Зеленський, так Зеленський…

Аналітика
Перегляди: 2142
17 червня 2019

Петро Бурковський,
аналітик Фонду "Демократичні ініціативи"
спеціально для  Детектор медіа


 

Обрання Президентом України Володимира Зеленського примусило Кремль шукати аргументи і пояснення для своїх громадян, чому політику і ставлення до України змінювати не варто. При цьому саме Медведчук виступив у травні найбільш активним спікером – ретранслятором російської пропаганди в українському інформаційному просторі.

Оговтавшись від несподіваної розв’язки на українських виборах, російська верхівка швидко повернулася до звичної риторики стосовно України та продемонструвала головну мету – руйнування довіри громадян до будь-якого демократично обраного лідера й державних інституцій та заперечення будь-яких можливостей України вести незалежну внутрішню і зовнішню політику. Як завжди, всередині нашої держави не бракувало спікерів та ЗМІ, які охоче сприяли підривним зусиллям РФ.

Обрання Президентом України Володимира Зеленського, кандидата, який жорстко критикував усю верхівку «київської хунти» (в термінології РосЗМІ) та відкрито висловлював готовність розпочати діалог з РФ «без попередніх вимог», примусило кремлівську верхівку та осіб, відповідальних за пропаганду на українському напрямку, негайно шукати аргументи і пояснення для своїх громадян, чому політику і ставлення до України змінювати не варто.

У квітні спроба Кремля захопити ініціативу в діалозі з будь-яким новим (чи оновленим) керівництвом України шляхом гіперболізації важливості «паспортизації Донбасу» була невдалою. Відповіді Зеленського про намір роздавати українські паспорти усім, хто зараз зазнає утисків та переслідувань у Росії, російська сторона не очікувала. Продовжувати цю дискусію у складних внутрішньо російських умовах було для керівництва РФ не вигідно. Тому в травні Кремль вирішив скористатися періодом між оголошенням результатів виборів та інавгурацією нового президента, щоб нав’язати і своїй, і українській авдиторії власне бачення «нових» відносин між Україною та Росією.

Для цього в інформаційному просторі поширювалися меседжі, які мали закріпити в масовій свідомості уявлення про «правильні засади» можливого майбутнього діалогу з Україною. Такі знакові заяви робили переважно офіційні речники МЗС РФ, російського парламенту і Кремля, а також Віктор Медведчук власною персоною. До речі, саме Медведчук виступив у травні найбільш активним спікером – ретранслятором російської пропаганди в українському інформаційному просторі.

Отже, головні з озвучених вимог такі:

  • Новий президент має розглянути необхідність створення тристороннього газотранспортного консорціуму для збереження транзиту російського газу та зниження тарифів (В.Медведчук, 04.05);
  • Зеленський має скасувати закон про функціонування державної мови (депутат Держдуми РФ Л.Слуцький, 11.05);
  • Зеленський має скасувати антиросійські санкції (депутат Держдуми В. Водолацький, 16.05);
  • Зеленський має розпочати розмову про втілення Мінських домовленостей з обміну полоненими за принципом «усіх на всіх» (С.Лавров, 20.05);
  • Зеленський має підтримати роботу та «гуманітарні ініціативи» В.Медведчука у процесі переговорів про полонених і затриманих (речник Кремля Д.Пєсков, 20.05);
  • Новий президент має встановити прямі контакти з ДНР та ЛНР (депутат Держдуми Л.Калашников, 24.05);
  • Зеленський має визнати помилковість позову України до міжнародного трибуналу з морського права (сенатор Ради Федерації К.Косачов, 25.05);
  • Нове керівництво України має визнати «кризу на південному сході країни внутрішнім конфліктом» (сенатор Ради Федерації К.Косачов, 31.05).

Зазначимо, що це – вимоги посадових осіб держави-агресора (за винятком Медведчука), яка в конфлікті переслідує свої інтереси. Нав’язування цих позицій за допомогою авторитету популярних українських ЗМІ варто розглядати як підривну роботу на користь РФ, а речників – як агентів впливу сусідньої держави.

