Медіа
Перегляди: 1037
28 січня 2014

Запущені 2004-го технології сьогодні можуть призвести до розколу країни – Бекешкіна

На думку директора фонду "Демократичні ініціативи", Схід і Захід України об’єднує набагато більше, ніж роз’єднує.

Проблема в тому, що ми маємо суперечність не в площині "влада-опозиція", а в площині "влада-Майдан".

Про це в ефірі програми "Окрема думка" заявила Ірина Бекешкіна, директор фонду "Демократичні ініціативи".

"Згідно з нашими останніми опитуваннями, Майдан підтримує 50% населення країни, а 42% – не підтримує, переважно – в регіонах. Окрім того, Майдан налаштований значно радикальніше, ніж суспільство загалом. У той час, коли в суспільстві загалом 72% хочуть переговорів із владою, то наші опитування, проведені на Майдані, засвідчили, що половина його представників проти переговорів. Це при тому, що опитування ми проводили наприкінці минулого року, а зараз, як ви розумієте, радикалізм на Майдані ще більший", – повідомила Бекешкіна, додавши, що "частина Майдану не сприйме поміркованих рішень. І це проблема, тому що люди вимагають часто те, що виконати не можна, або можна, але дуже великою кров’ю".

Говорячи про імовірні дострокові парламентські вибори, експерт зауважила: "На жаль, технологічний сценарій, розроблений ще 2004 року про так званий "поділ України на три сорти", чудово спрацьовує і зараз, більше того, цей сценарій може призвести до розколу країни".

"Із самого початку завдання такого сценарію – мобілізувати своїх виборців", – сказала Бекешкіна.

"Однак як соціолог, – заявила вона, – я зможу стверджувати, що Схід і Захід України об’єднує набагато більше, ніж роз’єднує. Так, із переліку, в якому були зазначені 35 "больових точок", які гіпотетично можуть турбувати суспільство, 12-13 виявилися однаковими для всіх людей, вони були відзначені і на Сході, і на Заході країни. Це – рівень життя, робота, освіта, медицина, корупція, соціальні проблеми тощо. І це логічно, адже, згідно з нашими опитуваннями, і на Сході, і на Заході країни життя за останній час погіршилося у 17% громадян".