Петро Бурковський

Виконавчий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва

Коментарі
Перегляди: 782
25 січня 2022

Заявами, що «ми визнаємо «ЛДНР», Росія тестує реакцію Заходу та України, – Петро Бурковський

На розгляд Держдуми був внесений проєкт звернення до президента РФ Володимира Путіна з проханням визнати проросійські угруповання бойовиків на Донбасі. Внесення документа відбулося з подачі депутатів від КПРФ.  Спікер Держдуми В'ячеслав Володін повідомив про плани провести консультації щодо цього питання з головами фракцій. Потім його обговорить Рада Думи.
Чи піде Росія на подібний крок, що це означатиме для Москви та як вплине на Україну та мінські домовленості – сайту 24 каналу пояснили експерти (повний текст статті за посиланням).

Зокрема, політичний аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Петро Бурковський зауважив, що Володін – персона з ближнього, але не з найближчого кола Путіна. Мовиться, зокрема, про людей, які входять до Ради Безпеки Російської Федерації.

«Оскільки це вже ідея, оголошена спікером Держдуми, членом Ради Безпеки РФ, то треба подивитися на розклад роботи Путіна, і коли там буде наступне засідання Ради безпеки. Цілком можливо, якщо це питання буде легалізоване за їхніми внутрішніми процедурами, тобто Держдума це розгляне, його можуть винести на розгляд Ради безпеки Росії», – зазначив аналітик.

За його словами, цей проєкт звернення може означати, що Москва таким чином тестує реакцію Заходу та України. Недаремно це все сталося напередодні переговорів у Женеві між держсекретарем США Ентоні Блінкеном та главою МЗС РФ Сергієм Лавровим.

«Я думаю, що такими заявами, такими кроками та рухом в цьому напрямку щодо визнання "ЛДНР" Росія хоче спровокувати якусь жорстку відповідь з боку України. Тобто, якісь військові приготування, наприклад, на Донбасі. Москва з листопада шукає можливість як підштовхнути керівництво України до якихось активних дій, які можна було б подати як те, що Україна готується до війни», – акцентував Петро Бурковський.

Він наголосив, що в Кремлі вже цілий рік розказують, що Україна хоче силою захопити Донбас. Заявами, що «ми визнаємо «ЛДНР», у Росії сподіваються, що президент та український уряд почнуть робити якісь жорсткі заяви. Україні необхідно працювати з США та країнами ЄС, щоб посилювати санкції проти РФ.

Де-факто визнання «ЛДНР» – це юридичний та дипломатичний крок, це замах на територіальну цілісність. Якщо Росія визнає так звані «республіки», то фактично вона вийде з усіх мінських домовленостей і вони перестануть бути чинними, пояснив аналітик.
Ба більше, такий крок Росії буде суперечити спільній декларації німецького канцлера, французького, українського та російського президентів, ухваленій 11 лютого 2015 року, де вони чітко кажуть про територіальну цілісність та незалежність України.

Останні новини з категорії Коментарі

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024

В перемогу вірять 83% опитаних українців, проте часові рамки зміщуються – Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував нещодавні результати опитування Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумк...
12 квітня 2024

Чи реально знайти і привезти в Україну 25 систем Patriot та чим їх прикрити – Тарас Жовтенко

Де взяти 25 систем Patriot, чи підійдуть їхні аналоги і як поява F-16 змусить росіян трансформувати свою тактику, прокоментував Тарас Жо...
9 квітня 2024