На особливу увагу, на нашу думку, заслуговує поширення інформації про результати опитування громадської думки, яке дивним чином підтвердило «слушність» думки російського керівництва. Раніше науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» Олексій Гарань уже звернув увагу на маніпулятивний характер сформульованих запитань. У контексті російських вимог, відсутність  даних про замовника цього опитування та активне поширення результатів в інформаційному просторі України можна розглядати як ознаки заздалегідь спланованої та проведеної операції інформаційного впливу, що мала на меті підготувати сприятливий ґрунт для сприйняття тез Кремля.

Нижче ми наводимо телесюжети та статті в українських ЗМІ, в яких були присутні такі ж меседжі. 

NewsOne, 04.05.19

«Медведчук: Руководство "Нафтогаза" в лице Коболева и его подельников - реальная угроза энергобезопасности Украины»

«Отмечу, что решать газовый вопрос в Украине следует комплексно. Во-первых, в ходе переговоров, уже проведенных мной и Юрием Бойко в Москве с главой российского правительства Дмитрием Медведевым и руководителем ПАО «Газпром» Алексеем Миллером, достигнута договоренность о том, что заключение контракта о прямых поставках российского газа в Украину позволит снизить его цену для конечного потребителя на 25%.

Во-вторых, нужна отмена НДС для поставщиков природного газа, на которых возложены специальные обязанности по поставке природного газа бытовым потребителям при формировании цены на газ для населения, а также отмена платы за пользование недрами для АО «Укргаздобыча».

В-третьих, необходимо принятие парламентом разработанного нами законопроекта "О списании задолженности населения за поставку природного газа, централизованное отопление и поставку горячей воды, поставку электрической энергии, которая сформировалась по состоянию на 1 января 2019 года".

В-четвертых, для сохранения за Украиной статуса страны-транзитера и загрузки в полном объеме нашей ГТС следует создать трехсторонний газотранспортный консорциум с участием РФ как единственного поставщика и ЕС как конечного потребителя».

NewsOne, 28.05.19, 19:06

«Вадим ЯРОШЕНКО, ведучий: Віктор Медведчук, як і раніше, залишається найбільш ефективним переговірником між Росією і Україною щодо питання обміну утримуваними особами. Це заявив Дмитро Пєсков, прес-секретар президента Росії, як повідомляє польський ресурс ТВН-24 з посиланням на польську агенцію пресову. Медведчук має контакти з Володимиром Путіним і цей контакт буде тривати, сказав Пєсков. Він додав, якщо Медведчук зможе ефективно реалізувати свої гуманітарні ініціативи з українського боку, то його робота буде продовжена. Також польське видання акцентує на тому, що Кремль вважає Медведчука своїм політичним фаворитом в Україні».

 NewsOne, 21.05.19 19:11

«Вадим ЯРОШЕНКО, ведучий: Санкції проти Росії не допоможуть Україні вирішити проблеми на Донбасі. Так у Кремлі відреагували на заклик Володимира Зеленського до США і ЄС посилити санкції проти Москви. За словами прес-секретаря президента Російської Федерації Дмитра Пєскова, заклик новообраного президента України не відзначається новизною і подібний до риторики попередніх 5-ти років. Росія виконувати зобов'язання по Мінським домовленостям не може. Їх повинна виконувати Україна, зауважив Пєсков».

NewsOne, 23.05.19

Виктор Медведчук: Кстати, мимоходом хочу обратить внимание. В инаугурационной речи я услышал только об отмене депутатской неприкосновенности. Не знаю - запамятовал новый президент или может в речи это не вставили. Но речь же идет о том, в том числе и что он говорил до выборов. Это отмена неприкосновенности президента. И отмена неприкосновенности судьям. На первом месте — это 58%. На втором месте — 40,9%; 41%. Это социология. Соцмониторинг, Институт Яременка и Группа "Рейтинг". 41%. Прямой диалог Киева. А там написано: Президента Зеленского с Донецком, Луганском и Москвой. И третий вопрос: возвращение пленных и тех, которые содержатся в Донецке и Луганске. Вот задачи.

«Інтер», 17.05.19, 20:32

Олексій ЛІХМАН, ведучий: Цього тижня з'явилися дані дуже детального дослідження суспільних настроїв. Приміром, соціологи підтверджують, що в Україні лише посилюється запит на досягнення миру та стабільності в державі. Майже 90 відсотків опитаних хочуть припинення вогню на Донбасі, 84 відсотки очікують звільнення полонених. Причому показово, що аж 40 відсотків респондентів погоджуються з прямими переговори між Україною-Росією, так званими ДНР, ЛНР, також майже 40 процентів згоден з автономією окремим районам Донбасу у складі України.

