Тарас Жовтенко

Сфера наукових інтересів: гібридні загрози та стратегії, інформаційно-психологічні операції, протидія дезінформації, безпекова політика США, НАТО, ЄС, європейська та євроатлантична безпека, воєнна політика і стратегія, геополітика і міжнародна безпека.

Коментарі
Перегляди: 394
28 лютого 2024

Як вступ до ЄС допоможе Україні зміцнити свою безпеку – пояснює Тарас Жовтенко

У березні Єврокомісія представить Україні переговорну рамку щодо її вступу до ЄС. Про це на пресконференції в Києві заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. На  її переконання, членство в ЄС було б найкращим кроком для зміцнення безпеки України.  Про те, як вступ України до ЄС допоможе їй зміцнити безпеку, у програмі «Єдиний марафон» розповів Тарас Жовтенко, безпековий аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

За його словами, таке бачення має два аспекти.  Перший стратегічний, який враховує той факт, що під впливом російської загрози та тривалої повномасштабної військової агресії проти України євроатлантичні та європейські міжнародні структури трансформують свої підходи до розуміння того, що таке європейська та євроатлантична безпека, а також глобальна безпека в цілому.

«Якщо НАТО від самого спочатку був безпековим альянсом, головним пріоритетом якого була євроатлантична безпека,   і вони лише вдосконалюють і адаптують свої підходи до сучасної безпекової ситуації, то Європейський Союз на тлі дуже серйозної загрози європейській безпеці з боку Росії і на тлі того, що США раптово відійшли на другий план як один із стратегічних союзників Західної Європи у сфері безпеки, змушений переорієнтовувати частину своїх ресурсів на безпекові пріоритети», – пояснив Жовтенко.

Насправді Європейський Союз, хоч не так, як  НАТО, але певний досвід  має, нагадав аналітик:

«На початку-середині 90-х років Європейський Союз експериментував з проєктом Європейської армії, у них був так званий Західноєвропейський союз (Western European Union), і це була підорганізація в ЄС, яка спеціалізувалася винятково на питаннях безпеки. Вони намагалися створити паралельні військові штаби для суто європейських країн, проводили миротворчі та стабілізаційні місії, наприклад, боролися з піратством на західному узбережжі Африки. Але, тим не менш, ця ініціатива була втрачена, з огляду на те, що вона була, по-перше, дорогою, по-друге, дублювала те, що робило НАТО, і, по-третє, у всьому цьому не було нагальної потреби».

Тепер Європейський Союз, очевидно, повернеться до цього і  вкладатиме в свою безпеку чималі  ресурси, переконаний Тарас Жовтенко. Він також вважає, що це – додатковий плюс для України, тому що членство в Євросоюзі дасть нам доступ до внутрішньоєвропейських ресурсів, які  виділятимуться, зокрема, й на безпекові ініціативи.

«Можливо, це буде відновлення того ж таки Західноєвропейського союзу, а можливо, це буде щось інше, те, що  базуватимеься на досвіді Збройних сил України і, відповідно, на наших компетенціях у сфері воєнної безпеки, в першу чергу», – констатував Тарас Жовтенко.

 

Останні новини з категорії Коментарі

“Рамштайн” перейде під контроль НАТО: еволюцію формату допомоги Україні проаналізував Жовтенко

Робота Контактної групи з питань оборони України (формат “Рамштайн”) згодом перейде під координацію і контроль НАТО, вважає Тарас Жовтенко
1 травня 2024

Крим і Глобальний Південь: контекст нових викликів

О.Гарань та О.Ашур вважають, що через поняття колоніальної війни, якою є вторгнення Росії до України, ми можемо будувати спільні мости з кра...
1 травня 2024

Тарас Жовтенко назвав головну причину провалу російських ІПСО в Україні

Тарас Жовтенко вважає, що російські інформаційно-психологічні спецоперації проти України до цього часу не мають значного впливу на українськ...
29 квітня 2024

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024