Європейська інтеграція України: динаміка громадської думки

Загальнонаціональне дослідження громадської думки населення України було проведене Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з  Київським міжнародним інститутом соціології з 4 по 19 листопада 2019 року.  Опитування проводилося в 110 населених пунктах у всіх областях України, окрім Автономної Республіки Крим. У Донецькій і Луганській областях опитування проводилися тільки на територіях, що контролюється Україною. В результаті польового етапу була зібрана 2041 анкета. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Опитування було здійснено за фінансування представництва  Європейського Союзу в Україні.

Для порівняння наводяться результати загальнонаціональних опитувань, проведених Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з нашими партнерами – Центром Разумкова   та Київським міжнародним інститутом соціології.

  • Більшість громадян – 53% – певні,  що Україна повинна в перспективі приєднатися до Європейського Союзу, Євразійський економічний Союз з Росією, Білоруссю та Казахстаном обирають 13%, а 24% опитаних вважають, що Україні не варто приєднуватися ані до Європейського Союзу, ані до Євразійського.  Зовнішньополітична  орієнтація на Росію істотно впала  спочатку після анексії Криму, а особливо – після військової агресії Росії на Донбасі. Щоправда, більшість із тих, хто покладав сподівання на приєднання до союзів з Росією, перейшли до лав тих, хто вважає, що Україні не треба приєднуватися ані до Європейського, ані до Євразійського Союзів.
  • Найбільше орієнтація на Європейський  Союз підтримується у Західному регіоні (71%), явно переважає підтримка й у Центральному регіоні (60%), а от у Південному та Східному регіонах думки мешканців діляться. У Південному регіоні 32% підтримують орієнтацію на Європейський Союз і стільки ж – 31% – вважають, що Україні не варто приєднуватися ані до Європейського, ані до  Євразійського Союзів, а 24%  віддають перевагу Євразійському Союзу з Росією. Схожа ситуація  й на Сході: 34% за Європейський Союз,  30% – за неприєднання до жодного з Союзів, а 27% – підтримують орієнтацію на Євразійський Союз.
  • З-поміж  політичних сил істотно вирізняється партія «Опозиційна платформа – За життя», серед виборців якої явна більшість – 60% – вважає, що Україні слід приєднатися до Євразійського Союзу з Росією, Білоруссю та Казахстаном, і лише 8% підтримують орієнтацію на Європейський Союз.  Натомість найбільше прихильників європейської інтеграції серед виборців партії «Європейська солідарність» – 90%. Виборці партії «Слуга народу» теж переважною більшістю підтримують рух України до Європейського Союзу – 54%, а 22% вважають кращим неприєднання до жодного з цих Союзів.
  • Найбільше заважають Україні стати членом Європейського Союзу, на думку громадян, проблеми з корупцією (44%), недостатній економічний розвиток України (40%) та  низький рівень життя населення  (34%). Війну на Донбасі зазначили  20% опитаних.
  • Головне, що має зробити Європейський Союз для прискорення реформ в Україні – це «більше тиснути на українську владу в питанні реформ» – так вважають 22% населення (особливо у Західному регіоні – 34%).  Ще серед найбільш популярних «порад» – «більш відкрито  протистояти Росії» (15%),  «виявляти більший інтерес до захисту українського кордону і надати Україні зброю» (14%), «більше підтримувати українську талановиту молодь» (13%).  Зазначимо, що на Сході значна частина опитаних – 31% – не змогла дати відповіді на це запитання.