 «Інтер», 13.05.19, 20:00

Наталія БЄЛИШЕВА, ведуча: Вихід із Мінських угод - це прямий шлях до загострення ситуації на Донбасі. Про це йдеться на офіційному сайті "Опозиційної платформи – За життя". Так опозиціонери відреагували на заяву міністра закордонних справ Павла Клімкіна про готовність відмовитися від дотримання Мінських угод.

Це небезпечна політична провокація, яка може призвести до зриву всіх спроб мирного врегулювання конфлікту, - вважають у політсилі. Там наполягатимуть на неухильному дотриманні Мінських угод, а також невідкладному початку прямих переговорів з усіма сторонами конфлікту та на активізації "нормандського" формату цих переговорів.

«112 Україна»

23.05.19 Кравчук озвучил шаги для урегулирования ситуации на Донбассе

23.05.19 Председатель политсовета партии «Оппозиционная платформа - За жизнь» Виктор Медведчук дал интервью телеканалу «112 Украина».

Мы должны договариваться в том числе и с Москвой, мы должны договариваться о мире с Донецком и с Луганском, и для этого надо усилить санкции против России? А вы ведь сами на своем канале несколько дней тому назад транслировали выступление социологов центра "Рейтинг", "Социальный мониторинг" и института Яременко по вопросам того, что считают люди, например, в этом отношении. А люди считают – 75% высказываются за то, что должны быть прямые переговоры президента Украины Зеленского с президентом РФ господином Путиным, а 54,9% из этих исследований считают, что должен быть прямой диалог Зеленского – обращаю внимание, так был сформулирован вопрос в этом социологическом исследовании, – должен вести прямой диалог с Донецком и Луганском. Это как? Этого же хотят люди. Этого хотят те люди, которые за него проголосовали, за Зеленского, в том числе и те 73%, около 80% считают, что мир должен быть восстановлен, боевые действия должны быть прекращены, это же желание людей и на президентской, и сегодня на парламентской кампании, они ждут этого и от будущего парламента, который будет избран 21 июля…

Теперь отвечая на ваш вопрос, касаясь мирных инициатив и мирного плана, который был мною предложен. Да, действительно, и Донецк, и Луганск согласились обсуждать мирный план и его концепцию, которая изложена, в том числе и представители России, которые заявили о поддержке этого мирного плана. Хочу вам сказать, что, как я уже вам говорил и могу повторить, что социологические центры “Рейтинг”, “Социальный мониторинг” и институт Яременко подтвердили, что 55% наших граждан, 54,9% наших граждан согласны с тем, что господин Зеленский должен вступить в прямой диалог с Донецком и с Луганском. А то, что он должен вступить в прямой диалог по восстановлению отношений с Россией, согласны 75%. Вот вам вывод и вот мое заключение: господин Зеленский обязан это делать для установления мира на Донбассе, для прекращения боевых действий и для возвращения наших граждан как из Донецка и Луганска, так и из Российской Федерации. Вот мое твердое убеждение по поводу этого.

– Лавров уже призвал Зеленского осуществить обмен и использовать формулу "всех на всех". Это положение, мы знаем, содержится в минских договоренностях и является частью вашего мирного плана. Какова вероятность того, что официальный Киев теперь согласится на такой формат?

Вы знаете, я хочу вам сказать о том, что это действительно записано в минских соглашениях, я имею в виду обмен "всех на всех". Сегодня эта формула видоизменена: "всех установленных на всех установленных", она является более правильной и конкретной. И пойдет ли на это Киев – неизвестно. Донецк, Луганск и Москва к этому готовы.

«112 Україна», ток-шоу «Пульс», 29.05.2019

Виктор Медведчук: Первое, что я хочу сказать: ожидания, о которых я уже говорил, они не просто завышены, они космические. Ожидания наших людей по отношению к человеку, который занял главную должность в стране. И на эти ожидания большинство людей хотят получить ответ не сегодня вечером, не завтра утром, а вчера. И когда мы говорим: а что же люди, наши граждане Украины, хотят услышать? Обратимся к социологии: какие первоочередные задачи должен решить президент Зеленский? И эта социология была неделю тому назад, и мы ее активно, в том числе на уважаемом 112 канале, цитировали, выступали представители центра "Социальный мониторинг", группы "Рейтинг", которые говорили о следующем.

