Медіа
Перегляди: 1596
9 січня 2020

Як авіакатастрофа МАУ вплине на міжнародну політику

Як має реагувати офіційний Київ на катастрофу літака МАУ в Ірані, як ця катастрофа вплине на міжнародну політику, а також чого чекати від уряду і парламенту цього року?  Про це в програмі «Новий вечір» в ефірі Радіо НВ  розповів  Олексій Гарань, професор політології НаУКМА, науковий директор Фонду «Демократичні Ініціативи».

Про можливі наслідки катастрофи для міжнародної політики

«Якщо в ході розслідування катастрофи українського літака МАУ в Тегерані не встановлять факт теракту або випадкового збиття рейсу ракетою, ця трагедія не матиме наслідків для міжнародної політики», -  каже   український політолог, коментуючи слова секретаря РНБО Олексія Данілова про те, що в якості однієї з версій того, що сталося, розглядається ураження літака зенітною ракетою російського ЗРК Тор.

«Якщо розслідування буде прозорим і покаже, що там не було теракту, не було випадкового збиття ракетою, то це не матиме наслідків для міжнародної політики. На жаль, міжнародні авіакатастрофи трапляються постійно, трапляються з найкращими компаніями в найпровідніших країнах», - розповів він.

Про те, на кого зробив ставку  в міжнародних переговорах Зеленський

Олексій Гарань також заявив, що Президент України Володимир Зеленський зробив ставку на свого помічника Андрія Єрмака в питанні ведення міжнародних переговорів, який де-факто став головним дипломатом країни.

Він повідомив, що роль деяких професійних дипломатів, серед яких він виділив голову МЗС Вадима Пристайка, радника президента Руслана Демченка та заступника голови ОП Ігоря Жовкву, не є основоположною.

«Використовуються канали Єрмака, він у нас зараз головний дипломат: це і зустрічі з [адвокатом президента США Дональда Трампа Рудольфом] Джуліані, які виявилися доволі небезпечними для нас же самих; він веде переговори щодо полонених; його підпис стоїть першим в протоколі по газу, що навіть з символічної точки зору є абсолютно неправильним», - розповів Гарань.

За словами політолога, Зеленський «абсолютно свідомо зробив ставку» на свого помічника Єрмака, оскільки довіряє йому.

«Це проблема Зеленського - він довіряє тільки тим, кого він знає і кому довіряє особисто, незалежно від того, ці люди є професіоналами в цій сфері чи ні», - пояснив співрозмовник НВ.

Водночас розворот в бік Росії через низку кадрових рішень президента не відбувся, наголосив Гарань, оскільки це загрожує самому Зеленському. Незважаючи на це політолог додав, що «є небезпечні кроки, які можуть призвести до того, що Україна почне повертатися до орбіти Росії» через «непрофесійність верховного головнокомандувача».

Про основну політичну подію

Основною політичною подією 2019 року в Україні Олексій Гарань назвав повну зміну правлячої команди і встановлення керування країною з єдиного центру.

«Такого ніколи не було за незалежної України, навіть за Януковича, тому що там все-таки була така-сяка коаліція, треба було озиратися на те, що буде робити опозиція, яка була набагато ширше представлена в парламенті», — заявив він.

Останні новини з категорії Медіа

Росія вже давно веде війну з НАТО, але в НАТО ще не всі це зрозуміли

Перед НАТО постали нові виклики – російська агресія проти України, а також перевірка на готовність Альянсу до можливого прямого збройного зі...
14 квітня 2024

Як працюють соціологи в Україні?

Про ази соціології говорили в новому епізоді “DIF Dive” з нашим гостем Андрієм Биченком, директором соціологічної служби Центру Разумкова
11 квітня 2024

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру та чи чекати нам швидких дій?

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру і стати центром сили на рівні з США та Китаєм і чи чекати Україні швидких дій - відповіді даю...
5 квітня 2024

Інформаційні атаки: як відбитися та захиститися

У цьому відео експерти пояснюють, що таке «інформаційна війна», які технологія вона має, на що та як сильно може вплинути
3 квітня 2024