Сергій Шаповалов

політичний аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва

Коментарі
Перегляди: 464
21 листопада 2022

Зусилля рф спрямовані на те, аби схилити до перемовин країни Європи та США, а через них – і Україну – Сергій Шаповалов

Стає все більше зрозумілим, що країни Європи та США не підіграватимуть росії, підштовхуючи Київ до переговорів з агресором без звільнення територій України

Про що свідчать  нові жорсткі заяви та наміри ЄС щодо росії, виданню «Коментарі» прокоментував Сергій Шаповалов, політичний аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва:

"На саміті G20 президент Зеленський озвучив 10 пропозицій, які мають справдитися, аби російська війна проти України завершилася справедливо та на основі міжнародного права. Слова Жозепа Борреля про виведення російських військ з території України як необхідної передумови для завершення війни – цілком співпадають із однією з умов, озвучених Зеленським на саміті G20". 

Ця умова, веде далі аналітик, вочевидь, є однією з найважливіших. Адже український народ не припинить боротьбу, допоки хоч якась частина території держави перебуває під окупацією.

Росія ж, навпаки, намагається нав'язати Україні переговори "з урахуванням нових територіальних реалій", тобто визнати формальну анексію кількох областей України, зазначає Сергій Шаповалов.

Однак, провадить він, ситуація на полі бою не дозволяє росії схилити Україну до поступок у такому принциповому питанні. Тому зусилля рф спрямовані на те, аби схилити до перемовин країни Європи та США, а через них – і Україну.

"У цьому сенсі заява американського генерала Марка Міллі про складність військового вигнання росіян з України та потребу в переговорах була для країни-агресора дуже обнадійливою. Але слова Борреля є важливою політичною ознакою, що така позиція не є консенсунсною, і що країни Європи та США не підіграватимуть росії, підштовхуючи Київ до переговорів з агресором без звільнення територій України. І хоча у заяві не вказується, чи мається на увазі відновлення кордонів України станом на 1991 рік включно з Кримом, все одно це чіткий сигнал, що насне підштовхуватимуть до заморозки статусу-кво з окупацією близько 18% території держави", – ввважає експерт.

А отже, констатує він, продовжуватиметься всебічна підтримка України для звільнення якомога більшої частини наших територій. Тому перспектива врегулювання й надалі вирішуватиметься на полі бою.

"Інше питання, чи матимуть відчутні практичні наслідки такі заяви представників Євросоюзу чи рішення Європарламенту про визнання росії терористичною державою, – зазначає Сергій Шаповалов. – Євросоюз є наднаціональним утворенням, а рішення про передачу Україні зброї чи накладення санкцій на росію приймаються на рівні урядів країн (і у випадку санкцій ми вже неодноразово бачили, як Угорщина виступає союзником путіна та блокує ті чи інші санкційні ініціативи). Тим не менш, Євросоюз як інституція здійснює багато грантових програм для допомоги українському уряду та громадянському суспільству у відбудові країни. Тому збільшення такої економічної, гуманітарної, технічної допомоги цілком у повноваженнях інституцій ЄС. А публічні заяви представників ЄС є важливою політичною підтримкою для України, і важливими для формування суспільного дискурсу щодо підтримки нашої країни в європейських суспільствах".

Джерело: Comments.ua

Останні новини з категорії Коментарі

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024

В перемогу вірять 83% опитаних українців, проте часові рамки зміщуються – Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував нещодавні результати опитування Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумк...
12 квітня 2024

Чи реально знайти і привезти в Україну 25 систем Patriot та чим їх прикрити – Тарас Жовтенко

Де взяти 25 систем Patriot, чи підійдуть їхні аналоги і як поява F-16 змусить росіян трансформувати свою тактику, прокоментував Тарас Жо...
9 квітня 2024