На первом месте: отмена неприкосновенности народных депутатов – это то, чего ждут граждане, отмена неприкосновенности президента и судей. Первое – это где-то 58%. Там можно было давать несколько ответов по поводу ожидания. На втором месте, почти 41% (40,9%): президент Зеленский должен вступить в прямые переговоры с Донецком, Луганском и с Москвой по вопросу мира и прекращения боевых действий. Третье: президент Зеленский (38%), люди говорят, должен заняться непосредственно освобождением людей, находящихся и удерживаемых в Донецке, Луганске и в Российской Федерации. Вот я вам сформулировал картину того, что хотят большинство граждан Украины. Более того, когда задают вопрос опрашиваемым: скажите пожалуйста, а должен ли ради мира, а это, кстати, самое высокое ожидание у наших людей, потому что около 80% наших граждан ждут от Зеленского чего – мирного урегулирования и прекращения боевых действий. Это правда, это аксиома, любая социология последних нескольких лет утверждает именно этот факт. Задают вопрос: должен ли господин Зеленский разговаривать напрямую с господином Путиным по поводу мира на Донбассе? 75% - за.

Второй вопрос: должен ли господин Зеленский, и именно так звучит вопрос, разговаривать с лидерами Донецка и Луганска по вопросу мирного урегулирования на юго-востоке? 54,9% - за.

«Страна.ua»

05.05.19 Переговоры с "ДНР" и миротворцы. Чего ждать Украине после общения Трампа с Путиным

17.05.19 Прямые переговоры с Путиным и "ДНР", автономия для Донбасса. Чего украинцы ждут от Зеленского

16.05.19 Главными ожиданиями украинцев от Зеленского стали снятие неприкосновенности с нардепов и прямые переговоры с Россией и "ДНР/ЛНР"

22.05.19 Москва отреагировала на заявление команды Зеленского о референдуме по поводу Донбасса

23.05.19 Кравчук назвал четыре шага, которые могут вернуть Донбасс

20.05.19 После речи Зеленского в Донецке и Луганске заявили, что готовы менять пленных, но ждут конкретных действий

23.05.19 "Это наша земля, и мы будем ее защищать." В РФ ответили на призыв НАТО покинуть Крым

ZIK, 20.05.19 21:15

Ольга Бутко, ведуча: Обміняти всіх на всіх. У Росії заговорили про звільнення бранців. Про це заявив міністр закордонних справ країни-агресорки Сергій Лавров. Останній великий обмін між Україною та Росією відбувся 2017-го, відтоді Київ не раз пропонував здійснити ще один, утім у Кремлі усі діалоги з цього приводу блокували. Очільник російського зовнішньо-політичного відомства цитує мінські домовленості. У лютому спецпредставник США щодо України Курт Уокер заявив: Пункти цих угод Російська Федерація порушує щодня.

Сергій Лавров, міністр закордонних справ Росії: "Было бы правильно, по христиански, начать с положения этих документов об обмене задержаными по принципу "всех на всех". Дорогие друзья, Россия и далее будет продвигать международную повестку дня, которая направлена на учет самобытности народов, на повышении доверия между представителями различных религий, цивилизаций и культур".

Висування вимог до Володимира Зеленського супроводжувалося більш інтенсивним поширенням негативної інформації про Україну. Теми, які використовувалися пропагандистами, – не нові. Проте у травні, порівняно з попередніми місяцями, ми помітили такі особливості.

  1. Різко зростає кількість та змістовність повідомлень на тематику війни на Донбасі. Зокрема, до числа топ-спікерів потрапляє нове обличчя сепаратистів – Денис Пушилін. Його цитують та протиставляють українським лідерам. Знову зростає кількість сюжетів та статей, спрямованих на актуалізацію конфлікту на Донбасі як випробування для російської державності. З цією ж метою використовуються роковини заворушень у Одесі.
  2. Активно використовуються будь-які інформаційні приводи для демонстрації некомпетентності української влади. Зокрема, скандал про «зникнення секретних серверів» інтерпретується як свідчення залежності України від американських спецслужб. Гіперболізуються чи вигадуються навіть такі дрібниці, як колір одягу Зеленського на передовій чи носіння бронежилету новим головою Генштабу. Окремо зазначимо, що новій адміністрації варто робити усе можливе, щоб упорядкувати інформаційну активність людей, які входять до оточення Президента та мінімізувати шкоду від слів, які може використати російська сторона.

