Громадянське суспільство в період пандемії: як вона вплинула на громадську активність

Опитування проведено Фондом «Демократичні ініціативи» з 15 квітня по 1 травня 2020 року серед представників громадських організацій. Загалом отримано 75 відповідей.

 Онлайн-пресконференція  «Громадянське суспільство в умовах пандемії COVID-19: як громадські організації справляються з новою реальністю?» проводиться Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст матеріалів заходу є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.

  • Опитані представники громадських організацій загалом оцінили теперішній рівень розвитку громадянського суспільства в Україні як середній.
  • Експерти зазначили, що спалах епідемії мав деякий вплив на громадянську активність людей, не погодилися із цим лише близько 20% (середній бал – 2,8 бала за 5-бальною шкалою від 1 – повністю погоджуюсь, до 5 – повністю не погоджуюсь).
  • Теза, що спалах епідемії показав людям їхні можливості та силу, набрала рівну кількість відповідей серед тих, хто погодився з нею, та тих, хто як погодився, так і ні.
  • Половина опитаних (50%) погодилася з тим, що пандемія  примножила у суспільстві те, що визначається як «соціальний капітал» –  людські зв’язки, солідарність, взаємодовіру та допомогла виробити навички та технології  самоорганізації.
  • Думки експертів щодо того, як ГО проявили себе  під час пандемії  розійшлися. Третина згодна з твердженням, що під час пандемії успішно проявили себе  і стали більш відомими у суспільстві низка громадських організацій та лідерів, третина вважає, що цього не сталося, решта дотримується проміжної точки зору.  Проте лише чверть експертів згодні з тим, що під час пандемії коронавірусу зародилися нові громадські рухи, організації та висунулися нові лідери і не вважають, що  істотно змінилася  впливовість у суспільстві партійно-політичних структур та незалежних громадянських структур.
  • Більшість погодилися й із тим, що боротьба з епідемію показала – громадяни готові давати гроші на те, що вони вважають важливим (37%) і лише 19% експертів не погодилися з цим.

  • Головними пріоритетами у діяльності громадських організацій в умовах пандемії експерти вважають контроль діяльності влади та захист соціально вразливих соціальних груп. Увага ГО має бути також сфокусована на тому, щоб надавати людям юридичну та іншу допомогу в обстоюванні своїх прав, проводити незалежні аналітичні дослідження та пропонувати способи вирішення соціальних проблем.
  • У більшості громадських організацій змінилася діяльність із розгортанням пандемії COVID-19 в Україні. Основним напрямом їхньої діяльності стало проведення інформаційного роз’яснення стосовно  пандемії.
  • Загалом опитані оцінили роль громадських активістів у суспільних змінах як високу – 7 із 10 максимальних балів.
  • На думку більшості опитаних експертів (70%), партнерство у спільній діяльності має бути основою у відносинах громадянського суспільства та держави під час кризи. Лише 20% вважають, що ГО мають зосередитися в цій ситуації на конструктивній критиці.
  • Половина опитаних бачить нові можливості для розвитку громадської активності у період пандемії COVID-19. Основними можливостями було виокремлено: налагодження співпраці з використанням новітніх технологій та дистанційних форматів, допомога вразливим групам населення та консультування, а також боротьба із фейками.
  • Серед основних механізмів, через які  громадські організації  можуть  найбільш ефективно  впливати на владу, більшість опитаних назвали: активну взаємодію з засобами масової інформації та звернення до світової спільноти та  міжнародних організацій. А також розробку і просування матеріалів з аналізу політики та відповідних рекомендацій та утворення сильних об’єднань (асоціацій, рухів) громадських  організацій.

  • Основними проблеми, які стоять сьогодні на шляху взаємовідносин НУО з владою  є: небажання влади йти на співпрацю, упереджене ставлення до НУО, пасивність і байдужість населення та непрозорість влади й відсутність інформації про її рішення.
  • Першочергово громадські організації повинні зосереджувати свою активність на захисті громадянських прав та свобод, а також на контролі за владою та протидії корупції.
  • Основною мотивацією, чому люди беруть участь у діяльності громадських організацій та об’єднань або створюють громадські ініціативи, опитані назвали захист своїх прав та реалізацію інтересів. На другому місці – громадський контроль за діяльністю органів влади, на третьому – турбота про загальне благо та допомога іншим людям.
  • Заважає участі людей у діяльності ГО або громадських ініціативах в першу чергу байдужість, пасивність людей до суспільного життя, а також загальна зневіра у власних можливостях захистити свої права та інтереси.

РЕЗУЛЬТАТИ ОПИТУВАННЯ У ТАБЛИЦЯХ І СПИСОК ОПИТАНИХ ГРОМАДСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