Коментарі
Перегляди: 1597
28 жовтня 2020

З чим зіткнеться президент США після виборів: ТОП-5 проблем

Оригінал статті  - Сегодня

До виборів президента США залишився тиждень. Хоч би хто ним став, на його прагнення і дії в найближчі кілька років впливатиме ціла низка факторів. Але є п'ятірка основних проблем всередині США, з яким стикнеться майбутній президент.

Ось ці чинники:

  1. Епідемія коронавірусу.
  2. Соціально-економічне становище.
  3. Наявність/відсутність лояльної більшості в Конгресі.
  4. Низька легітимність в очах значної частини виборців і критичне політичне розшарування в суспільстві.
  5. Високий ступінь соціальної напруги.

Інтернет-видання "Сьогодні" пояснює суть найважливіших внутрішніх американських проблем.

Коронавірус

Те, як швидко США (та й світ загалом) зможе впоратися з епідемією, прямо впливає на стан економіки США і глобальної економіки.

Простіше кажучи, чим довше лютуватиме COVID-19, тим менше в України шансів на отримання допомоги, кредитів, інвестицій. Всі світові лідери, в тому числі США, закриватимуть насамперед власні "діри".

Так, надати Україні 200 мільйонів на військову допомогу для американців – не проблема. Але ж ми претендуємо на більше, в тому числі серйозні інвестиції. Епідемія ж закриває кордони не тільки для людей, а й для грошей.

Олексій Голобуцький, політолог:

"Відбувається розворот, згортання глобальних процесів. З цим найближчими роками будуть змушені рахуватися і противники глобалізації, і її прихильники".

Економіка і соціальна політика

Незалежно від епідемії перед США стояло два серйозних завдання – підняти власну економіку і зменшити соціальне розшарування суспільства. Трамп почав перше (до речі, методами, які лише посилили розшарування), але завадив коронавірус.

Проте завдання треба вирішити. У Трампа і Байдена різні "рецепти" рішення. І від того, як в найближчі п'ять років житиме умовний афроамериканець з Санта-Крус (штат Арізона), залежить майбутнє України. Можливо, на кілька поколінь вперед.

Олексій Кущ, економічний експерт:

"Політика Трампа – це наше благополучне сьогодні, але зникнення стратегічних перспектив у майбутньому. Політика Байдена – це наша мікрокриза сьогодні, але дуже маленьке, але все ж вікно можливостей завтра".

Більшість у Конгресі

3 листопада в США обиратимуть не лише президента. На третину оновиться вища палата Конгресу – Сенат (зараз там більшість у республіканців).

Повністю буде переобрана нижня палата – Палата представників. Поки що, за прогнозами, є ймовірність того, що Республіканська партія втратить більшість у Сенаті і не зможе "відвоювати" Палату представників.

Але це прогноз. Підсумкова ж конфігурація визначатиме політику США найближчими роками не менше, ніж фігура президента.

Лояльний Конгрес здатний підтримати главу держави майже у всіх починаннях. Палата представників і Сенат, контрольовані опонентами, як мінімум, серйозно ускладнять життя.

Для розуміння: якби у демократів була більшість у Сенаті сьогодні, імпічмент Трампа був би реалізований 5 лютого нинішнього року.

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демініціативи" імені Ілька Кучеріва:

"Я не виключаю, що в разі перемоги Трампа на президентських виборах, а демократів – на виборах в Конгресі, процес імпічменту буде запущений повторно".

Низька легітимність

Хоч би хто був обраний президентом США, вибір не буде сприйнятий половиною суспільства. Розкол за політичними уподобаннями в США існував завжди. Але останніми роками він критично посилився.

Олексій Голобуцький, політолог

"Подібного рівня ідеологічного протистояння і напруги в американському суспільстві, не було, можливо, з середини ІХХ століття. Або з часів громадянської війни 1861-1865 років".

Ситуацію посилять прогнозовані труднощі з підбиттям підсумків президентських виборів.

На сьогодні більше третини активних виборців США вже проголосували поштою. Їх голоси можуть змінити результати виборів в будь-який момент. Не виключені судові тяжби (точку в яких ставить Верховний суд, в якому республіканці днями отримали впевнену більшість).

Все це додатково делегітимізує нового главу США в очах його значної частини виборців. І політично обмежить його в маневрах, в тому числі на зовнішній арені.

Соціальна напруга

Епідемія, економічні проблеми, політичне розшарування суспільства накладаються і посилюють високе соціальне напруження.

Протести після загибелі Джорджа Флойда навесні-влітку нинішнього року носили антиелітарний характер: їх  тією чи іншою мірою підтримували як прихильники Трампа, так і прихильники Байдена. Але рушійною силою були ліві рухи і контрсистемні сили.

Протестні настрої нікуди не поділися, а були лише частково куповані. Є велика ймовірність того, що аналогічні протести стануть великою проблемою для нового президента і "глибинної держави" загалом.

В такому разі американському істеблішменту буде не до України і навіть значною мірою не до активної зовнішньої політики.

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демініціативи" імені Ілька Кучеріва

"Влада США перейматиметься внутрішніми проблемами. Треті сили можуть спробувати скористатися цим і зайняти позиції, які зараз на зовнішній арені займають американці".

У майбутньому можуть виникнути нові ключові фактори, в тому числі "чорні лебеді". Але поки що експерти сходяться на думці, що вищеописані моменти – найважливіші сьогодні.

Саме вони впливатимуть в найближчому майбутньому на те, яким буде курс долара, ціна на нафту і газ. На те, чи струсоне світ низка дефолтів. На те, якою буде допомога Україні і чи буде взагалі. І на багато що інше, про що ми розповімо вам найближчим часом.

Президент США – найвпливовіша людина планети. Він керує могутньою державою, інтереси якої можна знайти в будь-якому куточку світу. У той же час є хтось і щось, що управляє самим президентом. Що саме – в матеріалі "Сьогодні", яким ми починаємо цикл публікацій, присвячених виборам президента США.

Як відомо, в Сполучених Штатах Америки на президентських виборах 50 млн виборців вже проголосували достроково.

Останні новини з категорії Коментарі

Ні політичних, ні дипломатичних можливостей для заморожування війни я не бачу – Марія Золкіна

Марія Золкіна в інтерв'ю «UKRLIFE з Людмилою Немирею» прокоментувала заяву Зеленського про підготовку до другого Саміту миру і пояснила,...
2 липня 2024

Москва не може прямо кинути виклик Вашингтону, бо Путін знає, яку руйнівну відповідь отримає

Петро Бурковський і Олексій Гарань прокоментували Correio Braziliense, якою може бути відповідь Росії на бомбардування Севастополя
26 червня 2024

Тісні зв'язки Кім Чен Ина та Путіна можуть сигналізувати про ймовірну кризу на Корейському півострові в жовтні – попередження українського аналітика

Петро Бурковський про ймовірні провокації Північної Кореї та Росії на Корейському півострові напередодні виборів у США та яку небезпеку ц...
25 червня 2024

Коли побачать, що Росія ослаблена і ресурси зменшуються, може змінюватися позиція країн, які ми називаємо Глобальним Півднем – Олексій Гарань

Олексій Гарань про те, як трактувати поведінку країн, що не мають стабільної позиції щодо російсько-української війни і що сприятиме зрушенн...
22 червня 2024