Загалом у травні російські ЗМІ зосередили свою увагу на таких темах і меседжах. Разом із ними одразу подаємо приклади проникнення російської пропаганди в українські ЗМІ:

  • 5-ті роковини заворушень у Одесі та загибелі людей у одеському будинку профспілок. Поширювалися тези про те, що винуватцями є Порошенко, українська влада і націоналісти, яких вона покриває; одесити лише чекають на слушну нагоду, щоб повстати і відплатити виконавцям цього злочину (пряма мова бійців ДНР – вихідців з Одещини);

«Страна.ua», 02,05.19

Бронежилеты Парубия и коктейли Молотова. Что известно о трагедии в Одессе пять лет спустя

В прошлом году в Израиле вышел фильм о событиях 2 мая в Одессе. В нем гражданин Грузии Цезари Баджалидзе заявил, что по договоренности со спикером Рады Андреем Парубием он вошел в группу т.н. "наемников", которые устраивали побоище и пожар в Доме Профсоюзов в Одессе. По его словам, Парубий формировал группы активистов для подавления сепаратистских мероприятий в разных в регионах Украины.

NewsОne, 02.05.19

Пять лет трагедии 2 мая. Кто виновен в поджоге одесского Дома профсоюзов, и кто ответит за случившееся?

"Расследование выводит к самим себе, и тогда оно прекращается. Речь идет о том, что это все звенья одной цепи: расстрел беркутов в Киеве, поджог Дома профсоюзов в Киеве, и преднамеренные, заранее спланированные массовые убийства мирных граждан в Одессе. Тренировка была в Хмельницке и во Львове. Почерк один. Это по международных нормам права преступления, подлежащие юрисдикции Гаагского трибунала. И естественно, мы знаем, кто это... за этим стоит власть", - говорит NEWSONE Василий Нимченко, член фракции "Оппозиционный блок" и судья Конституционного Суда в отставке.

"Расследование не произошло потому, что отсутствует политическая воля. Могло оказаться, что в трагедию вовлечены не только россияне, а и украинцы, и не только антимайдановцы, но и евромайдановцы. Трибуналы по Балканам и Косово доказывали причастность и тех, кто боролся за независимость. Их привлекали к ответственности. Пока не будет установлена истина, рана не затянется. Точки над и не поставлены - это вопрос репутации государства и его руководителей, вызов для нового руководства и ГПУ, проверка профессионального достоинства", - говорит дипломат Вадим Трюхан.

NewsОne, 23.05.2019

"Мир на Донбассе нужен уже сегодня": интервью Виктора Медведчука

Віктор Медведчук: я думаю, что гражданину Парубию надо думать о себе, а не о ом, какое законы новая Верховная Рада изменит. Я думаю, в ближайшее время наступит момент, когда он должен будет понести ответственность за то, что произошло в Одессе. А это было не без его участия — 2-го мая 2014-го года. Когда в огне живьем сожгли 48 человек.

  • Ухвалення закону про державну мову. Закон розколює Україну та українське суспільство; Зеленський на посаді президента зобов’язаний його скасувати, якщо дійсно прагне миру і відновлення стосунків із Росією. Закон про мову – порушення мінських домовленостей та крок до ще більшого відчуження окупованого Донбасу від України.

«Інтер», 15.05.19 20:11

Наталія Бєлишева, ведуча: Президент Петро Порошенко підписав Закон про функціонування української мови як державної. Він укотре наголосив, що цей документ жодним чином не утискає інші мови. Порошенко подякував народним депутатам, Голові Верховної Ради, громадським активістам і діячам культури, які підтримали цей закон. Окрім того, висловив сподівання, що його наступник сприятиме втіленню цього документа.

