Олексій Гарань

доктор історичних наук, професор кафедри політології НаУКМА, науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва

Коментарі
Перегляди: 2234
15 травня 2020

Закон ухвалений, але історія ще не завершена

Верховна Рада у другому читанні підтримала законопроєкт про банки,  так званий "антиколомойський" законопроєкт, який унеможливлює повернення банків колишнім власникам. Олексій Гарань, науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, професор політології Києво-Могилянської академії, прокоментував  "Голосу Америки" це рішення парламенту.

Націоналізація «Приватбанку» була вимушеним кроком попередньої влади, – нагадав він.  Удатись до такого кроку рекомендували багато міжнародних експертів та організацій, аби уникнути краху «Приватбанку», дефолту країни.

Зеленському довелося робити вибір у нинішній критичній економічній ситуації

Як каже Гарань, «Ми розуміємо, що Коломойський зараз намагався відіграти все назад. Але Зеленському довелося робити вибір у нинішній критичній економічній ситуації, загостреній пандемією. Або діяти на догоду Коломойському, або отримати ті гроші, які потрібні для виходу з економічного тупика. Очевидно, що Зеленський обрав варіант співпраці з МВФ».

Закон ухвалений, але історія ще не завершена, – вважає Гарань. Як він сказав «Голосу Америки»,

«Коломойський може спробувати наполягати на компенсації. Адже цим законом така можливість передбачена. І це, до речі, спростовує аргументи Юлії Тимошенко і «Батьківщини» – мовляв, не можна так просто взяти і відібрати; це більшовизм і порушення всіх прав. Ні, право власності не порушене. Власники можуть претендувати на компенсацію. Але ця компенсація має бути порахована належним чином, і у випадку з Коломойським вона може виявитись суто символічною. Адже не може бути так, що Коломойський довів банк до банкрутства, набив собі кишені за рахунок фіктивних схем, а потім ще й отримав за це компенсацію!»

Чи означає роль, яку відіграв у цій ситуації президент Зеленський, розрив його стосунків з Коломойським?


Чи означає роль, яку відіграв у цій ситуації президент Зеленський, розрив його стосунків з Коломойським?

Політолог Гарань радить дивитись канал 1+1 і робити висновки. На його думку, розриву не станеться, бо Коломойський розуміє, що насправді у цій ситуації у Зеленського не було вибору.

Натомість президент – вважає політолог – намагатиметься подати ухвалення «антиколомойського» закону як доказ своєї принциповості.

«Ми розуміємо, що насправді цієї принциповості по відношенню до олігархів нема. Адже ми бачили, на які Зеленський ішов поступки Коломойському з інших питань. Ми бачимо зростання впливу Ахметова, спробу під час пандемії фактично роздати області у вотчини одіозним олігархам. Але як піар Зеленський буде використовувати сьогоднішнє голосування у Верховній Раді, щоб показати, який він сильний президент. І можливо, йому це навіть вдасться», – сказав Гарань «Голосу Америки».

Останні новини з категорії Коментарі

Чи справді США вимагають не бити по російських НПЗ і чи буде саміт миру без Китаю — пояснює Олексій Гарань

Поточні політичні події в етері ПЕРШИЙ ЗАХІДНИЙ прокоментував Олексій Гарань
27 березня 2024

Демократія, диктатура, війна: чи допомагає диктатура вигравати війни?

Чому з'явилися "вкиди" про диктатуру для перемоги у війні - в етері Українського радіо розмірковував Олексій Гарань
26 березня 2024

Союзники різко змінили позицію щодо допомоги Україні – Тарас Жовтенко

Тарас Жовтенко на Radio NV – про засідання Рамштайн, коли Україна отримає боєприпаси, а також про бронетанкову коаліцію, ініціаторами якої...
22 березня 2024

Чи відбуваються вибори під час війни?

Марія Золкіна розповіла про вибори під час війни, які мали відбутися в Україні, а також про президентські вибори в росії у 2024 році
15 березня 2024