Тарас Жовтенко

Сфера наукових інтересів: гібридні загрози та стратегії, інформаційно-психологічні операції, протидія дезінформації, безпекова політика США, НАТО, ЄС, європейська та євроатлантична безпека, воєнна політика і стратегія, геополітика і міжнародна безпека.

Коментарі
Перегляди: 505
28 лютого 2024

Як вступ до ЄС допоможе Україні зміцнити свою безпеку – пояснює Тарас Жовтенко

У березні Єврокомісія представить Україні переговорну рамку щодо її вступу до ЄС. Про це на пресконференції в Києві заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. На  її переконання, членство в ЄС було б найкращим кроком для зміцнення безпеки України.  Про те, як вступ України до ЄС допоможе їй зміцнити безпеку, у програмі «Єдиний марафон» розповів Тарас Жовтенко, безпековий аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

За його словами, таке бачення має два аспекти.  Перший стратегічний, який враховує той факт, що під впливом російської загрози та тривалої повномасштабної військової агресії проти України євроатлантичні та європейські міжнародні структури трансформують свої підходи до розуміння того, що таке європейська та євроатлантична безпека, а також глобальна безпека в цілому.

«Якщо НАТО від самого спочатку був безпековим альянсом, головним пріоритетом якого була євроатлантична безпека,   і вони лише вдосконалюють і адаптують свої підходи до сучасної безпекової ситуації, то Європейський Союз на тлі дуже серйозної загрози європейській безпеці з боку Росії і на тлі того, що США раптово відійшли на другий план як один із стратегічних союзників Західної Європи у сфері безпеки, змушений переорієнтовувати частину своїх ресурсів на безпекові пріоритети», – пояснив Жовтенко.

Насправді Європейський Союз, хоч не так, як  НАТО, але певний досвід  має, нагадав аналітик:

«На початку-середині 90-х років Європейський Союз експериментував з проєктом Європейської армії, у них був так званий Західноєвропейський союз (Western European Union), і це була підорганізація в ЄС, яка спеціалізувалася винятково на питаннях безпеки. Вони намагалися створити паралельні військові штаби для суто європейських країн, проводили миротворчі та стабілізаційні місії, наприклад, боролися з піратством на західному узбережжі Африки. Але, тим не менш, ця ініціатива була втрачена, з огляду на те, що вона була, по-перше, дорогою, по-друге, дублювала те, що робило НАТО, і, по-третє, у всьому цьому не було нагальної потреби».

Тепер Європейський Союз, очевидно, повернеться до цього і  вкладатиме в свою безпеку чималі  ресурси, переконаний Тарас Жовтенко. Він також вважає, що це – додатковий плюс для України, тому що членство в Євросоюзі дасть нам доступ до внутрішньоєвропейських ресурсів, які  виділятимуться, зокрема, й на безпекові ініціативи.

«Можливо, це буде відновлення того ж таки Західноєвропейського союзу, а можливо, це буде щось інше, те, що  базуватимеься на досвіді Збройних сил України і, відповідно, на наших компетенціях у сфері воєнної безпеки, в першу чергу», – констатував Тарас Жовтенко.

 

Останні новини з категорії Коментарі

Є кілька моментів, які впливатимуть на риторику Джея Ді Венса – Тарас Жовтенко про те, чи справді кандидатура віцепрезидента Трампа є небезпечною

Вплив Венса на дії Трампа можливий лише у виняткових випадках, вважає Тарас Жовтенко
18 липня 2024

Погодження будуть не публічними: Тарас Жовтенко про те, що стоїть за риторикою Байдена щодо ударів углиб Росії

Тарас Жовтенко припустив, якщо Україна узгоджуватиме зі США свої цілі вглиб російської території, то американці можуть на це погодитись
15 липня 2024

Перемир'я – це не тактика й не стратегія виходу з війни, і насправді воно може принести багато мінусів Україні – Марія Золкіна

Марія Золкіна про результати саміту НАТО у Вашингтоні
15 липня 2024

Росіяни можуть масштабувати цю тактику: який новий метод атак застосував ворог Тарас Жовтенко

Росіяни застосували нову тактику запуску ракет, одночасно завдаючи ударів трьома ракетами
9 липня 2024