ВЕДУЧА: Закон про мову антиукраїнський і порушує три статті Конституції. Про це на офіційному сайті Опозиційної платформи - За життя заявив голова політради цієї партії. За його оцінкою, закон розколює країну й утискає права громадян інших національностей, які проживають в Україні. Політик вважає документ популістським і спрямованим на загравання з електоратом на заході України. Але Опозиційна платформа - За життя працюватиме над подоланням розколу й спиратиметься на стратегію національного успіху, щоб об'єднати громадян держави.

«Страна.ua», 23.05.19

Закон о тотальной украинизации рассмотрят в Венецианской комиссии (Олеся Медведева разбиралась в законе о тотальной украинизации в блоге "Ясно.Понятно".)

«Вести», 25.04.19

Языковой закон - абсурдные положения, штрафы и неудобства пенсионеров

"Закон предполагает 90 - 100% украинизацию абсолютно всех сфер общественной жизни, кром частного общения и отправления религиозных культов. И это в стране, минимум половина которой в повседневной жизни говорит по-русски, а ещё около 5% - на других языках, – отмечает по этому поводу эксперт Украинского института анализа и менеджмента политики Даниил Богатырев. – Данный закон нацелен вовсе не на "объединение нации и миролюбивое развитие украинского языка", а на установление языкового апартеида, разделение граждан на "сорта" по языковому признаку, и вопиющее нарушение прав всех, кто в повседневной жизни привык использовать не украинский язык."

  • Міжусобиці всередині Православної церкви України.  Церква, створена Порошенком, опинилася на межі розколу.

«Страна.ua», 10.05.19

Филарет пошёл во второй раскол. Он хочет возродить Киевский патриархат, что может похоронить ПЦУ

"Есть три основных версии, что означает и как может развиваться этот конфликт. Первая, что это попытка конкурировать за власть внутри ПЦУ, и попытка указать Епифанию, где его место. Мол, мы тебя назначили, нам и подчиняйся. Вторая - что это элемент шантажа Константинополя, если не расширите наши полномочия, то мы расколем вашу структуру, а ПЦУ является всего лишь митрополией в составе Константинопольского патриархата. И только как крайний вариант - частично, на базе тех иерархов, которые не нашли места в ПЦУ, восстановить серьезную структуру со своим политическим местом и влиянием, - говорит "Стране" политолог Руслан Бортник. - Ключевое - Порошенко уходит, Епифаний теряет поддержку как извне, так и внутри конфессии. Я не исключал бы еще одного раскола православия из-за этих процессов. Это чистый результат действий уходящей власти". 

  • Ситуація на Донбасі. Президент Зеленський не віддав наказ зменшити обстріли Донбасу. Новий президент уникає спілкування із звичайними мешканцями Донбасу. Позиція Зеленського повністю суперечить планам із досягнення миру на Донбасі. Перші кроки Зеленського стосовно Донбасу нагадують політику Порошенка. Українська влада визнала незаконність застосування Збройних сил під АТО на Донбасі.

«Страна.ua», 27.05.19

«"При нем все, как при Порошенко". Близкий к Суркову политолог не видит перспектив улучшения при Зеленском»

В Москве не считают, что новый президент Украины Владимир Зеленский будет выполнять Минские соглашения по урегулированию ситуации на Донбассе. 

Об этом в интервью "Комсомольской правде" заявил директор Центра политической конъюнктуры Алексей Чеснаков, которого называют близким к советнику президент России Владиславу Суркову, курирующему в Кремле украинское направление.

В частности, по мнению Чеснакова, Зеленский продемонстрировал свои намерения заявлением о том, что Донбасс не получит особый политический статус, а также, что он не станет вести переговоры с представителями "Л/ДНР".

«Страна.ua», 30.05. 2019

"Теперь можно предъявить обвинения любому военному". Как экспертиза ГПУ признала незаконным применение армии в АТО

«Страна.ua», 1.06.2019

Участие армии в АТО признали незаконным. Что это значит? Узнаем в блоге ЯсноПонятно с Олесей Медведевой

  • Соціально-економічна криза в Україні. Україна стала найбіднішою країною Європи через розрив з Росією. Українська економіка знаходиться на межі кризи та дефолту після розриву з Росією. Українці продовжують масово виїжджати за кордон у пошуках заробітку внаслідок політики влади, яка прийшла після Майдану.

