Медіа
Перегляди: 274
25 липня 2022

З Олексієм Гаранем – про інститут репутації, відлучення опозиції від ЗМІ й чи є шанси в авторитаризму під час війни

Видатна соціологиня Ірина Бекешкіна завжди була взірцем високої професійної етики, яка задавала стандарти не лише в соціології, а й у громадській діяльності.

Про це, презентуючи книгу «Ірина Бекешкіна. Поки ми живі...», що нещодавно побачила світ, в ефірі телеканалу «Прямий», сказав  науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи», професор  політології НаУКМА Олексій Гарань.

«Ірина Ериківна – це про стандарти, це про непідкупність і про те, що складно бути незаангажованим соціологом, політологом у часи, перше –  авторитаризму, друге – потім виникає демократія, але як сказала сама Ірина Бекешкіна –  на зміну залежності від адмінресурсу прийшла залежність від “грошових мішків”. Коли, наприклад, у ЗМІ просто купують площі і розміщують де-факто політичну рекламу. Але всі ховаються під маскою того, що це політологи, експерти, псевдосоціологія, яку Ірина Бекешкіна називала “рога і копита”. І з цим треба було щось робити… На жаль, ми так і не зробили висновків, всі – і соціологи, і політологи, і ЗМІ. І після першого Майдану, і після 2014 р. Зараз начебто теж усі патріоти  і ніхто не несе відповідальності за те, що  була пропаганда “русского міра” на каналах. Тому ця проблема насправді з нами. І коли мені телефонують журналісти і запитують “А ми будемо новою країною? ”.  Я кажу: “А це залежить значною мірою від ЗМІ, від ведучих до редакторів і гостьових редакторів, від того, кого ви запрошуєте на етери”».

Докладніше про інститут репутації  соціологів, політологів, журналістів, відлучення опозиції від  засобів масової комунікації й ймовірність спроб авторитаризму у владі під час війни  – в інтерв'ю з професором політології НаУКМА  Олексієм Гаранем.