Коментарі
Перегляди: 1540
28 жовтня 2020

З чим зіткнеться президент США після виборів: ТОП-5 проблем

Оригінал статті  - Сегодня

До виборів президента США залишився тиждень. Хоч би хто ним став, на його прагнення і дії в найближчі кілька років впливатиме ціла низка факторів. Але є п'ятірка основних проблем всередині США, з яким стикнеться майбутній президент.

Ось ці чинники:

  1. Епідемія коронавірусу.
  2. Соціально-економічне становище.
  3. Наявність/відсутність лояльної більшості в Конгресі.
  4. Низька легітимність в очах значної частини виборців і критичне політичне розшарування в суспільстві.
  5. Високий ступінь соціальної напруги.

Інтернет-видання "Сьогодні" пояснює суть найважливіших внутрішніх американських проблем.

Коронавірус

Те, як швидко США (та й світ загалом) зможе впоратися з епідемією, прямо впливає на стан економіки США і глобальної економіки.

Простіше кажучи, чим довше лютуватиме COVID-19, тим менше в України шансів на отримання допомоги, кредитів, інвестицій. Всі світові лідери, в тому числі США, закриватимуть насамперед власні "діри".

Так, надати Україні 200 мільйонів на військову допомогу для американців – не проблема. Але ж ми претендуємо на більше, в тому числі серйозні інвестиції. Епідемія ж закриває кордони не тільки для людей, а й для грошей.

Олексій Голобуцький, політолог:

"Відбувається розворот, згортання глобальних процесів. З цим найближчими роками будуть змушені рахуватися і противники глобалізації, і її прихильники".

Економіка і соціальна політика

Незалежно від епідемії перед США стояло два серйозних завдання – підняти власну економіку і зменшити соціальне розшарування суспільства. Трамп почав перше (до речі, методами, які лише посилили розшарування), але завадив коронавірус.

Проте завдання треба вирішити. У Трампа і Байдена різні "рецепти" рішення. І від того, як в найближчі п'ять років житиме умовний афроамериканець з Санта-Крус (штат Арізона), залежить майбутнє України. Можливо, на кілька поколінь вперед.

Олексій Кущ, економічний експерт:

"Політика Трампа – це наше благополучне сьогодні, але зникнення стратегічних перспектив у майбутньому. Політика Байдена – це наша мікрокриза сьогодні, але дуже маленьке, але все ж вікно можливостей завтра".

Більшість у Конгресі

3 листопада в США обиратимуть не лише президента. На третину оновиться вища палата Конгресу – Сенат (зараз там більшість у республіканців).

Повністю буде переобрана нижня палата – Палата представників. Поки що, за прогнозами, є ймовірність того, що Республіканська партія втратить більшість у Сенаті і не зможе "відвоювати" Палату представників.

Але це прогноз. Підсумкова ж конфігурація визначатиме політику США найближчими роками не менше, ніж фігура президента.

Лояльний Конгрес здатний підтримати главу держави майже у всіх починаннях. Палата представників і Сенат, контрольовані опонентами, як мінімум, серйозно ускладнять життя.

Для розуміння: якби у демократів була більшість у Сенаті сьогодні, імпічмент Трампа був би реалізований 5 лютого нинішнього року.

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демініціативи" імені Ілька Кучеріва:

"Я не виключаю, що в разі перемоги Трампа на президентських виборах, а демократів – на виборах в Конгресі, процес імпічменту буде запущений повторно".

Низька легітимність

Хоч би хто був обраний президентом США, вибір не буде сприйнятий половиною суспільства. Розкол за політичними уподобаннями в США існував завжди. Але останніми роками він критично посилився.

Олексій Голобуцький, політолог

"Подібного рівня ідеологічного протистояння і напруги в американському суспільстві, не було, можливо, з середини ІХХ століття. Або з часів громадянської війни 1861-1865 років".

Ситуацію посилять прогнозовані труднощі з підбиттям підсумків президентських виборів.

На сьогодні більше третини активних виборців США вже проголосували поштою. Їх голоси можуть змінити результати виборів в будь-який момент. Не виключені судові тяжби (точку в яких ставить Верховний суд, в якому республіканці днями отримали впевнену більшість).

Все це додатково делегітимізує нового главу США в очах його значної частини виборців. І політично обмежить його в маневрах, в тому числі на зовнішній арені.

Соціальна напруга

Епідемія, економічні проблеми, політичне розшарування суспільства накладаються і посилюють високе соціальне напруження.

Протести після загибелі Джорджа Флойда навесні-влітку нинішнього року носили антиелітарний характер: їх  тією чи іншою мірою підтримували як прихильники Трампа, так і прихильники Байдена. Але рушійною силою були ліві рухи і контрсистемні сили.

Протестні настрої нікуди не поділися, а були лише частково куповані. Є велика ймовірність того, що аналогічні протести стануть великою проблемою для нового президента і "глибинної держави" загалом.

В такому разі американському істеблішменту буде не до України і навіть значною мірою не до активної зовнішньої політики.

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демініціативи" імені Ілька Кучеріва

"Влада США перейматиметься внутрішніми проблемами. Треті сили можуть спробувати скористатися цим і зайняти позиції, які зараз на зовнішній арені займають американці".

У майбутньому можуть виникнути нові ключові фактори, в тому числі "чорні лебеді". Але поки що експерти сходяться на думці, що вищеописані моменти – найважливіші сьогодні.

Саме вони впливатимуть в найближчому майбутньому на те, яким буде курс долара, ціна на нафту і газ. На те, чи струсоне світ низка дефолтів. На те, якою буде допомога Україні і чи буде взагалі. І на багато що інше, про що ми розповімо вам найближчим часом.

Президент США – найвпливовіша людина планети. Він керує могутньою державою, інтереси якої можна знайти в будь-якому куточку світу. У той же час є хтось і щось, що управляє самим президентом. Що саме – в матеріалі "Сьогодні", яким ми починаємо цикл публікацій, присвячених виборам президента США.

Як відомо, в Сполучених Штатах Америки на президентських виборах 50 млн виборців вже проголосували достроково.

Останні новини з категорії Коментарі

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024

В перемогу вірять 83% опитаних українців, проте часові рамки зміщуються – Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував нещодавні результати опитування Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумк...
12 квітня 2024

Чи реально знайти і привезти в Україну 25 систем Patriot та чим їх прикрити – Тарас Жовтенко

Де взяти 25 систем Patriot, чи підійдуть їхні аналоги і як поява F-16 змусить росіян трансформувати свою тактику, прокоментував Тарас Жо...
9 квітня 2024

Чи боятися Кулебі ревнощів Зеленського: як читати дані різних опитувань

Олексій Гарань прокоментував свіжі рейтинги довіри до інституцій
8 квітня 2024