NewsONE, 01.05.19

Віктора Медведчук: Еще раньше мы вошли в зону свободной торговли с ЕС, тем самым сами себе обрубили путь взаимодействия и сотрудничества в рамках зоны СНГ и торговых отношений с Россией. Вот это все вместе повлекло тот комплекс, который есть последние годы. Когда мы теряем 7 млрд экспортного потенциала использования нашей продукции и услуг на рынках Российской Федерации

…поверьте, я напоминаю постоянно, потому что тогда они боролись со мной, с Украинским выбором, который отстаивал, популяризировал идеи. Мы не можем сегодня это делатьсоглашение об Ассоциации, но зона свободной торговли уничтожит нашу экономику. Разве не так произошло с 2014-го по 2019-й. Произошло.

NewsOne, 02.05.19 18:06

Вадим ЯРОШЕНКО, ведучий: Італійський сайт "Атланте де ла Гуере" в публікації про перспективи української політики після президентських виборів в Україні повідомляє позицію Віктора Медведчука щодо відновлення економічної співпраці між Україною і Росією. Видання зазначає, що новий президент України може відновити контроль над сходом своєї країни через кілька місяців і отримати дешевий газ та великі інвестиції з Росії, якщо відновить стосунки з Москвою. Цитують інтерв'ю Медведчука газеті "Москоу таймз", де він каже, що на сьогоднішній день Україна вже зазнала колосальних втрат - більше сорока мільярдів доларів, недоотриманих на ринках Росії, СНД після підписання угоди про асоціацію з ЄС. Кажуть, що Медведчук ще у тринадцятому році попереджав - підписання угоди про асоціацію неминуче призведе до економічних втрат і виявився точним у своїх розрахунках і прогнозах. Нагадують, що слова Медведчука мають вагу у зв'язку з його відносинами із президентом Росії Володимиром Путіним і посередництвом між владою України і Росії.

NewsOne, 21.05.19 19:00

Вадим ЯРОШЕНКО, ведучий каналу "Newsone": Голова політради партії "Опозиційна платформа - За життя" віктор Медвечук закликав до відновлення прагматичних економічних відносин з Росією. Про це пишут італійські сайти "Коми донки шоти" та " Ативу", які опублікували переклад статті Антона Канівського. Показова фраза Віктора Медведчука, я цитую: Ми не говоримо, що повинні знову цілуватися чи обійматися, ми говоримо про відновлення прагматичних економічних відновин, кінець цитати. Ідеться у публікації. Нагадаю, Віктор Медведчук дав інтерв'ю найбільшому міжнародному агенству новин "Ройтерс". Зокрема, він заявив, що холодна економічна логіка сьогодні диктує необхідність відновлення співпраці Росії і України. За його словами, мільярди доларів російських грошей зможуть влітися в економіку УКраїни, якщо економічні відносини між двома сусідами, які були порушені санкціями, будуть відновлені. Також Медведчук зазначив, що Україна втрачає 20 мільярдів доларів щорічно на експорті в Росію.

  • Попереднє рішення Міжнародного трибуналу з морського права на користь України. Заперечення юрисдикції трибуналу. Применшення негативних наслідків для РФ. Замовчування факту, що рішення стосується затримання моряків та суден, натомість наголос на порушенні Україною «російського суверенітету» над Кримом.

«112 Україна»

29.05.19 Медведчук: Переговорный процесс по освобождению украинских моряков будет продолжен

по поводу Международного трибунала по морскому праву я вам хочу сказать, что Россия юрисдикцию этих решений не признала. Этот трибунал, как считают в России, не может распространять свою юрисдикцию на внутреннее море.

25.05.19 Не его юрисдикция: В РФ отреагировали на решение трибунала об освобождении украинских моряков

28.05.19 Медведчук: Боюсь, чтобы решение трибунала по морякам не осложнило им жизнь

26.05.19 "Слова и приговоры ни гроша не стоят". В РФ не намерены отпускать украинских моряков

Российские чиновники заявили, что решение Международного трибунала по морскому праву с требованием к России освободить моряков Военно-морских сил Украины, задержанных в Черном море, исполнять не нужно. Об этом сообщает "РИА Новости".

"Если судья высокой квалификации Международного трибунала запутался в бумагах и не видит ничего, кроме обвинений в адрес России, для нас его слова и приговоры ни гроша не стоят", - цитирует издание депутата Госдумы Руслана Бальбека.

