, зарплат тощо)

32,3

19,0

10,3

17,9

12,9

Відмова від перспективи членства в НАТО, закріплення в Конституції нейтрального статусу України

1,9

4,2

10,8

10,8

16,1

Мир можна встановити тільки силою - військовою силою відновити контроль України над територіями "ДНР" і "ЛНР"

22,1

16,6

9,5

12,0

8,7

Інше

1,3

2,6

0,3

1,4

2,3

Важко сказати

13,2

14,7

11,6

12,1

12,1

 

Якщо говорити про політичне майбутнє територій "ДНР" та "ЛНР", якому варіанту Ви б наддали перевагу?

 

 

Захід

Центр

Південь

Схід

Донбас

Щоб ці території залишалися у складі України на тих же умовах, що й раніше

62,2

53,6

26,4

38,4

42,3

Щоб вони залишалися частиною України, але отримав більше незалежності від Києва

17,6

15,6

39,5

35,8

30,3

Щоб вони стали незалежними державами

5,5

7,1

13,5

9,5

3,7

Щоб вони увійшли до Російської Федерації

3,5

2,9

3,2

4,5

1,8

Важко сказати

11,2

20,7

17,4

11,7

22,0

 

 

 

Зараз активно обговорюється можливість проведення на територіях, контрольованих "ДНР" та "ЛНР", місцевих виборів. Як Ви вважаєте, за яких умов вони можливі?

 

 

Захід

Центр

Південь

Схід

Донбас

Вважаю, що найближчим часом вибори там неможливі взагалі

51,8

50,8

32,9

34,2

34,8

Не треба ставити ніяких умов, просто визнати вибори, які там відбудуться

3,6

3,8

21,8

18,0

10,7

Вибори мають відбуватися за українським законодавством

29,6

16,5

30,2

18,5

17,6

Повинні бути забезпечені можливості для участі усіх політичних партій, зареєстрованих в Україні

13,6

8,9

25,6

17,2

13,6

Повинні бути забезпечені можливості для участі і тих політичних партій та організацій, які не зареєстровані в Україні, але діють на територіях "ДНР" та "ЛНР"

6,2

3,2

24,3

16,3

3,8

ОБСЄ та інші міжнародні та українські спостережні організації повинні мати можливість повного контролю за чесністю виборів

29,9

13,1

32,8

28,9

19,2

Вибори можуть відбутися за умови виведення російських військ з території "ДНР" та "ЛНР"

31,7

15,2

16,7

19,6

19,2

Повинен бути встановлений контроль України над кордоном з Росією

24,7

17,0

13,3

9,6

24,9

Бойовики на території "ДНР" та "ЛНР" повинні бути обеззброєні

16,9

8,8

9,2

18,2

15,9

Інше

0,0

3,0

0,3

0,5

1,7

Важко сказати

5,7

11,9

14,6

12,9

18,4

 

 

Як Ви ставитеся до того, щоб на Донбас були введені міжнародні миротворчі сили?

 

 

Захід

Центр

Південь

Схід

Донбас

Позитивно

70,5

64,8

45,7

54,6

39,2

Негативно

14,9

13,6

26,9

25,9

36,1

Важко сказати

14,6

21,6

27,4

19,5

24,7

 

Якому варіанту політики України щодо територій, контрольованих «ДНР» та «ЛНР» Ви б віддали перевагу?

 

 

Захід

Центр

Південь

Схід

Донбас

повна ізоляція

30,2

34,2

10,9

14,8

7,4

часткова ізоляція (єдиний виняток - з можливостями жителям цих територій виїжджати та отримувати грошові виплати на підконтрольній Україні території)

30,0

13,3

14,8

13,7

23,5

часткова ізоляція (з підтримкою економічних та торговельних зв'язків)

10,0

11,1

13,8

14,3

15,8

м'яка реінтеграція цих територій (відновлення людських та економічних зв'язків, проведення місцевих виборів, контакти з лідерами "ДНР та ЛНР", ухвалення "особливого статусу цих територій)

12,3

5,8

27,1

25,5

23,6

визнання незалежності "ДНР" та "ЛНР" та встановлення відносин з ними як окремими державами

3,1

2,7

8,7

8,8

6,8

інше

0,9

0,6

0,0

0,9

1,2

важко сказати

13,5

32,4

24,7

22,0

21,7

 

 

Чи необхідно питання про статус тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей виносити на всеукраїнський референдум?

