Медіа
Перегляди: 875
14 жовтня 2015

Як ставляться до Дня захисника України українці?

Радіо Свобода

Незважаючи на те, що дата Дня захисника України з наукової точки зору може бути і не зовсім обґрунтована, залишати в календарі 23 лютого після того, що Росія зробила з Донбасом, неприпустимо. У цьому переконана директор фонду «Демократичні ініціативи», соціолог Ірина Бекешкіна.

«Очевидно, що це перенесення дати логічне. Загалом раніше у нас нормально святкували, скажімо, просто день армії. Коли Україна відокремилася від Радянського Союзу, це було логічно, але святкувати день радянської армії, з якою йдуть бойові дії, яка стріляє по Україні, було б дивно. Чому перенесли саме на цю дату? Думаю, що якби дата була іншою, то також запитували б: чому? Перенесення на Покрову цілком логічне. Як ставляться до цього свята українці? Чесно кажучи, не впевнена, що всі українці про це знають, по-перше, а по-друге, ті, хто знають, думаю, ставляться позитивно, тому що армія – зараз єдиний державний інститут, якому довіряє переважна більшість українців».

Як свідчать опитування громадської думки, 74% українців довіряють національній армії, і це найвищий показник довіри до державних інститутів за всю історію України.