Медіа
Перегляди: 2195
10 квітня 2015

Як українці ставляться до церкви – Інфографіка

Міжнародний центр перспективних досліджень підготував інфографіку, що ілюструє ставлення українців до церкви.

Більшість українців  відносить себе до Православної церкви Київського патріархату – 44%; до Православної церкви Московського патріархату віднесли себе  21%, до Української греко-католицької – 11%.

Такі результати соціологічного дослідження були оприлюднені на круглому столі в МЦПД «Церква в Україні: елемент роз’єднання, об’єднання чи миротворчості?», що був проведений в рамках проекту «Національний діалог».

Церква протягом усіх років існування України як незалежної держави очолювала рейтинг довіри, поступившись лише в останній рік  волонтерським рухам.

Директор Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» І. Бекешкіна зауважила, що нині у суспільстві наявний також високий рівень довіри до армії. Однак армії не довіряють на Донбасі, натомість, церква користується довірою в усіх областях України. Разом з тим саме у Донецькій області присутній високий рівень довіри до УПЦ МП – 55%, Київському Патріархату тут довіряють лише 10% опитаних.

В соціологічне дослідження умисно були включені декілька негативних варіантів відповідей.   Так, Українську Православну церкву Київського патріархату «розкольницькою» вважають лише 7% українців, а Українську православну церкву Московського патріархату назвали «церквою держави-агресора» 19%. 14 відсотків респондентів назвали УГКЦ церквою лише галичан. Це підтверджує, що негативні міжконфесійні оцінки є  досить низькими серед українців.

Ідея створення Єдиної Помісної Православної Церкви знаходить  підтримку  на Заході України: на Волині, Галичині, Південному Заході. У решті регіонів переважає байдуже або невизначене ставлення, але й негативне ставлення до цього теж незначне.  Загалом по Україні підтримують ідею створення єдиної Помісної Православної Церкви 28%, виступають проти 14%, ставляться байдуже 35% і ще 23% певної думки не мають.

Соцпортал