Коментарі
Перегляди: 499
30 березня 2023

Застосованих санкцій проти росії замало, існують ще ядерні санкції – Петро Бурковський

В ефірі "1+1" в межах телемарафону "Єдині новини" виконавчий директор фонду Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва Петро Бурковський, військовий експерт Павло Нарожний та український блогер, політичний оглядач, журналіст Денис Казанський обговорили нагальні питання, зокрема скільки ще триватиме війна на українській землі, чи є шанси завершити її за правління Путіна, чи прагне диктатор РФ затягнути бойові дії, чи можливо звільнити Крим, на чиєму боці грає Китай  та ін.

Петро Бурковський відзначив, що  дослідження, які проводять «Демініціативи», показують  –  українське суспільство  зараз перебуває на порозі великих очікувань. Більшість громадян, близько 60%, очікують на рішучу перемогу чи перелам на користь України вже  до осені цього року.

«Тобто до осені мають бути вже результати. Але якщо міркувати глобально то ця війна триватиме доти, доки  російська влада не запросить миру. Що для цього можна зробити? Для цього є  військові засоби – тобто знищення російської армії, знищення певних точок гравітації, яких в російській владі декілька, а також звільнення української територій. Ось у  цій точці, коли це станеться, коли російська влада сама запросить миру, тоді й можна сказати, що війна наближається до свого завершення».

Наближення часу,  коли російська влада сама запросить миру, залежатиме і від виснаження росії від  запроваджених санкцій? На думку аналітика, поки що росія не вельми зазнає від них втрат:

 «Я не згоден з тим, що Росія сильно зазнає якихось втрат від санкційних обмежень. Наприклад,  на початку вторгнення у них було заморожено  по різних країнах близько 300 млрд доларів, але за цей же рік вони заробили  дві третини, тобто  близько 240 млрд через продаж нафти  і газу. Дві третини  заморожених коштів вони відбили. Ціла низка західних банків продовжує працювати в росії, зокрема австрійський банк   Райффайзен.  Ми чули, що лише в Бельгії заморожено російських активів у різній формі на 56 млрд. А у Швейцарії тільки 7 млрд. Але коли швейцарці подивилися, скільки в них всього грошей від росії лежить у їхніх банках, то виявилося, що це близько 200 млрд. А вони заморозили лише сім».

Петро Буроквський наполягає, що  коли західні політики кажуть, що ресурс санкцій практично вичерпано – це не зовсім так.

«Існують ще ядерні санкції... Наприклад, США і ЄС кажуть, що жодні розрахунки з росією не можуть проводитися в доларах чи в євро. Хочете в юанях –  торгуйте в  юанях. Такий ядерний інструмент ще лежить у державній скарбниці США.  В ЄС він також є. І  це може бути застосовано. Коли мова іде про економіку, про те, як будуть розпоряджатися замороженими ресурсами, як будуть далі вестися відносини з росією,  то, на жаль, багато хто вважає, що  коли  війна закінчиться чи приберуть путіна (хоча не в путіні проблема), то  знову почнеться торгівля, обмін інвестиціями і тд. Ми  маємо переконати Захід, що цього вже не буде. Повернення назад вже не буде. Росія ніколи в осяжній перспективі  не повернеться до кола цивілізованих націй, і треба готуватися, що буде існувати двоблокова система. Потрібно буде застосувати ядерні санкції до росії. Потрібно шукати варіанти, як  допомогти Україні не дозвано, а  масштабно. І, більше того, підтримати зусилля України з дестабілізації росії. Бо війна зупиниться навіть не тоді, коли ми виженемо ворога з наших земель, а коли  в росії будуть зайняті внутрішніми проблемами. Громадянська війна чи повстання в  росії –  ось тоді ми можемо спокійно стояти на своїх кордонах. І Захід теж може цьому посприяти».

Останні новини з категорії Коментарі

“Рамштайн” перейде під контроль НАТО: еволюцію формату допомоги Україні проаналізував Жовтенко

Робота Контактної групи з питань оборони України (формат “Рамштайн”) згодом перейде під координацію і контроль НАТО, вважає Тарас Жовтенко
1 травня 2024

Крим і Глобальний Південь: контекст нових викликів

О.Гарань та О.Ашур вважають, що через поняття колоніальної війни, якою є вторгнення Росії до України, ми можемо будувати спільні мости з кра...
1 травня 2024

Тарас Жовтенко назвав головну причину провалу російських ІПСО в Україні

Тарас Жовтенко вважає, що російські інформаційно-психологічні спецоперації проти України до цього часу не мають значного впливу на українськ...
29 квітня 2024

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024