Медіа
Перегляди: 1121
5 травня 2015

Жителі Луганщини бояться повернення війни і вважають РФ агресором (ВІДЕО)

На Луганщині бояться повернення війни, нестачі медикаментів, соцвплат, та вбачають винуватцем конфлікту Росію. 

Найбільш поширеним страхом серед місцевого населення є ймовірність ведення бойових дій в містах. Так, у Сєвєродонецьку такого розвитку подій бояться 79%, в Старобільську - 77%.

Про це свідчать дані соціологічного дослідження, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва».

«Що стосується того, чого власне люди бояться, ну, очевидно, що основним страхом і для Сєвєродонецька, який пережив період окупації і був територією, на якій велися певні бойові дії, і для Старобільська (...), то і там і там перспективи і можливість ведення бойових дій на території цих міст, - це основний страх, який відчувають мешканці в обох випадках, в обох громадах», - сказала політичний аналітик фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» Марія Золкіна.

За її словами, неабиякі побоювання жителів Сєвєродонецька викликає ймовірність повернення у місто людей «ЛНР» (36%) і можлива невиплата пенсій і зарплат (34%). «У Старобільську ж соціально-економічні побоювання щодо невиплати пенсій і зарплат більш поширені серед жителів міста - їх розділяють 58% опитаних», - сказала вона.

Крім іншого, згідно із дослідженнями, до найбільш важливих потреб жителів Сєвєродонецька входять медикаменти і ліки (17%), медичне обслуговування (15%), а також нормалізація роботи всіх державних служб (14%). Пріоритетність найбільш важливих потреб у Старобільську дещо відрізняється. Так, жителі міста найбільше потребують роботи (17,5%), стабільному залізничному, автобусному та інших видах транспортного сполучення (12%), а також в медичному обслуговуванні (12%).

За словами авторів дослідження, більшість населення Сєвєродонецька (62%) та Старобільська (53%) вважає Російську Федерацію стороною конфлікту на Сході України.

Крім того, більшість жителів як Старобільська (65%), так і Сєвєродонецька (64%) вважають, що роль РФ полягає насамперед у постачанні збройних формувань «ДНР» і «ЛНР» зброєю, також в участі збройних сил самої Росії в бойових діях на боці «ДНР» і «ЛНР» (53% жителів Сєвєродонецька та 62% - Старобільська). (Всі відсоткові частки пораховані по відношенню до тих, хто вважає РФ стороною конфлікту на Донбасі - ред.).

Софія ЗАРУДНА, за матеріалами Фонду «ДЕМОКРАТИЧНІ ІНІЦІАТИВИ ІМЕНІ ІЛЬКА КУЧЕРІВА»

INTV