Медіа
Перегляди: 838
31 серпня 2015

Захід може змусити Україну визнати вибори на Донбасі легітимними

Західні партнери України можуть чинити тиск на українське керівництво, щоб воно визнало можливі вибори на Донбасі легітимними.

Таку думку в студії Чорноморської ТРК висловила політолог Марія Золкіна. За її словами, ще рік тому проведення виборів на окупованих територіях без юрисдикції України було абсолютно нереальним. На сьогодні ситуація змінилася:

«Зараз українська сторона фактично інкорпорує норму в перехідні положення нашої Конституції і прив'язує це до виконання Україною Мінських домовленостей, що саме по собі є абсурдом. Це навіть не міжнародний договір, а предмет політичних домовленостей. Він апріорі не може бути підставою для будь-яких змін у Конституції України. Але давайте згадаємо, як приймалися ці поправки. Був тиск з боку західних партнерів України. На сьогодні я не впевнена в тому, що в недалекій перспективі не настане такий момент, коли за відсутності контролю над кордоном, при присутності на Донбасі бойовиків, Україну не простимулюють визнати результати проведених там виборів».

Вона підкреслила, що українська суб'єктність у міжнародному переговорному процесі кілька ослабла:
«Але є такий фактор, на який не може вплинути ні Франція, ні Німеччина. Це внутрішня реакція українського суспільства. Якщо на сьогоднішній день оголосити законність виборів, які в листопаді збираються провести самопроголошені формування на території Донбасу, то українське суспільство може відреагувати дуже несподівано. Можуть початися протести. Ми не знаємо, що буде на самій лінії фронту. Я насилу можу уявити, що вчорашні добровольчі батальйони, які сьогодні інкорпоровані до складу Національної гвардії, погодяться визнати законність цих «виборів».