 

 

Захід

Центр

Південь

Схід

Донбас

Так

42,2

45,5

34,9

37,2

49,0

Ні

40,8

36,3

40,5

40,9

26,6

Важко сказати

17,0

18,2

24,5

21,9

24,3

 

Чи підтримуєте Ви пропозицію деяких депутатів на законодавчому рівні визнати окупацію тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей та ізоляцію цих територій до встановлення офіційного контролю над цими територіями з боку України?

 

 

Захід

Центр

Південь

Схід

Донбас

Так

67,2

53,4

33,6

37,0

21,4

Ні

16,5

17,2

34,4

37,8

40,8

Важко сказати

16,3

29,4

32,1

25,2

37,7

 

 

ДИНАМІКА ГРОМАДСЬКОЇ ДУМКИ

 

Зараз постійно ведуться переговори щодо шляхів подолання збройного конфлікту на Донбасі. Як Ви вважаєте, чи треба задля миру йти на компроміси з Росією та керівниками самопроголошених Донецької та Луганської республік?

 

5.     

Жовтень 2015

Травень 2016

6.    Мир – за всяку ціну, треба погоджуватися на будь-які компроміси – з ким   завгодно і про що завгодно

20,7

22,5

7.    Задля миру варто погоджуватися на  компроміси, але – не на всі

54,2

47,3

8.    Насправді мир на Донбасі може встановитися лише з позиції сили – коли одна зі сторін переможе

13,6

17,8

9.    ВАЖКО СКАЗАТИ

11,4

12,3

 

Які рішення, на Вашу думку, слід ухвалити, щоб на Донбасі встановився мир? Оберіть не більше 3-х варіантів відповіді.  НЕ БІЛЬШЕ 3 ВАРІАНТІВ ВІДПОВІДІ.

 

 

Жовтень 2015

Травень 2016

Відокремлення територій, зайнятих  «ДНР» і «ЛНР»  від України

8,2

12,0

Надання  «ДНР» та «ЛНР»  особливого  статусу в межах України

13,5

12,8

Введення в Україні  федеративного устрою

8,1

7,5

Успішна відбудова нормального життя на територіях Донбасу, контрольованих  Україною

29,2

27,6

Проведення  законних виборів на територіях, контрольованих «ДНР» і «ЛНР» 

12,9

12,6

Надання російській мові  статусу другої державної

8,2

11,4

Амністія  всім тим, хто брав участь у бойових діях на Донбасі

2,7

5,7

Змусити Росію припинити втручання в конфлікт на Донбасі (посилення  міжнародних  санкцій, тиск міжнародних структур на Росію)  

35,2

40,6

Припинення  фінансування територій, зайнятих «ДНР» і «ЛНР» (виплату пенсій, зарплат тощо)

13,2

19,6

Відмова від  перспективи членства в НАТО, закріплення в Конституції нейтрального статусу України

5,9

7,5

Мир можна встановити  тільки  силою – військовою силою відновити  контроль України над територіями «ДНР» і «ЛНР»

13,6

14,8

Інше

0,8

1,8

ВАЖКО СКАЗАТИ

17,5

13,1

 

 

 

Як Ви ставитеся до того, щоб на Донбас були введені міжнародні миротворчі сили?

 

 

Жовтень 2015

Травень 2016

    Позитивно

52,7

58,0

   Негативно 

26,9

21,1

  ВАЖКО СКАЗАТИ  

20,4

20,9

 

 

Якщо говорити про політичне майбутнє територій "ДНР" та "ЛНР", якому варіанту Ви б наддали перевагу?

 

 

Жовтень 2015

Травень 2016

 Щоб ці території повернулися у склад Донецької та Луганської областей України на тих же умовах, що були раніше

49,1

47,9

 Щоб ці території повернулися під контроль України, але отримали більше незалежності від Києва

22,4

24,6

 Щоб ці території утворили автономію у складі України

9,5

-

 Щоб ці території відділилися від України і стали незалежними державами 

4,5

7,4

 Щоб ці території відділилися від України і увійшли до складу Російської Федерації

0,2

3,2

Інше

0,2

-

 ВАЖКО СКАЗАТИ

12,2

16,9