Тарас Жовтенко

Сфера наукових інтересів: гібридні загрози та стратегії, інформаційно-психологічні операції, протидія дезінформації, безпекова політика США, НАТО, ЄС, європейська та євроатлантична безпека, воєнна політика і стратегія, геополітика і міжнародна безпека.

Коментарі
Перегляди: 617
12 січня 2024

Захід дозволить бити по РФ, коли ця зброя буде виготовлена в Україні - Тарас Жовтенко про розвиток ВПК

Експерт з міжнародної безпеки Фонду "Демократичні ініціативи", кандидат політичних наук, член Громадської ради при МЗС України Тарас Жовтенко вважає, що Захід сприяє розвитку нашого військово-промислового комплексу та передачі технологій для виробництва зброї. Про це він сказав під час вечірнього етеру Еспресо.

"МЗС Франції про ситуацію в Бєлгороді прокоментувало наступним чином: це є абсолютне право України на самооборону - бити по території Росії й нейтралізовувати російський військовий потенціал на території РФ, який вона використовує для того, щоб продовжувати вести агресивну війну на території України. Далі була відповідна, майже аналогічна заява пана Борреля, топдипломата Європейського Союзу, та інших наших союзників в Європі, як на східноєвропейському фланзі НАТО, так і на північноєвропейському", - наголосив Тарас Жовтенко.

Водночас партнери заявляють, що Сили оборони України можуть бити по території Росії, проте лише не їхніми ракетами чи зброєю.

"Ця позиція може поступово змінитися, але ми бачимо, що наші європейські союзники роблять так щоб мінялася не позиція, а ситуація. Ми навіть бачимо це не тільки в наших європейських союзників, а й у Вашингтоні. Ті заяви, які звучать про те, що Україна має налагодити власне виробництво зброї, й очевидно, що це буде виробництво зброї, яке базуватиметься на західних технологіях і ліцензіях, зрештою буде та сама західна зброя тільки вироблена в Україні. Очевидно, що на цю зброю, яка вже буде вироблена в Україні, а не на заводах в Америці, Франції чи Британії, ці обмеження вже розповсюджуватися не будуть", - пояснює безпековий аналітик.

За словами члена Громадської ради при МЗС України, таким чином Захід збереже свою позицію й буде мати можливість говорити, що зброя західного виробництва не б'є по території Росії, а те, що Україна навчилася виробляти таку саму, то це вже українська зброя, мовляв, ми не можемо регулювати ці питання.

"Україна - це суверенна держава, вона веде боротьбу за власну незалежність, власне виживання, і тому та зброя, яку вони виробляють, можуть її використовувати абсолютно так, як вони вважаються за потрібне.

Ну, і те, що наші західні партнери націлені якраз на те, щоб розвивати в першу чергу український ВПК. Зрозуміло, що це не якась короткострокова перспектива, одначе ми будемо нарощувати власну спроможність, навіть просто збирати якісь західні зразки озброєння на території України; от тут нам уже німці допомагають - завод Rheinmetall", - додав кандидат політичних наук.

Останні новини з категорії Коментарі

На яку підтримку Катару може сподіватися Україна – Марія Золкіна

Чи достатньо Україна приділяє уваги відносинам з Катаром і на яку підтримку цієї країни можна сподіватися – в інтерв’ю Марії Золкіної
3 травня 2024

“Рамштайн” перейде під контроль НАТО: еволюцію формату допомоги Україні проаналізував Жовтенко

Робота Контактної групи з питань оборони України (формат “Рамштайн”) згодом перейде під координацію і контроль НАТО, вважає Тарас Жовтенко
1 травня 2024

Крим і Глобальний Південь: контекст нових викликів

О.Гарань та О.Ашур вважають, що через поняття колоніальної війни, якою є вторгнення Росії до України, ми можемо будувати спільні мости з кра...
1 травня 2024

Тарас Жовтенко назвав головну причину провалу російських ІПСО в Україні

Тарас Жовтенко вважає, що російські інформаційно-психологічні спецоперації проти України до цього часу не мають значного впливу на українськ...
29 квітня 2024