  • Зеленський – новий президент.  Команда Зеленського – збірна некомпетентних людей та ставлеників різних олігархів; Зеленський демонструє свою залежність від США; Зеленському не вдасться виконати свої соціальні обіцянки виборцям через тиск МВФ; Верховна Рада перетворить Зеленського на «англійську королеву».

 NewsOne, 27.05.19 18:11

Вадим ЯРОШЕНКО, ведучий: Швецький новинний портал Нью-Хетер пише, що у своїй інавгураційній промові новообраний президент Зеленський фактично дослівно цитував слова Віктора Медведчука. А переповівши слова Зеленського про необхідність для вирішення питань Донбасу повернути Україні і території, і людей швецькі журналісти нагадають, що це саме чотири місяці тому на з'їзді партії опозиційна платформа "За життя" говорив і Віктор Медведчук. Швецькі новинарі цитують слова Медведчука: Ми будемо повертати людей на Донбасі через їхню свідомість". Вони вказують, що опозиційна платформа "За життя" посідає другу сходинку в соціологічних опитуваннях і цитують заяву Стефанчука, ідеолога Зеленського, про реалізацію в Україні народовладдя, включно з проведенням референдумів.

Швецькі журналісти дійшли висновку, що у Зеленського займаються плагіатом ідей Медведчука. Це, зі свого боку, пов'язано із відсутністю власних політичних напрацювань, та є спробою ослабити опозиційну платформу "За життя" на парламентських виборах, намагаючись використати тези Медведчука.

 NewsOne,  06.05.19 19:08

Вадим ЯРОШЕНКО, ведучий: Польський сайт "Енергетика24" аналізує політичні аспекти заборони експорту російських нафтопродуктів в Україну. Нагадавши, що Ігор КОЛОМОЙСЬКИЙ, який посилив свій вплив після президентських виборів і контролює єдиний робочий український Кременчуцький НПЗ, більше року тому лобіював введення додаткових мит на імпорт російських нафтопродуктів. Автор статті вказує на важливу роль, яку відіграє Віктор МЕДВЕДЧУК в угодах про експорт палива з Росії. Чинна заборона на російський експорт є подарунком для КОЛОМОЙСЬКОГО, додає польський автор. Адже той може скористатися цим у власних інтересах. З іншого боку, можливе різке підвищення цін на паливо вдарить по ЗЕЛЕНСЬКОМУ. Водночас, "Енергетика24" зазначає, нині не зовсім ясно, наскільки далеко готовий піти Віктор МЕДВЕДЧУК, щоб віддати український паливний ринок КОЛОМОЙСЬКОМУ. Але схоже, що МЕДВЕДЧУК, як і Кремль, керується такими міркуваннями. З одного боку, це має спонукати нового президента ЗЕЛЕНСЬКОГО до переговорів із Росією не тільки на паливні теми. А з іншого, зміцнити партію "Опозиційна платформа "За життя". Адже можлива паливна криза стане ознакою неефективності ЗЕЛЕНСЬКОГО, який обіцяв вирішити багато питань у відносинах з Росією. Така криза може посилити суспільну підтримку політичних сил, що конкурують із ЗЕЛЕНСЬКИМ на сході і півдні України, включно із "Опозиційною платформою "За життя".

Останні новини з категорії Аналітика

Великі запаси зброї. На які країни Україні варто звернути увагу — Омар Ашур

Успішні зусилля оборонної дипломатії та стратегічної комунікації на Глобальному Півдні здатні не тільки змінити перебіг подій на фронтах
26 березня 2024

На Сумщині кошти на відновлення залучають у міжнародних структур

Сергій Ханін проаналізував, як реалізується стратегія відновлення інфраструктури Сумської області, яка значною мірою фінансується за кошти м...
26 березня 2024

India: Position Paper

У цьому позиційному матеріалі окреслено історичні, економічні та суспільно-політичні реалії Індії та надано рекомендації для розвитку україн...
25 березня 2024

Кого випускають виші Чернігівщини і куди подіти цих спеціалістів

Пріоритети реформи освітньої галузі на прикладі Чернігівської області аналізують Лариса Бєлич та Микола Кірєєв
21 березня 2024